Mega πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για το «Α. Τρίτσης» – Αναζωογόνηση 200 οικισμών

21.06.2021 / 21:11
700

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Μια σημαντική και ολοκληρωμένη πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, για χρηματοδότηση «αναζωογόνησης» 200 περίπου οικισμών και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, αναμένει έγκριση για ένταξή της στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Μια προσπάθεια, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο των προτάσεων «αστικής αναζωογόνησης» που φιλοδοξεί να αλλάξει την όψη οικισμών, στις εισόδους και εξόδους τους, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, της εξωστρεφούς προοπτικής και των επισκεπτών.

Αποδείξεις στην… πράξη

Η έμφαση που δίδεται από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, σε όλους τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας είναι εμφανής, στη βάση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού αναπτυξιακής προοπτικής, βελτίωσης της καθημερινότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης, από την Κυβέρνηση, μέσω των φορέων της αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα Κυβερνητικά στελέχη, «οι Περιφέρειες, οι πόλεις, τα χωριά και οι οικισμοί δεν είναι ξεχασμένα και αυτό αποδεικνύεται συνεχώς στην πράξη».

Αύξηση της χρηματοδότησης

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ζήτησε να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των Δήμων και όχι μόνο οι προτάσεις των Δήμων που είναι πρωτεύουσες νομών, για «Αστική Αναζωογόνηση», αφού κάτι τέτοιο πραγματοποιείται και μέσω της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης και των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται ίσως να αυξηθεί και το… ταβάνι της χρηματοδότησης, πανελλαδικά, από τα 10 στα έως και 30 εκατομμύρια.

Οι παρεμβάσεις

Ως εκ τούτου, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στις εισόδους και εξόδους εκατοντάδων οικισμών. Θα φυτευτούν δέντρα, θα τοποθετηθούν φώτα με φωτοβολταϊκά συστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας, πινακίδες, παγκάκια και όργανα γυμναστικής σε ανοιχτούς χώρους. Επιπροσθέτως, θα διαμορφωθούν πεζοδρόμια με πέτρα, βρύσες και χώροι πρασίνου.

Όπως γίνεται κατανοητό, περιοχές που παρέμεναν ξεχασμένες, αναζωογονούνται, γίνονται  ελκυστικές. Διαμορφώνονται όμορφες διαδρομές για κατοίκους και τουρίστες. Οικισμοί των Καλαβρύτων, του Ερυμάνθου, της Δυτικής Αχαΐας, της Πάτρας και της Αιγιαλείας, θα αλλάξουν όψη! Το πάγιο αυτό αίτημα των κατοίκων μπορεί να συνδεθεί και με την ανακατασκευή μέρους του οδικού δικτύου, κάτι που βρίσκεται στους σχεδιασμούς των δήμων.

Σαφώς, όλα τα παραπάνω θα έχουν επίδραση και στον ψυχολογικό τομέα των πολιτών, εκτός του πρακτικού, της καλαισθησίας και της προσέλκυσης. Οι τοπικές κοινωνίες αναβαθμίζονται και δίνεται το… σύνθημα της πολιτιστικής και οικονομικής «αντεπίθεσης».

«Κρίκοι στην ίδια αλυσίδα»

Όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο κ. Πέτσας: «Στεκόμαστε δίπλα στην Αυτοδιοίκηση -όπως το πράττουμε πάντα- προκειμένου να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη. Συζητάμε για τα σοβαρά αναπτυξιακά σχέδια που έχουν οι αυτοδιοικητικές αρχές, προκειμένου να ικανοποιήσουν την απαίτηση των πολιτών για μία καλύτερη ζωή, για μία καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητά τους.

Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής για κατοίκους και επισκέπτες, μέσω και της αστικής αναζωογόνησης. Να συνεισφέρουμε τόσο με θεσμικές παρεμβάσεις όσο και με τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Είμαστε σύμμαχοι με την Αυτοδιοίκηση, είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα».

Στόχοι του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

-η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των βασικών υποδομών των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού των Συνδέσμων Δήμων και των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια και ποιότητα ζωής των πολιτών,

-η επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η εξομάλυνση των συνεπειών της κρίσης εξαιτίας του κορωνοϊού, η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής οικονομίας,

-η εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και ειδικότερα η στήριξη των δομών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης,

-η εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στη σχέση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον πολίτη με στόχο την εμπέδωση της έννοιας του ψηφιακού πολιτισμού,

-η ενίσχυση της ανταπόκρισης της διοίκησης στους τομείς αρμοδιότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη συνεχή ενσωμάτωση νέων αναγκών και απαιτήσεων και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο.

Χρηματοδοτούμενες δράσεις   

Οι στόχοι του Προγράμματος υλοποιούνται μέσω:

– μελετών για την ωρίμανση πράξεων του παρόντος προγράμματος, καθώς και της τρέχουσας και της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ,

– κατασκευής τεχνικών έργων,

– της προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών με αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο,

– οποιαδήποτε άλλης πρόσφορης δράσης στους τομείς αρμοδιότητας των ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού, των Συνδέσμων Δήμων και των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, όπως ενδεικτικά: περιβάλλον, απασχόληση, ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και των οικισμών, ανακύκλωση, πολιτική προστασία, δημόσια υγεία, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός.

Τα χρήματα που θα διατεθούν φτάνουν τα 2.500.000.000 ευρώ.

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα