Λαπατοχώρια Καλαβρύτων σε Μητσοτάκη: «Δεν υπάρχει συγκροτημένο πρόγραμμα για τη Δυτική Ελλάδα»

21.11.2022 / 14:24
lapatoxoria

Στην ανοικτή τους επιστολή τα «Λαπατοχώρια Καλαβρύτων» επισημαίνουν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Γνωρίζετε πολύ καλά, πως βρίσκεστε, σε μια περιοχή, από τις πιο προβληματικές αναπτυξιακά της χώρας, που βουλιάζει σε όλους τους τομείς και βαδίζει αμετάκλητα στη παρακμή.
Αν αληθεύουν όμως, οι πληροφορίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης, που αφορούν την Αχαΐα, τότε βρισκόμαστε σε λάθος δρόμο. Άνθρακες ο θησαυρός.
Μήπως ανησύχησε η κυβέρνηση σας, γιατί αυτή η περιφέρεια, με τα τόσα πολλά πλεονεκτήματα, το 8,7 % της έκτασης και το 6,7 % του πληθυσμού της χώρας, έχει μείνει τελευταία από όλες τις άλλες;

Βλέπουμε με ανησυχία και από τη κυβέρνησή σας, όπως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πως δεν υπάρχει κάποιο συγκροτημένο ανορθωτικό πρόγραμμα για τη Δυτική Ελλάδα.
Ειδικά δε για τις ορεινές περιοχές απολύτως κανένα. Παρά τη συνταγματική πρόβλεψη για την στήριξη της ορεινότητας άρθρο 102
ποτέ δεν ξεπέρασε η περιοχή μας την αποβιομηχάνιση της περιόδου 1980- 1990 και τις ολέθριες πολύνεκρες πυρκαγιές του 2007, πολύ χειρότερες της Εύβοιας, που κάνετε τόσα καλά πράγματα.

Εμείς ως ΑΜΚΕ, έχοντας τις αναφορές μας και τα θεμέλιά μας στα βουνά και τα ορεινά της Αχαΐας, ασχολούμαστε με την ενότητα των 22 Λαπατοχωριών των Καλαβρύτων και θα αναφερθούμε ειδικά στην Ορεινή Αχαΐα.
Από τη πλευρά μας, θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας για προβληματισμό και κάποιες άλλες προτεραιότητες, που συμβαδίζουν με τον επίσημο προγραμματισμό της χώρας, αλλά αγνοήθηκαν.
Άλλα περιμέναμε και άλλα ακούμε και διαβάζουμε.

Διαβάσαμε πως σχεδιάζετε να ανακοινώσετε την επέκταση του οδοντωτού για την Αγία Λαύρα με προϋπολογισμό 18 εκ. ευρώ. Αυτό κατά την άποψή μας είναι το τελευταίο έργο που θα μπορούσε να γίνει στην περιοχή μας, τουλάχιστον από πλευράς αναγκών και προτεραιοτήτων. Δεν υπάρχει μια αξιόπιστη μελέτη σκοπιμότητας, βιωσιμότητας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων ΜΠΕ.

Για μας πολύ πιο σημαντικό αναπτυξιακό- περιβαλλοντικό έργο είναι:

  1. Η κατασκευή Τελεφερίκ από τα Καλάβρυτα μέχρι το Χιονοδρομικό του Χελμού, όπως προβλέπεται με το χωροταξικό σχεδιασμό της Δυτικής Ελλάδας του 2020 και γίνεται σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Υπάρχουν όμως και μια σειρά πολύ σοβαρών προβλημάτων όπως:
  2. Οι αξονικοί δρόμοι Πούντας-Καλαβρύτων και Καλαβρύτων – Πατρών, όπου συνεχώς κατρακυλάνε βράχοι, με συνεχείς κατολισθήσεις και απειλούνται με πλήρη απομόνωση τα Καλάβρυτα και όλα τα Καλαβρυτοχώρια. Έχει κατατεθεί μια σοβαρή πρόταση λύσης για την Πούντας-Καλαβρύτων, που προβλέπει νέα ευθεία χάραξη από Κερνίτσα για Μέγα Σπήλαιο, δυτικά του Λαδοπόταμου, με διάνοιξη σήραγγας σε σταθερά εδάφη. Με το έργο αυτό, κόβονται 48 επικίνδυνες στροφές και με τη διαπλάτυνση του δρόμου από Πούντα μέχρι Άνω Διακοπτό, θα μικρύνει η διαδρομή κατά 5 χλμ και 15 λεπτά. Το υπέβαλλε ο Δήμος Καλαβρύτων στο Υπουργείο Υποδομών αλλά μέχρι τώρα καμία απολύτως απάντηση. Όταν, μας έλθει ξαφνικά το δήθεν «απρόβλεπτο» και μιά τραγωδία, θα είναι πολύ αργά. Ακόμη, δεν υπάρχει ούτε μία προμελέτη.
    Παρόμοιο είναι και το πρόβλημα της δυτικής οδικής εισόδου στα Καλάβρυτα, στην ουσία ένας στενός επικίνδυνος, τριτοκοσμικός δρομάκος. Αυτός πρέπει να βελτιωθεί αισθητά και να συνδυασθεί με την επέκταση βόρεια και ανάπλαση και της πόλης των Καλαβρύτων, σύμφωνα με τη δυναμική της.
  3. Τα ίδια περίπου ισχύουν και με τον ξεχασμένο από όλους δρόμο Πατρών –Καλαβρύτων, όπου πενήντα χρόνια φτιάχνεται αλλά ποτέ δεν τελειώνει. Έχουν εκπονηθεί κατά το παρελθόν πολλές ανεφάρμοστες μελέτες που ποτέ δεν μετουσιώθηκαν σε έργο. Επίσης, πολλά δαπανηρά έργα άρσης της επικινδυνότητας και κανένα σοβαρό νέο έργο δεν γίνεται. Υπάρχουν ρεαλιστικές οικονομικές λύσεις, για να τελειώσει κάποτε ο ζωτικός αυτός άξονας της ενδοχώρας, που θα εξυπηρετήσει όλα τα χωριά μας που βρίσκονται σε κατάσταση μαρασμού, και σύμφωνα με το Χωροταξικό της ΠΔΕ φθάνει στη Κλειτορία και την Αρκαδία όπου συναντά τους άλλους εθνικούς δρόμους. Ολοκληρωμένα έργα.

4.Η Λειτουργία του Οργανισμού Φύσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ή ΟΦΥΠΕΚΑ, αρμόδιου για τη περιβαλλοντική και Πολιτική προστασία, ανάδειξη αξιοποίηση, Χελμού, Ερύμανθου, Παναχαικού Κυλλήνης ,Μαινάλου, Στροφυλιάς, Κορινθιακού κ.ά με έδρα τα Καλάβρυτα. Πολύ ηχηρός τίτλος, μηδέν αποτέλεσμα αφού έμεινε στα χαρτιά. Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Παραμένει αστελέχωτος και διαχειρίζεται πενταπλάσια έκταση. Δεν υπάρχει, ούτε ένα εφαρμόσιμο σχέδιο. Κατά τα άλλα, πολύ φροντίδα για τη φύση και το περιβάλλον.

  1. Το πρόγραμμα για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, ή ΟΧΕ Καλαβρύτων Αιγιαλείας-Ερυμάνθου, έχει μόλις 10εκ. ευρώ.
    Όλες οι ορεινές περιοχές πάσχουν το ίδιο. Όλη η ορεινή Αχαία βρίσκεται στα πρόθυρα της οριστικής κατάρρευσης.
    Τα 170 χωριά και οικισμοί της έχουν μαραζώσει και ερημώσει.
    Η μοναδική λύση, είναι ένα Ειδικό Πρόγραμμα για τις Ορεινές περιοχές, όπως αυτό των 90εκ. ευρώ, που εξαγγείλατε πρόσφατα και επιλεκτικά, για τα Άγραφα και την Αργιθέα.
  2. Ολοκληρωμένη Ορθολογική Διαχείριση Υδάτων
    Όπως ακριβώς προβλέπει ο ανεφάρμοστος νόμος 3199/2010.
    Να εφαρμοσθούν τα Σχέδια Διαχείρισης όλων των Λεκανών Απορροής των Ποταμών ΛΑΠ μαζί με τα Σχέδια αντιπλημμυρικής προστασίας
    Να γίνουν κάποτε και τα αρδευτικά και μικρά φράγματα , όπως αυτά του Λάδονα, του Αροάνειου, του Σελινούντα, στην περιοχή Λαπατοχώρια, που εκκρεμούν δεκαετίες. Ας ασχοληθεί κάποτε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  3. Για την καλπάζουσα ενεργειακή φτώχεια των ορεινών, πλήρης αδιαφορία. Ούτε μία φράση για Δίκαιη ή Ενεργειακή Μετάβαση, Ανθεκτικότητα ή Κλιματική Αλλαγή, Πρόληψη των φυσικών καταστροφών, που βρίσκεται το Ταμείο Ανάκαμψης και τι προβλέπονται για την Αχαΐα από τα 76 δις ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα;
  4. Ο ΑΔΜΗΕ με το περίφημο έργο του δικτύου υπερυψηλής τάσης των 400 Mw των 118 χλμ, Μεγαλόπολης-Καλαβρύτων Πάτρας, διέλυσε κυριολεκτικά όλη την επαρχία των Καλαβρύτων.
    Ούτε τις ζημιές όμως αποκατέστησε ούτε αντισταθμιστικά έδωσε. Εντελώς αντίθετα με τους δήμους Κίσσαμου Χανίων Μαλεβυζίου Ηρακλείου που δόθηκαν 50 εκ ευρώ συν 50 εκ ευρώ για μικρότερα έργα που τους ωφέλησαν. Εδώ κατέστρεψαν ακόμη και το σπάνιο δασόκτημα του Δήμου Καλαβρύτων της Κάνισκας 13.000 στρεμμάτων, χωρίς αποζημίωση. Λείπουν από τον ΔΕΔΔΗΕ τα δίκτυα μεταφοράς και οι υποσταθμοί μέσης τάσης, για αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και ένα επιτελικό κράτος, έχουν μακροχρόνιο χωροταξικό – αναπτυξιακό σχεδιασμό, αποκεντρωτικές περιφερειακές πολιτικές, ισχυρή αυτοδιοίκηση και ένα σοβαρό πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης. Που είναι όλα αυτά;
Μερικά από τα σχεδιαζόμενα έργα προβλέπονται και εξαγγέλονται 60 χρόνια αλλά ποτέ δεν γίνονται.
Ας διαθέσετε τουλάχιστον 30 εκ ευρώ για να εκπονηθούν πλήρεις επίκαιρες μελέτες και να ωριμάσουν τα πιο βασικά έργα υποδομής.

Χωρίς τις ζωτικές αυτές υποδομές, πως θα υπάρξει ανάκαμψη;
Πως θα ανατείλει ένα καλύτερο μέλλον για την ηρωική και μαρτυρική κατά τα άλλα περιοχή μας;
Κάτι χρωστάει η πατρίδα μας στα Καλάβρυτα και στα Καλαβρυτοχώρια.
Προπαντός όχι λόγια αλλά έργα επιβίωσης και αειφόρου ανάπτυξης.

“Τα Καλάβρυτα Δεν Πρέπει να Πεθάνουν”».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα