Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Εκλογές για διαφορετική πολιτική»

26.02.2022 / 1:40
ksenogiannakopoulou_in_2801_1-scaled

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην Κυβέρνηση και κάνει λόγο «για ανεξέλεγκτη κατάσταση στον εργασιακό χώρο και υποβάθμιση του ΕΦΚΑ»

TOY ΑΛΕΞΑΝΔΡΟY ΚΟΓΚΟΛΗ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

 «Δίνουμε μάχη με τις αρχές μας και τις προτάσεις μας και ζητάμε εκλογές ώστε να είμαστε πρώτο κόμμα και να εφαρμόσουμε άλλη πολιτική», τονίζει στον Max fm 93,4 και στο «Νεολόγο», η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, την πρωτιά που καταγράφεται για τη ΝΔ και την άνοδο του ΚΙΝΑΛ, αναφέρει: «Κατ’ αρχάς, με την ψήφο του λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης και του αριστερού χώρου. Είναι η βασική δύναμη. Πάντως, η εγκυρότερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη, εκεί που ο λαός εκφράζεται πραγματικά. Στις δημοσκοπήσεις και στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, αποτυπώνεται η απόγνωση των πολιτών, η απελπισία και η οργή τους για τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Δεν επαρκεί ο μισθός, οι μικρομεσαίοι δεν στηρίζονται και η ακρίβεια έχει ξετινάξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την πολλαπλή κρίση, αλλά δυστυχώς την ανατροφοδοτεί με τις επιλογές της».

«Η κρίση μπορεί να έχει διεθνή στοιχεία, αλλά η κάθε κυβέρνηση κρίνεται από την αντιμετώπιση των καταστάσεων. Εμείς ζητάμε, εκτός από αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης και στον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Η μείωση των φόρων θα κόστιζε 1,3 δις, την ώρα που καθημερινά αποκαλύπτεται ότι οι απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης σε υμετέρους έχουν ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ», προσθέτει.

«Στα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός»

Σε ότι αφορά στην εικόνα στα εργασιακά, μετά και τις αλλαγές της παρούσας κυβέρνησης, επανέλαβε τα όσα είχε προσφάτως δημοσιεύσει, επιτιθέμενη στον Κωστή Χατζηδάκη, λέγοντας: «Ο Υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση κατήργησαν το οκτάωρο, επέβαλαν τις ατομικές συμβάσεις και την απλήρωτη εργασία, θέσπισαν τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, διέλυσαν το ΣΕΠΕ, υπονόμευσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και ποινικοποίησαν το δικαίωμα στην απεργία».

«Οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τη συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης, τη μείωση των αποδοχών τους και την κυβερνητική άρνηση ουσιαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού. Επίσης, την εργοδοτική ασυδοσία και την απουσία ελεγκτικού μηχανισμού, την εργασιακή επισφάλεια, τον εκφοβισμό και τις τιμωρητικές συνέπειες για τη συλλογική τους δράση», δηλώνει επιπροσθέτως η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή για την κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την αποκατάσταση και ενίσχυση των Συλλογικών διαπραγματεύσεων, των κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τη μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες χωρίς μείωση αποδοχών».

«Ιδιωτικοποιούν τον ΕΦΚΑ»

Περνώντας στο νόμο για τον Εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, ισχυρίζεται ότι «τον ιδιωτικοποιεί και είναι το τρίτο μεγάλο πλήγμα μέσα σε 12 μήνες από το Υπουργείο Εργασίας, μίας αντεργατικής – αντιασφαλιστικής πολιτικής, με πρώτο το νόμο Χατζηδάκη και δεύτερο την παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Εντάσσεται σε μία ενιαία στρατηγική που έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Νεοφιλελευθερισμός με πελατειακό πρόσωπο, ιδιωτικοποίηση που πηγαίνει χέρι με χέρι με την κομματικοποίηση, εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και του δημοσίου συμφέροντος».

«Τριπλασιάστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις»

«Η απαξίωση του ΕΦΚΑ», αναφέρει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «και η στοχοποίηση των εργαζομένων έγινε συστηματικά από τον Υπουργό για δύο λόγους: Ο πρώτος, για να μεταθέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης, που άφησε να τριπλασιαστούν οι εκκρεμείς συντάξεις, όταν επί δύο χρόνια και δέκα μήνες δεν έχει κάνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη. Δεν ανανέωσε, δε, το πρόγραμμα των 683 νέων επιστημόνων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που συνέβαλαν στην απονομή των συντάξεων.

Ο δεύτερος λόγος, για να καλλιεργήσει το πεδίο, ώστε να μπορεί ο κ.Χατζηδάκης να λέει σήμερα «τι σημασία έχει αν είναι δημόσιος υπάλληλος ή ιδιώτης, αρκεί να κάνετε τη δουλειά σας». Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, «επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και προπαγάνδα για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων, σήμερα αυτές ξεπερνούν τις 340.000. Το 2015 κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 367.050 εκκρεμείς συντάξεις και το 2019 παρέδωσε 107.180, μείωση 71%. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

«Βέβαια, με αλχημείες παρουσιάζονται άλλα στοιχεία. Έχουν αφαιρεθεί τα παραπληγικά επιδόματα, οι διεθνείς και άλλες ανελαστικές υποχρεώσεις. Πληροφορούμαστε μάλιστα ότι και στα στοιχεία που δημοσιοποιούνται κάθε μήνα για τον αριθμό των συντάξεων που διεκπεραιώνονται, το ¼ αφορά διαγραφές αιτημάτων», προσθέτει.

«Εκποιούν την περιουσία του»

Τέλος και σημαντικό, κατά την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, το ότι «συγκροτείται μία ΑΕ στην οποία εκχωρείται η πλήρης διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, χωρίς κανέναν έλεγχο και λογοδοσία και η οποία θα αξιοποιήσει/εκποιήσει την ακίνητη περιουσία του, ύψους 1 δισ. Ευρώ».

«Η περιουσία όμως του ΕΦΚΑ», όπως δηλώνει κλείνοντας η πρώην Υπουργός, «ανήκει στους ασφαλισμένους, στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Είναι η εγγύηση των συντάξεων και ο ιδρώτας των ασφαλισμένων. Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε αυτόν τον νόμο, όπως και όλους τους αντεργατικούς και αντικοινωνικους νόμους, μετά τις εκλογές όταν θα έχουμε τη λαϊκή εντολή».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα