Λουκέτο 3 χρόνια και έως και 50.000 ευρώ πρόστιμο στα καταστήματα που εμποδίζουν φορολογικούς ελέγχους

27.07.2021 / 8:38
katastimata-2048x1365

Με λουκέτο για τρία χρόνια και πρόστιμο μέχρι και 50.000 ευρώ, απειλούνται τα καταστήματα όπου οι επιχειρηματίες που θα χρησιμοποιήσουν βία προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους.

Αυτό προβλέπει μεταξύ των άλλων εγκύκλιος της ΑΑΔΕ που υπογράφεται από τον διοικητή Γιώργος Πιτσιλής. Σε αυτή περιλαμβάνονται σαφείς οδηγίες προς τους ελεγκτές, οι οποίοι αυτή την περίοδο πραγματοποιούν σωρεία ελέγχων, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν φορολογικές παραβάσεις.

Και επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλά, έστω και μεμονωμένα, γεγονότα άσκησης βίας για την αποφυγή ελέγχων προβλέπονται αυστηρές ποινές σε αυτούς που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις.

powered by Rubicon Project
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι στις περιπτώσεις χρήσης βίας από τους επιχειρηματίες και εφόσον συντρέχει κίνδυνος για τη ζωή του ελεγκτή επιβάλλονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης έως και τρία έτη.

50.000 έλεγχοι μέσα στο 2021
Όπως προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, μέσα στο 2021 θα διενεργηθούν περισσότεροι από 50.000 έλεγχοι. Από αυτούς τουλάχιστον το 70% θα πραγματοποιηθούν από ελεγκτές που θα πάνε στον τόπο ελέγχου από άλλες περιοχές.

Η τακτική αυτή φαίνεται να αποδίδει, αφού διαπιστώνονται πολύ υψηλά ποσοστά παραβατικότητας και εφαρμόζεται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Εφοριακοί από την Λαμία για παράδειγμα μεταφέρονται σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση και πραγματοποιούν ελέγχους. Στόχος είναι να μην αναγνωρίζονται από τους τοπικούς επιχειρηματίες σε ελέγχους που θα κάνουν σε επιχειρήσεις εστίασης ή σε ξενοδοχεία και βέβαια να υπάρχουν σχέσεις, φιλικές, κοινωνικές ή και συγγενικές με τους προς έλεγχο επιχειρηματίες.

Οι βαριές ποινές
Η τακτική αυτή ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και φέρνει αποτελέσματα. Οι ελεγκτές σύμφωνα με την νομοθεσία μπορούν να προχωρήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων, υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Άμεσο λουκέτο για 48 ώρες, στην περίπτωση που διαπιστωθεί η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Χωρίς χρονοτριβή και για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

Στην περίπτωση που οι έλεγχοι εμποδίζονται τότε προβλέπονται μία σειρά από ενέργειες που θα πλήξουν τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που προβαίνουν σε αυτές τις έκνομες ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα:

Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), αναστέλλεται μέχρι 1 μήνα η λειτουργία της σχετικής επιχείρησης.

Στις περιπτώσεις απειλής χρήσης βίας με όπλα ή άλλα αντικείμενα που δύνανται να προκαλέσουν σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής υπαλλήλου της Α.Α.Δ.Ε. ή χρησιμοποίησης βίας που είχε ως αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη ή τον κίνδυνο ζωής ή που θα μπορούσε να προκαλέσει σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής υπαλλήλου της Α.Α.Δ.Ε., κατά τη διάρκεια και εξαιτίας εκτέλεσης της υπηρεσίας του, επιβάλλονται σωρευτικά:

i) ειδικό πρόστιμο από δέκα χιλιάδες έως πενήντα χιλιάδες ευρώ στον υπαίτιο διάπραξης των ανωτέρω πράξεων και

ii) αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπαίτιου διάπραξης των ως άνω πράξεων από δύο μήνες έως έξι μήνες και από έξι μήνες έως και τρία έτη σε περίπτωση υποτροπής

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών κατά τη διενέργεια κάθε είδους φορολογικού ελέγχου αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης:

α) Όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του στην οποία αφορά ο έλεγχος, από δύο έως δώδεκα μήνες,

β) όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης από τρεις έως είκοσι τέσσερις μήνες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα