Λουκίδης: Δύο self tests ισοδύναμα του μοριακού – Η «σχέση» του εμβολίου AstraZeneca με τις γυναίκες

05.05.2021 / 22:31
κα 30

Στην πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας και το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

“Δύο self tests μπορεί να είναι ισοδύναμα του μοριακού σύμφωνα με νέα μελέτη”, τόνισε ο κ. Λουκίδης, προσθέτοντας πως είναι στο χέρι του καθενός, ώστε να μπορέσουμε να συμπεριφερθούμε στο διπλανό μας με ατομική ευθύνη.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Astrazeneca κατά του κορονοϊο και τον ειδικό προβληματισμό που επικρατεί για τις γυναίκες από τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγράφει, ο κ. Λουκίδης δήλωσε πως είναι μια πραγματικότητα που επικοινωνιακά στην αρχή φάνηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σαν να συγκαλύπτεται.

«Διαφωνώ πλήρως με αυτό είναι μια ενημέρωση που κάνουμε σε όσους μας ρωτάνε ότι υπάρχει μια σπάνια παρενέργεια. Αυτή φαίνεται να αφορά γυναίκες συγκεκριμένης ηλικίας. Πιθανότατα να έχει ένα ορμονικό υπόστρωμα από κάτω.

Δεν το γνωρίζουμε αυτή την στιγμή. Έχουμε ελάχιστα δημοσιευμένα στοιχεία και η ενημέρωση αυτή με την ποσόστωση αυτής της παρενέργειας είναι ένα σημαντικό βήμα για να αποφασίσει ο άλλος αν θα συνεχίσει η όχι. Καταλαβαίνω την ανησυχία», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το εμβόλιο και την εγκυμοσύνη επεσήμανε πως δεδομένα ασφάλειας στην εγκυμοσύνη υπάρχουν μόνο για το εμβόλιο MRNA της Pfizer με βάση τη μελέτη που έγινε και δεν υπάρχουν άλλα δεδομένα.

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών μεταξύ των υγειονομικών

Σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών μεταξύ των υγειονομικών ανέφερε πως για όποιον έχει ζήσει το κλινικό κομμάτι της νόσου δεν θα περνούσε από το μυαλό του να μην εμβολιαστεί και πως αν αναλύσουμε τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή νόσο και αυτούς που είναι μη εμβολιασμένοι θα φανεί ότι αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σκωτίας με 1.300.000 εμβολιασμούς και ποσοστό προστασίας 95%. «Είμαστε σε περίοδο με εύθραυστη ισορροπία που βασίζεται από την μια μεριά στο υγειονομικό σύστημα, στις εισαγωγές, στην διαχείριση των ασθενών και από την άλλη στην ελευθέρωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου», επισήμανε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα