Μειώσεις ενοικίων: Νέες προθεσμίες για διορθώσεις δηλώσεων και ηλεκτρονικά μισθωτήρια

13.03.2021 / 9:28
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ÁÄÅÉÏ ÁÐÏ ÊÏÓÌÏ ÔÏ ÊÅÍÔÑÏ ÔÇÓ ÁÈÇÍÁÓ ÌÅÔÁ ÔÁ ÐÅÑÉÏÑÉÓÔÉÊÁ ÌÅÔÑÁ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁÐÏÖÕÃÇ ÔÇÓ ÄÉÁÄÏÓÇÓ ÔÏÕ ÊÏÑÏÍÏÉÏÕ ÁËËÁ ÊÁÉ ÔÏ ÔÓÏÕ×ÔÅÑÏ ÊÑÕÏ

Δεύτερη ευκαιρία για την διεκδίκηση αποζημιώσεων – Όλο το νέο χρονοδιάγραμμα για τις αναγκαίες μεταβολές – Ποιες περιπτώσεις αφορά
Άνοιξε η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων COVID προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για “κουρέματα” ενοικίων που έγιναν πέρυσι. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ δίνει την δυνατότητα επικαιροποίησης παλαιών ηλεκτρονικών μισθωτηρίων (Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας), προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις που μπλοκάρουν τις αποζημιώσεις αλλά και να δηλωθούν λήξεις συμβολαίων για τις οποίες δεν ενημερώθηκε πότε η εφορία (και ελοχεύει κίνδυνος φορολόγησης).

Ειδικοτερα, από χτες η πλατφόρμα δέχεται αρχικές ή διορθωτικές «Δηλώσεις Covid» και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» από εκμισθωτές ακινήτων που είχαν μείωση μισθωμάτων -κατά 40%- τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου (και μέχρι τις 19 Απριλίου) θα μπορούν να υποβάλλονται διορθώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020. Οι δυνατότητες αυτές, μάλιστα, δίνονται και σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που είχαν αποκλειστεί όπως τα περίπτερα τα κυλικεία, εκ πτωτικά μαγαζιά κλπ.

Το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων COVID και των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων προσδιορίζεται σε νέα απόφαση του Διοικητού της ΑΔΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή.

Συγκεκριμένα, οι νέες προθεσμίες έχουν ως εξής:

Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 μπορούν να δηλωθούν τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.

Από 12 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου 2021 και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40%, μπορούν να υποβάλλουν αρχικές ή διορθωτικές «Δηλώσεις Covid» και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

Από 16 Μαρτίου και μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

Από 12 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου 2021 οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλλουν «Δήλωση Covid» και «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.

Από 12 Μαρτίου και μέχρι 29 Μαρτίου 2021 οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά μπορούν υποβάλλουν δηλώσεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021».

Πρακτικά, από τα παραπάνω, προκύπτουν τα εξής:

Μόλις οι ιδιοκτήτες ενημερωθούν για τους λόγους απόρριψης των δηλώσεων CONVD, μπορούν να υποβάλλουν νέες ώστε να διορθώσουν σφάλματα για τους μήνες Μάρτιο 2020 – Δεκέμβριο 2020.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν αποζημίωση διότι δεν είχαν επικαιροποιήσει τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίαςαποκτουν τη δυνατότητα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο.

Στις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται σε σχετικά αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, λείπει η δυνατότητα υποβολής αρχικών δηλώσεων COVID από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο 2020.

protothema.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα