Κριστίν ντε Πιζάν: Η Google τιμά την πρώτη Ευρωπαία επαγγελματία συγγραφέα με ένα Doodle

11.09.2021 / 18:39
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
logotexnis_google_main

Στον πρώτη Ευρωπαία επαγγελματία λογοτέχνη αφιερώνει σήμερα η Google το doodle της. Πρόκειται για την Κριστίν ντε Πιζάν, η οποία θεωρείται μία εκ των πιο σημαντικών συγγραφέων του μεσαίωνα και μία από τις πιο αξιοσημείωτες φεμινίστριες όλων των εποχών.

Η Κριστίν ντε Πιζάν γεννήθηκε στη Βενετία στις 11 Σεπτεμβρίου 1364 και πέρασε τα παιδικά της χρόνια εξερευνώντας βιβλιοθήκες στην αυλή του βασιλιά της Γαλλίας Κάρολου Ε’ του Σοφού, όπου ο πατέρας της υπηρετούσε ως αστρολόγος. Έμαθε να μιλάει διάφορες γλώσσες και εντρύφησε στον Ανθρωπισμό της πρώιμης Αναγέννησης. Παντρεύτηκε σε ηλικία 15 ετών έναν αξιωματούχο του παλατιού και έκανε τρία παιδιά, ένα από τα οποία πέθανε πολύ μικρό.

Το 1389 ο άντρας της Κριστίν ντε Πιζάν πέθανε από πανώλη και έμεινε χήρα σε ηλικία μόλις 25 ετών χωρίς καμία πηγή εισοδήματος. Αναγκάστηκε να εργαστεί παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο γα μία γυναίκα εκείνης της εποχής. Χρησιμοποίησε τις γνώσεις της, την μόρφωσή και τις εξαιρετικές λογοτεχνικές της ικανότητες για να βγάλει τα προς το ζην και έγινε μία από τους πρώτους επαγγελματίες συγγραφείς της Ευρώπης.about:blank

Το έργο της

Η Κριστίν ντε Πιζάν συνέγραψε μία σειρά από δημοφιλή ποιήματα και κείμενα που την έκαναν γνωστή στην Ευρώπη ως μία σημαντική συγγραφέα της εποχής της καθώς και μία σειρά από εγχειρίδια για πρίγκιπες στα οποία μελετούσε τον πιο κατάλληλο τρόπο εκπαίδευσης για μελλοντικούς ηγεμόνες.

Την περίοδο 1401 – 1402 συμμετείχε στην λεγόμενη “διαμάχη των ρόδων” που ήταν μια λογοτεχνική συζήτηση σχετικά με ένα διάσημο ποίημα του 13ου αιώνα, το Ειδύλλιο των Ρόδων (Romance of the Rose) που μιλούσε για τον έρωτα στην αυλή του παλατιού.

Το πιο γνωστό έργο της Κριστίν ντε Πιζάν είναι το Trésor de la cité des dames που δημοσιεύθηκε το 1405 και μεταφράστηκε στα αγγλικά ως Η Πόλη των Κυριών (The City of Ladies). Στο βιβλίο κατέγραφε τη ζωή και το έργο σημαντικών γυναικών της ιστορίας και της μυθολογίας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα