Κορωνοϊός – Γαλλία: Πάνω από το 60% των κρουσμάτων συνδέονται με τη βρετανική παραλλαγή

04.03.2021 / 23:56
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ρα 99

Περισσότερο από το 60% όλων των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που καταγράφονται στη Γαλλία συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

“Παρόλα αυτά, από τώρα δεν αντιμετωπίζουμε μια εκθετική αύξηση στην COVID-19”. “Η κυκλοφορία του ιού επιταχύνθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αυτό συνδέεται σαφώς με τη βρετανική παραλλαγή”, διευκρίνισε ο Καστέξ κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου για την COVID-19.

Παρότι ο ιός δεν αυξάνεται εκθετικά, το σύστημα υγείας παραμένει υπό πολύ μεγάλη πίεση, πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Η Γαλλία θα επεκτείνει το μέτρο της καραντίνας του σαββατοκύριακου στην περιοχή περιμετρικά της ακτής της Μάγχης στο Καλαί, έπειτα από παρόμοιες καραντίνες που επιβλήθηκαν περιμετρικά της Νίκαιας και της Δουνκέρκης.

Ο Καστέξ πρόσθεσε ότι οι περιοχές Οτ-Αλπ, Εν και Ομπ πιθανόν να προστεθούν σε μια σειρά νομών που είναι σε κατάσταση συναγερμού αλλά πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ανάγκη να επιβληθεί αυστηρή καραντίνα το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο Γάλλος πρωθπουργός.

Η χώρα θα επεκτείνει μαζικά τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 στις περιοχές υψηλού κινδύνου, επισήμανε.

Ο Καστέξ δήλωσε ότι η χώρα έπρεπε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει μια νέα καραντίνα σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Η Γαλλία υπολογίζει να εμβολιάσει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα μέσα Απριλίου, 20 εκατομμύρια μέχρι τα μέσα Μαΐου και 30 εκατομμύρια μέχρι το καλοκαίρι.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έως σήμερα 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, μεταξύ των οποίων 1,8 εκατομμύριο που έχει λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Επίσης, υποσχέθηκε ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα εμβολιαστούν στη Γαλλία μέχρι τα μέσα Μαΐου, καλώντας τους κατοίκους 23 νομών να τεθούν σε αυξημένη επαγρύπνηση λόγω της εξέλιξης της επιδημίας, και να μην φύγουν από τις περιοχές τους.

“Θα πρέπει να έχουμε εμβολιάσει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ανθρώπους” έως τα μέσα Μαΐου, δηλαδή όλους άνω των 50 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν, υποσχέθηκε ο Καστέξ κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου για την Covid-19.

Ο Καστέξ συνέστησε σε όλους τους Γάλλους να μην ξεπερνούν το όριο των έξι ατόμων στις κοινωνικές συγκεντρώσεις.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι να μειωθεί ένας ορισμένος αριθμός περιορισμών από τα μέσα Απριλίου καθώς μέχρι τότε πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άνθρωποι.

Επίσης, κάλεσε “επίσημα” το προσωπικό των οίκων ευγηρίας να εμβολιαστεί “τάχιστα” ώστε να επιτραπεί η επιστροφή “σε μια ήσυχη κοινωνική ζωή” μέσα στα γηροκομεία. “Πάρα πολλοί φροντιστές ηλικιωμένων δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και τους καλώ να το κάνουν τάχιστα”, δήλωσε.

Δίπλα του, ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, διευκρίνισε ότι σχεδόν το 40% του προσωπικού των οίκων ευγηρίας και το 30% των νοσηλευτών, στην πόλη και στο νοσοκομείο, έχει εμβολιαστεί.

“Σαφώς, αυτό δεν αρκεί”, δήλωσε ο υπουργός ανακοινώνοντας ότι αύριο, Παρασκευή θα σταλεί “επιστολή σε όλους τους νοσηλευτές της χώρας μας, είτε είναι στην πόλη, στο νοσοκομείο, σε προνοιακό ίδρυμα, για να τους προτρέψει εντόνως να εμβολιαστούν”.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα