«Μάχη» εντός κι εκτός συνόρων για την τιμή του κρέατος

09.04.2024 / 7:49
kreata

Στο εσωτερικό, τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται να «φρενάρουν» τους καλοθελητές, που θα θελήσουν να μετατρέψουν την πασχαλινή αγορά σε… αρένα, «φουσκώνοντας» τις τιμές στα αμνοερίφια- και όχι μόνο. Στο εξωτερικό, τα μαντάτα από τις διεθνείς αγορές δεν είναι ιδιαιτέρως ευχάριστα, καθώς η προσδοκία για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών του κρέατος δεν επιβεβαιώνεται, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη βιομηχανία τροφίμων.

Ξεκινώντας από τις εξελίξεις εκτός συνόρων, o Δείκτης Τιμών Κρέατος (FAO Index) τον Μάρτιο, κατέγραψε αύξηση 1,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση. Επί της ουσίας, ο Δείκτης έχει επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον περσινό Απρίλιο και είναι 3,8% πάνω από το 2021 και 22% πάνω από το 2020.

Οι διεθνείς τιμές του κρέατος πουλερικών αυξήθηκαν τον Μάρτιο, υποστηριζόμενες από τη συνεχιζόμενη σταθερή ζήτηση εισαγωγών από τις κύριες χώρες εισαγωγής, παρά τις άφθονες προμήθειες που υποστηρίζονται κυρίως από τη μείωση των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στις κύριες χώρες παραγωγής. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν επίσης, αντανακλώντας κυρίως την υψηλότερη εσωτερική ζήτηση ενόψει των διακοπών του Πάσχα, παρά τις αυξημένες προμήθειες ιδίως στη Δυτική Ευρώπη.

Οι παγκόσμιες τιμές του βόειου κρέατος συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο, κυρίως λόγω των αυξημένων αγορών από τις κορυφαίες χώρες εισαγωγής. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του κρέατος αιγοπροβάτων μειώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα, κυρίως λόγω της αύξησης των προμηθειών που υπερέβησαν τα εποχικά επίπεδα, ιδίως από την Αυστραλία.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα