Κορωνοϊός: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στην Ελβετία

23.12.2020 / 22:02
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
γκο 37

Η εκστρατεία εμβολιασμού εναντίον του κορονοϊού ξεκίνησε σήμερα στην Ελβετία: μια γυναίκα άνω των 90 ετών στο καντόνι της Λουκέρνης, ήταν η πρώτη ασθενής που έλαβε το εμβόλιο, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την έγκρισή του από τις αρχές.

Αυτή η ένοικος ενός ιατρικού ιδρύματος για ηλικιωμένους έλαβε το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer και της γερμανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας BioNTech, ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι αρχές του καντονιού.

Η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκινά καθώς η Ελβετία καταγράφει κάθε μέρα περισσότερες από 4.000 νέες μολύνσεις και περισσότερους από 100 θανάτους. Συνολικά, η χώρα έχει καταγράψει περισσότερες από 420.000 μολύνσεις και τουλάχιστον 6.400 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNTech διατίθεται ήδη στη Βρετανία από τις 8 Δεκεμβρίου, αλλά είναι η πρώτη φορά που χορηγείται στην ηπειρωτική Ευρώπη στο πλαίσιο μιας μαζικής εκστρατείας εμβολιασμού.

Ενώ η Ελβετία είχε ανακοινώσει αρχικά ότι ανέμενε να εμβολιάσει τους πρώτους ασθενείς της τον Ιανουάριο, οι αρχές τάχυναν το βήμα εγκρίνοντας το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στις 19 Δεκεμβρίου και ξεκινώντας την εκστρατεία εμβολιασμού λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα.

Η χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε 15,8 εκατομμύρια δόσεις, που διαπραγματεύθηκε με τρία εργαστήρια: τρία εκατομμύρια με τις Pfizer/BioNTech, 7,5 εκατομμύρια με τη Moderna και 5,3 εκατομμύρια με την Astra Zeneca. Δύο δόσεις είναι απαραίτητες για τα τρία εμβόλια.

Ο στρατός έχει επιφορτισθεί με την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των δόσεων, που πρέπει να διατηρηθούν σε -70 βαθμούς Κελσίου.

Οι 107.000 πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech παραδόθηκαν χθες στην Ελβετία και ακολούθως διανεμήθηκαν από τον στρατό στα καντόνια.

Ο εμβολιασμός, που θα είναι εθελοντικός, αναμένεται να επεκταθεί στη διάρκεια αρκετών μηνών. Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα

«Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορέσαμε να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς στο καντόνι της Λουκέρνης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο αξιωματούχος του τμήματος Υγείας του καντονίου, Γκίντο Γκραφ.

«Οι εμβολιασμοί αυτοί είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη μάχη εναντίον του κορονοϊού», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα