Mε μεγάλη επιτυχία η μεγάλη ημερίδα του ομίλου Plus Media- «Στήριξη για όσο χρειαστεί» σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

24.04.2021 / 19:50
download

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

«Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα στηρίζονται στο μέτρο του δυνατού, για όσο χρειαστεί ακόμα. Όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, τόσο θα αποσύρονται σιγά – σιγά και τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη, ο όμιλος Plus Media (εφημερίδα «Νεολόγος», Max fm 93.4, Dete.gr) με θέμα: «Δυτική Ελλάδα: Η επανεκκίνηση της οικονομίας και τα αναπτυξιακά εργαλεία».
«Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μέτρα στήριξης χρηματοδότησης 602 εκατ. ευρώ στη Δυτική Ελλάδα, εκ των οποίων τα 334 εκ. ευρώ για την Αχαΐα, για την στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών. Η επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, δεν θα γίνει με μέτρα λιτότητας, αλλά με ανάπτυξη», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
Σημαντικός ο ρόλος του ΕΣΠΑ
Στη διαδικτυακή εκδήλωση μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επικεντρώθηκε στον διευρυμένο ρόλο που θα έχει το νέο ΕΣΠΑ και στους μεγαλύτερους πόρους προς στις περιφέρειες.
«Η πανδημία έχει ανατρέψει τους αρχικούς σχεδιασμούς, αλλά με έκτακτα μέτρα παρέχεται η αναγκαία στήριξη για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είμαι αισιόδοξος, το περιβάλλον για την Ελλάδα είναι ευνοϊκό και έγινε ακόμα καλύτερο, από τον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού», υποστήριξε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης, που εγκρίθηκε προ ημερών και εξήγγειλε ότι παρόμοια μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και για άλλους κλάδους της οικονομίας, με τη σκέψη όλων να πηγαίνει στο λιανεμπόριο.
Αλληλένδετες υγεία – οικονομία
Στην ημερίδα συμμετείχε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος παρουσίασε το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα, εάν τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα, γιατί σαφώς η οικονομία είναι αλληλένδετη με την υγεία. Υπάρχει, όπως είπε, μια σχετική σταθεροποίηση και πτώση κρουσμάτων, που σε καμία όμως περίπτωση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
«Πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη»
«Ο πρώτος μεγάλος σύμμαχος είμαι βέβαιος πια ότι είναι ο σχεδιασμός μας που με μεθοδικά βήματα μετατρέπει τη Δυτική Ελλάδα σε πρωταγωνίστρια ανάπτυξης στους τομείς που έχει πλεονέκτημα: στην πρωτογενή παραγωγή, στο εμπόριο και τις μεταφορές, στον πολιτισμό και τη ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, αλλά και στην πράσινη οικονομία και στα ενεργειακά δίκτυα.
Ο δεύτερος σύμμαχος, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, εκτιμώ πως είναι… η πανδημία. Γιατί η πανδημία αναγκάζει τους πάντες και τα πάντα σε ένα restart. Ακόμα και όταν με το καλό – και ελπίζω πολύ σύντομα – ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση, πολλά θα είναι πλέον διαφορετικά», τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.
«Επιχειρηματική κουλτούρα στους Έλληνες»
«Εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάπτυξη για τη χώρα μας θα έρθει μέσα από την πραγματική οικονομία, αυθεντικός εκφραστής της οποίας είναι η Ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Δεν αποκλείω τις επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες. Υποστηρίζω όμως ότι δεν αποτελούν και δεν θα αποτελέσουν ποτέ την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας και συνέχισε:
«Είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να εμφυσήσουμε την επιχειρηματική κουλτούρα στους Έλληνες, να τους δώσουμε όραμα και να τους πείσουμε να επενδύσουν ξανά μετά την πανδημία. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα επιτευχθεί εάν η Ελλάδα ανεβάσει ρυθμούς στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών».
«Σχέση ειλικρίνειας»
«Η Πολιτεία και η κυβέρνηση στήριξε τους πολίτες στην υγεία και την οικονομία. Από εδώ και πέρα όμως, επειδή ο κορωνοϊός θα έχει συνέχεια, χρειάζεται επιπλέον στήριξη. Θα είναι πολύ σημαντική η συνεργασία, η κοινή πληροφορία, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με ειλικρίνεια και κοινό σχεδιασμό.
Κυβέρνηση, λαός και αυτοδιοίκηση θα πρέπει να χτίσουν μια αποτελεσματική και ειλικρινή συνεργασία και σχέση εμπιστοσύνης.
Επιπροσθέτως, απαιτείται, τα κράτος να υποστηρίξει τον χώρο της υγείας, το προσωπικό και τις υποδομές», δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος των Καλαβρύτων και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Θ. Παπαδόπουλος.
«Βασικό κομμάτι του σχεδιασμού το λιμάνι»
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΛΠΑ, Ερασμία Κάνιστρα, τόνισε:
«Το λιμάνι της Πάτρας, που στόχος μας είναι να το μετατρέψουμε σε «πράσινο» είναι ισχυρός πυλώνας στην εθνική τουριστική πολιτική και σημαντικός τροφοδότης της εθνικής και της περιφερειακής οικονομίας.
Οι δείκτες των μελετών που έχουμε στη διάθεσή μας επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν πλέον οι συνθήκες σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, ώστε να γίνει η Ελλάδα συνολικά ένας βασικός διαμετακομιστικός κόμβος στη Μεσόγειο συνδέοντας την Ασία με την Ευρώπη. Θεωρώ ότι το λιμάνι της Πάτρας μπορεί να είναι ένα βασικό κομμάτι αυτού του σχεδίου».
«Περιφερειακές στρατηγικές ανάπτυξης»
«Πολύ μεγάλη σημασία θα πρέπει να δοθεί στις περιφερειακές στρατηγικές ανάπτυξης, καθότι η ανομοιογένεια των διαφόρων περιοχών σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο, επιτάσσει διαφοροποιήσεις ως προς το μίγμα της στρατηγικής οικονομικής ανάπτυξης που θα πρέπει να εφαρμοσθεί. Η γνώση και η αποτύπωση της «οικονομικής γεωγραφίας» της περιφέρειας, με βάση τον ακριβέστερο εντοπισμό των τοπικών αναγκών και ελλείψεων, αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και χρονοδιαγραμμάτων στην Κεντρική Διοίκηση. Με αυτόν τον τρόπο θα εντάσσονται άμεσα στον γενικότερο σχεδιασμό της Κεντρικής Κυβέρνησης για την χώρα και θα παρακολουθούνται κεντρικά λόγω της εξειδίκευσης και των οικονομιών κλίμακας», σημείωσε ο πρόεδρος του οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Γ. Παππάς.
Εμπόριο κι εστίαση
Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, Κων/νος Ζαφειρόπουλος, τόνισε πως το λιανεμπόριο έχει περάσει πιο δύσκολα από όλους τους κλάδους και χρειάζεται άμεση ενίσχυση πρωτού να είναι αργά. «Το Τρένο, το λιμάνι, ο τουρισμός και το φυσικό αέριο είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής», δήλωσε.
«Η εστίαση μαζί με το εμπόριο είναι οι μεγάλοι ασθενείς. Η χρηματοδότηση που λαμβάνουμε είναι ζωτικής σημασίας, αλλά θα πρέπει να ικανοποιηθούν κάποιες αστοχίες στα μικρομάγαζα, σε σχέση με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και το πρόγραμμα επανεκκίνησης. Να υπάρξει δεύτερο πρόγραμμα επανεκκίνησης, όπως της περιφέρειας, για να καλύψει τα κενά», είπε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρος Στεργίου.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα