Παρασκευή, 16.04.2021, 11:12 πμ

Κορωνοϊός: Το σχέδιο του υπουργείου αν εξαντληθούν οι κλίνες ΜΕΘ – Μέχρι πόσους διασωληνωμένους αντέχουμε

06.11.2020 / 20:21
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
gko 2

Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη μετατροπή ανεξάρτητων χώρων των νοσοκομείων σε χώρους νοσηλείας ΜΕΘ, εάν η πανδημία οδηγήσει το ΕΣΥ σε κατάρρευση. Αυτό σημαίνει ότι οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς με Covid-19 θα διασωληνώνονται -αφού υπάρχει απόθεμα αναπνευστήρων- και θα νοσηλεύονται σε θαλάμους και άλλους χώρους των νοσοκομείων, που θα υποστούν ανάλογη μετατροπή.

Αυτό αποκάλυψε ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση για τον κορεσμό του συστήματος Υγείας. Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Τι θα γίνει αν πιεστεί ακόμα περισσότερο το σύστημα; Θα κάνουμε ότι κάνουν όλες οι χώρες. Και ότι κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Θα χρησιμοποιήσουμε χώρους στα νοσοκομεία, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες Μονάδος Ενατατικής Θεραπείας προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας. Έχουμε προετοιμαστεί και γι’ αυτό, το κάναμε στο πρώτο κύμα. Αλλά έχουμε και τον απαραίτητο εξοπλισμό σε διαθεσιμότητα, να προβούμε σ’ αυτήν την ενέργεια, εφόσον οι δυνάμεις μας εξαντληθούν”.

Επιπλέον ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι θα διευρυνθεί η συνεργασία, τόσο με τον ιδιωτικό τομέα, όσο και με τον στρατό για τη χρήση των στρατιωτικών νοσοκομείων.

350 διασωληνωμένους τους αντέχει το ΕΣΥ

Οι 350 διασωληνωμένοι ασθενείς είναι ένα νούμερο που το αντέχει το Σύστημα Υγείας, συμπλήρωσε ο υφυπουργός Υγείας και σημείωσε επιπροσθέτως ότι ο τετραπλασιασμός των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, αύξησε τις ανάγκες για νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Μέσα σε μόλις 10 ημέρες, 95 άνθρωποι εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ οι ανάγκες για νοσηλεία για απλές κλίνες Covid-19 έχουν αυξηθεί περίπου κατά 63%, όπως είπε.

“Το ΕΣΥ δεν βρίσκεται σε κορεσμό αυτή τη στιγμή.  Πιέζεται. Και πιέζεται αρκετά τις τελευταίες ημέρες και γι’ αυτό έχουμε πάρει αυτά τα μέτρα. Το ότι αντέχουμε δείχνει και την προετοιμασία την οποία έχει προηγηθεί και το σχέδιο το οποίο έχουμε σε εξέλιξη.

Τα έχουμε καταφέρει, αλλά όπως όλα τα συστήματα υγείας ακόμα και σε πιο πλούσια κράτη υπάρχει ένα οριακό σημείο. Οι δυνάμεις δεν είναι ανεξάντλητες. Αναγκάζονται πολλές χώρες να στέλνουν ασθενείς σε γειτονικές χώρες. Θέλουμε να το αποφύγουμε αυτό. Θα τα καταφέρουμε, έχουμε προετοιμαστεί”, σημείωσε.

Οι νέες ΜΕΘ που δημιουργούνται, θα παραμείνουν στο Σύστημα Υγείας

Οι νέες κλίνες που προστίθενται σήμερα στο Σύστημα Υγείας είναι καθαρά κλίνες Εντατικής Θεραπείας και θα παραμείνουν στο Σύστημα Υγείας και μετά την κρίση της πανδημίας, διαβεβαίωσε επίσης ο κ. Κοντοζαμάνης.

“Μιλάμε καθαρά για καινούργιες κλίνες, να υπενθυμίσω μόνο ότι από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, έχουν αναπτυχθεί στα δημόσια νοσοκομεία 300 καινούργιες κλίνες Εντατικής Θεραπείας και το πρόγραμμα αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη, περισσότερες κλίνες αναπτύσσονται και παραμένουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”

Είναι ελάχιστες οι κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) -περίπου 15 με 20- που έχουν μετατραπεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σημείωσε συμπληρωματικά.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα