Της Καλυψούς Κανελλοπούλου
Σχεδόν 3.000 ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό, έχουν απευθυνθεί στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, ζητώντας βοήθεια, καθώς θεωρούν ότι εμφανίζουν συμπτώματα μακράς νόσησης (Long Covid).
Ωστόσο, από αυτούς μόνο οι 232 πληρούσαν τα κριτήρια και έχουν μπει σε πρόγραμμα αγωγής. «Τα συμπτώματα αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα. Μπορεί να είναι δύσπνοια ή βήχας. Άλλοι έχουν θωρακικό άλγος, δηλαδή πόνο στο στήθος. Αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα» εξηγεί ο πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Αργύρης Τζουβελέκης.
Ωστόσο, δεν σταματούν όλα εκεί, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Τζουβελέκης: «Μετά υπάρχουν σίγουρα και συμπτώματα από το μυοσκελετικό. Παραδείγματος χάριν αίσθημα αδυναμίας και ατονίας, μυαλγίες, πόνοι γενικευμένοι στο σώμα. Τέλος, βλέπουμε και συμπτώματα από το καρδιολογικό σύστημα όπως η ορθοστατική ταχυκαρδία, η απορρύθμιση μιας καρδιακής ανεπάρκειας σε κάποιον που έπαιρνε φάρμακα για την καρδιά του ή ακόμη και την πίεσή του. Από εκεί και πέρα τα συμπτώματα μπορούν να εξαπλωθούν σε όλα τα συστήματα του οργανισμού.
Μερικοί ασθενείς ενδέχεται να παρουσιάσουν ακόμη και τριχόπτωση, ενώ υπάρχουν και μερικοί που πρωτοεμφανίζουν κάποια προβλήματα όπως υπέρταση ή ζαχαρώδη διαβήτη». Ακόμη, υπάρχουν και όσοι αντιμετώπιζαν ήδη ένα συγκεκριμένο θέμα υγείας και μετά τη νόσηση με Covid-19, το πρόβλημα επιδεινώνεται ή απορρυθμίζεται. Για παράδειγμα, σε κάποιους ασθενείς με θυρεοειδή, μπορεί να απορρυθμιστεί ο αδένας, ενώ σε άλλους που είχαν σακχαρώδη διαβήτη, μπορεί να απορρυθμιστεί το ζάχαρο.
Long- Covid και ψυχική υγεία
Όπως εξηγεί, από την πλευρά της η παθολόγος – λοιμωξιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Καρολίνα Ακινόσογλου στον «Νεολόγο» των Πατρών, είναι πολύ συχνή η πρόκληση κάποιας διαταραχής μετατραυματικού στρες μετά τη νόσηση με Covid-19. «Περνώντας στην ψυχιατρική σφαίρα, πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν μετατραυματικό στρες κατόπιν μιας τέτοιας νόσησης. Πρόκειται για ένα παγκοσμίως συχνό φαινόμενο με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι άνθρωποι σε όλες τις χώρες. Αν χρειαστεί ο ασθενής ψυχολογική υποστήριξη, αντιμετωπίζουμε το θέμα από κοινού με ψυχίατρο».
Επί τούτου, ο κ. Τζουβελέκης προσθέτει: «Είμαστε λίγο επιφυλακτικοί σχετικά με το αν κάποιο μετατραυματικό στρες σχετίζεται με τον κορονοϊό, γιατί αυτό ενδεχομένως να έχει να κάνει κατά κάποιο τρόπο με μια αυθυποβολή. Αξίζει να πούμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως Long- Covid τα συμπτώματα που εμφανίζονται έξι μήνες μετά τη νόσο και κρατάνε για τουλάχιστον δύο μήνες. Ο ΠΟΥ τα διαχωρίζει σε όσα έχουν πραγματικά ένα οργανικό υπόστρωμα, δηλαδή αφορούν κάποιο όργανο, και σε όσα είναι λίγο πιο ήπια και άπτονται της ψυχικής σφαίρας. Κάποιος ας πούμε μπορεί να αντιμετωπίζει διαταραχές του ύπνου».
Οι πιο σπάνιες περιπτώσεις
«Ένα μικρό ποσοστό ασθενών με Long- Covid μπορεί να παρουσιάσει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, αλλά ευτυχώς αυτό δεν είναι συχνό φαινόμενο. Στα αυτοάνοσα αυτά συγκαταλέγεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σκληρόδερμα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος» εξηγεί ο κ. Τζουβελέκης. Στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις ανήκουν και όσοι εμφανίζουν συμπτώματα στους νεφρούς.
Ειδική αναφορά αξίζει σε μία ασθένεια που ονομάζεται πνευμονική ίνωση, για την οποία ο πνευμονολόγος εξηγεί: «Ο κορωνοϊός προσβάλλει τον πνεύμονα και μπορεί να του αφήσει ως κατάλοιπα κάποιες ουλές. Όπως για παράδειγμα όταν χτυπάμε το χέρι μας και μπορεί το χτύπημα αυτό να αφήσει ουλές στο δέρμα. Η πνευμονική ίνωση μπορεί να προκύψει σε εκείνους που νόσησαν βαριά με κορονοϊό, διασωληνώθηκαν ή είναι ηλικιωμένοι. Πιο συχνά εμφανίζεται σε άνδρες άνω των 65 ετών που είχαν κάποια υποκείμενα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Ήταν δηλαδή επιρρεπείς σε μία βλάβη του πνεύμονα». Σύμφωνα με τα στατιστικά, πνευμονική ίνωση εμφανίζει το 5% περίπου των βαρέως πασχόντων.
Τα επίπεδα της Πάτρας
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα ποσοστά των ασθενών με Long- Covid στην Πάτρα, δεν διαφέρουν από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η αχαϊκή πρωτεύουσα δεν μετρά, όπως υποδεικνύουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, περισσότερα κρούσματα από αυτά που περιγράφει η παγκόσμια βιβλιογραφία. «Από τους 2.800 ασθενείς που έχουν προσέλθει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, οι 232 πληρούσαν τα κριτήρια Long- Covid»αποκαλύπτει ο κ. Τζουβελέκης.
Λειτουργεί κλινική Long- Covid στην Πάτρα;
Όπως απάντησε στον «Νεολόγο» ο κ. Τζουβελέκης, στην πόλη «λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένο ιατρείο στο οποίο παρακολουθούνται οι ασθενείς με τα εμμένοντα συμπτώματα της νόσου». Τα ραντεβού πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, από τις 10.30 το πρωί, με υπεύθυνους ιατρούς τον ίδιο και την κ. Ακινόσογλου, η οποία εξηγεί στον «Νεολόγο»: «Πρόκειται για ένα πνευμονολογικό ιατρείο στο οποίο εξετάζουμε κυρίως την πνευμονική δυσλειτουργία των ασθενών, αλλά και λειτουργίες των υπόλοιπων συστημάτων αν πάσχουν και αυτά. Οποιοσδήποτε ταλαιπωρείται από κάποιο πρόβλημα υγείας και επιβεβαιωθεί ότι έχει σχέση με τη νόσο του Long- Covid, προσέρχεται στο ιατρεία αυτό». Σε γενικές γραμμές, το επισκέπτονται όσοι έχουν περάσει βαρέως Covid-19, όσοι νοσηλεύτηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ηλικιωμένοι που νόσησαν βαριά και όσοι διασωληνώθηκαν και εμφανίζουν εμμένοντα συμπτώματα. Ο χρόνος αναμονής για την πραγματοποίηση ενός ραντεβού δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες.
Σύνδρομο Long- Covid και ανεμβολίαστοι
Όπως πολύ συχνά φροντίζουν να επισημαίνουν οι ειδικοί, οι ανεμβολίαστοι είναι φυσικά πιο επιρρεπείς στο σύνδρομο Long-Covid. «Η αναλογία είναι 6/1 υπέρ των εμβολιασμένων. Έχει φανεί και σε διεθνείς μελέτες ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερες επιπτώσεις από το Σύνδρομο» εξηγεί ο κ. Τζουβελέκης.