Μάχη χαρακωμάτων στο Δήμο της Πάτρας! Σκληρή αντιπαράθεση με αφορμή τον φορέα διαχείρισης του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου

03.01.2021 / 11:07
109718965_3489239354448904_9022426921673042207_o

Σκηνικό πολεμικής σύρραξης επικρατεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έλευση του νέου έτους στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, με όλες τις ενδείξεις να παραπέμπουν στην εκτίμηση, πως πολύ δύσκολα θα αλλάξουν τα δεδομένα και σε όλη την διάρκεια του 2021.
Η σύγκρουση της πλειοψηφίας των παρατάξεων από την αντιπολίτευση με την δημοτική Αρχή, μπορεί να έχει ως «όχημα» τόσο την γενικότερη λειτουργία του σώματος, όσο και ειδικότερα τη μη υλοποίηση των αποφάσεών του από τον Κ. Πελετίδη, όπως αυτή που αφορά στη διαχείριση του νερού από το φράγμα Πείρου – Παράπειρου.
Η κόντρα βεβαίως έχει και βαθύτερα αίτια και ορίζοντα μέχρι το τέλος της θητείας της σημερινής δημοτικής Αρχής, με την συντριπτική πλειοψηφία των επικεφαλής στην αντιπολίτευση, να γνωρίζει πως η επιχείρηση φθοράς του Κ. Πελετίδη για να αποδώσει πρέπει να έχει αρχή, μέση αλλά όχι κατ’ ανάγκη προσδιορισμένο τέλος. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα αντιπολιτευτικό «μαραθώνιο» που για κάποιους-ιδίως για τις μικρές παρατάξεις- είναι και αγώνας επιβίωσης στα τοπικοαυτοδιοικητικά πράγματα της Αχαϊκής πρωτεύουσας.


Η στάση της Μαιζώνος
Από την πλευρά της η «Μαιζώνος», σύμφωνα με τα όσα αφήνουν να εννοηθούν στελέχη της δημοτικής Αρχής, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να «ρίξει νερό στο κρασί της» και να «ενδώσει» σε πιέσεις και κινήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στο να γίνει η αντιπολίτευση συνδιαχειριστής των δημοτικών πραγμάτων, από την στιγμή που επιμένουν στη θεωρία ότι η εντολή η οποία δόθηκε από το εκλογικό σώμα ήταν ξεκάθαρη. Στη δημοτική Αρχή εκτιμούν πως ακόμα κι΄ αν χαλαρώσει η σκληρή πολιτική γραμμή που ακολουθεί με βάση το πρόγραμμα της, αυτό θα είναι προς όφελος της αντιπολίτευσης και θα αποδυναμώνει το προφίλ του Κ. Πελετίδη. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με επίτευξη του στόχου από την πλευρά του «μετώπου» λένε με νόημα στενοί συνεργάτες του Δημάρχου.
Στην πίεση την οποία δέχεται και την οποία αναμένεται να δεχθεί ακόμα εντονότερα τους αμέσως επόμενους μήνες προσωπικά ο Δήμαρχος της Πάτρας, το «αντίδοτο» θα είναι η μεταφορά της αντιπαράθεσης στη βάση. Δηλαδή στις συνοικίες και τις γειτονιές, όπου σε όλους τους τόνους θα επιχειρηθεί να καταδειχθεί, πως υπεύθυνη για ότι συμβεί με καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων και υλοποίηση προγραμμάτων, τα οποία θα αναβάθμιζαν αυτές τις περιοχές και την ποιότητα ζωής και την εικόνα της πόλης, είναι η στάση – αποχή της αντιπολίτευσης.
Η «συνταγή» με αναφορές στην ύπαρξη συμμαχίας ετερόκλητων πολιτικών και ιδεολογικών σχημάτων στο δήμο, με το γενικό τίτλο « Μαύρο Μέτωπο», τόσο σε ενεστώτα όσο και σε μέλλοντα χρόνο θα βρίσκεται συχνά, πυκνά στην ημερήσια διάταξη.
Παράλληλα, από την δημοτική Αρχή προκειμένου να σπάσει αυτό το «μέτωπο», ποντάρουν και στο προσωπικό κόστος που αργά ή γρήγορα θα έχουν τόσο οι επικεφαλής όσο και οι δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, στις περιοχές που έλκουν την μεγαλύτερη δύναμη σε ψήφους, καθώς μέρος της εκλογικής βάσης θα τους θεωρεί υπεύθυνους για την απώλεια χρόνου και έργων.
Στη χειρότερη περίπτωση η «Μαιζώνος» γνωρίζει ότι ο νομοθέτης της δίνει την δυνατότητα, μετά από συγκεκριμένο αριθμό προσκλήσεων σε συνεδριάσεις που δεν θα γίνουν ελλείψει απαρτίας, μπορεί να περάσει τα θέματα μόνο με το 1/3 των συμβούλων.


Το στοίχημα της αντιπολίτευσης
Στο αντίποδα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επενδύουν στο πολιτικό κομμάτι με «εργαλείο» το θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και την γενικότερη συμπεριφορά προσώπων της δημοτικής Αρχής, γνωρίζοντας πως η πλειοψηφία των πολιτών της Πάτρας, δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία.
Το «στοίχημα» για τους επικεφαλής των παρατάξεων είναι πόσο θα αντέξουν σε ένα «αρραγές» μέτωπο και συγχρόνως πως θα αποφύγουν την ταύτιση μεταξύ προσώπων και παρατάξεων με εντελώς διαφορετικές καταβολές και σε ορισμένες των περιπτώσεων χωρίς καν καταβολές και άγνωστη σκοπιμότητα σύστασης τους.
Ήδη κάποιοι δηλώνουν προβληματισμένοι για το «τι θα αφήσει πίσω της αυτή η κατάσταση καθώς εκτιμούν πως δεν αποκλείεται από ένα σημείο και μετά να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Παρά τους προβληματισμούς, η «γραμμή» πλεύσης τουλάχιστον και για τους πρώτους μήνες του 2021, θα είναι κοινή, έστω κι΄ αν σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν τάσεις «αποσκίρτησης» ανάλογα με την θεματολογία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο στόχος ποτέ δεν θα είναι αυτή καθ’ εαυτή η δημοτική Αρχή, αλλά ο ίδιος ο Κ. Πελετίδης, του οποίου η αποδόμηση είναι για την αντιπολίτευση το μεγάλο στοίχημα, καθώς η εμπειρία των δύο προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων έδειξε πως αυτός είναι ο πραγματικός αντίπαλος και όχι η Λαϊκή Συσπείρωση ή το ΚΚΕ.
Στην πολιτική φαρέτρα της αντιπολίτευσης , θα υπάρχει πάντα ως σημείο αναφοράς το πρόσωπο του Κ. Πελετίδη, ως αρνητικού πρωταγωνιστή προκειμένου να αποδομηθεί το δημοκρατικό του πρόσημο.


Οι… κίνδυνοι
Η ταύτιση προσώπων και παρατάξεων – έστω και αν αυτό είναι άτυπο – είναι το μεγάλο πρόβλημα για κάποιους στην αντιπολίτευση,
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γρηγόρης Αλεξόπουλος και οι Δημοτικοί σύμβουλοί του στην «Πρωτεύουσα ξανά» έφεραν στο τραπέζι την δοκιμασμένη συνταγή της απολογίας Πελετίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιστρέφοντας στη τηλεσυνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας. Το είχε βέβαια κάνει σαφές εξ αρχής αυτό στους υπολοίπους επικεφαλής των παρατάξεων ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος.
Η νέα κίνηση τακτικής του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, οδήγησε και στην κατάθεση το πρωί της περασμένης Τρίτης υπογεγραμμένης κοινής πρότασης από 23 συμβούλους, για να συζητηθεί στο δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της Δημοκρατικής λειτουργίας του και την μη υλοποίηση των αποφάσεών του από τον Κώστα Πελετίδη.
Στην «Ώρα Πατρών» υπάρχει επίσης έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο η διατήρηση αυτής της συμμαχίας θα γίνει μπούμεραγκ. Ήδη ένας εκ των τριών Δημοτικών Συμβούλων της, ο Γιάννης Τσιμπούκης έχει δηλώσει, πως σε ότι τον αφορά προσωπικά, δεν πρόκειται να απέχει επί μακρόν από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί θεωρεί πως δεν θα είναι συνεπής απέναντι σε όσους τον ψήφισαν.
Παράλληλα υπάρχει ο φόβος ότι ενδεχομένως από αυτό το «μέτωπο» ωφελημένοι θα βγουν επικεφαλής και παρατάξεις με μικρό πολιτικό έρεισμα οι οποίες την ώρα του πολιτικού ταμείου, που είναι οι επόμενες δημοτικές εκλογές, θα εμφανιστούν με υπερεκτιμημένο πολιτικό βάρος. Αυτό εκτιμάται ότι δεν θα γίνει κατ’ ανάγκη σε βάρος της σημερινής δημοτικής Αρχής, αλλά μερίδας των «εταίρων», οι οποίοι θα τους έχουν «κουβαλήσει» στις πλάτες τους από το πουθενά.
Αυτό, εκτιμούν παράγοντες από τον κεντρο – αριστερό χώρο, πως είδε να έρχεται και ο επικεφαλής της «Πρωτεύουσας ξανά» Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος συμμετέχοντας στις συνεδριάσεις μετέφερε εκ νέου το πεδίο της αντιπαράθεσης εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μέσα αυτό το περιβάλλον αντιπαράθεσης, το μόνο σίγουρο είναι, ότι η έλευση του 2021, δεν θα διαλύσει τα σύννεφα πάνω από το Δήμο της Πάτρας, όπου το πολιτικό αυτοδιοικητικό ζητούμενο δεν θα είναι το ΤΩΡΑ αλλά το ΠΟΙΟΣ ή ΠΟΙΕΣ δυνάμεις, θα έχουν το πάνω χέρι, μετά από την ολοκλήρωση και αυτής της θητείας του Κώστα Πελετίδη.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα