Κορωνοϊός – Έρχονται τα δύο αντιιικά χάπια – Βασικό όπλο μόνο το εμβόλιο

15.11.2021 / 22:12
xapia

Τα δύο αντιιικά χάπια που αναμένεται να βγουν στην αγορά από τις αμερικάνικες φαρμακευτικές εταιρείες Merck και Pfizer, θα είναι σίγουρα σημαντικά όπλα στη μάχη κατά του κορονοϊού. Στον τομέα όμως της πρόληψης δύσκολα θα αλλάξουν κάτι από τα δεδομένα που γνωρίζουμε, δεδομένα που στηρίζονται στον εμβολιασμό ενός ολοένα και μεγαλύτερου ποσοστού πληθυσμού για να κτίσουμε κάποια στιγμή την πολυπόθητη ανοσία. Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα παραμείνει ο καλύτερος τρόπος για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και το κλειδί για να μην γεμίζουν από ασθενείς οι κλίνες των νοσοκομείων και των ΜΕΘ.  

Τι πραγματικά όμως θα αλλάξουν στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού τα δύο αυτά φάρμακα όταν κυκλοφορήσουν στην αγορά, για ποιους ασθενείς  θα προορίζονται, αλλά και ποιος ο σκοπός τους;

Τα επιστημονικά δεδομένα για τα δύο χάπια αφήνουν πολλές υποσχέσεις σε ασθενείς με διαγνωσμένη λοίμωξη. Απευθύνονται έτσι κυρίως στους ασθενείς που θα έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό και που μέσω των φαρμάκων αυτών θα αποφεύγουν την βαριά νόσηση ή ακόμα και τον θάνατο.

Τα ποσοστά μείωσης  των νοσηλειών

Το χάπι της Pfizer μειώνει κατά 89% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου των ασθενών υψηλού κινδύνου με Covid-19, εφόσον αυτό χορηγηθεί μέσα σε τρεις μέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, και κατά 85% αν χορηγηθεί μέσα σε πέντε μέρες.

Tο χάπι της Merck μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου κατά 50% στους ασθενείς με κίνδυνο βαριάς νόσου, αν το φάρμακο χορηγηθεί μέσα στο πρώτο πενθήμερο από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Το χάπι της Pfizer έχει την εμπορική ονομασία Paxlovid, ενώ της Merck Lavgevrio, τουλάχιστον στη Βρετανία όπου εγκρίθηκε για κυκλοφορία.

Πως «δουλεύουν» τα νέα χάπια;

Και τα δύο χορηγούνται επί πέντε μέρες σε δύο δόσεις: της Pfizer τρία χάπια το πρωί και τρία το βράδυ, ενώ της Merck τέσσερα το πρωί και τέσσερα το βράδυ. Το χάπι της Pfizer ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης και μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο κορονοϊός για να πολλαπλασιαστεί μέσα στο σώμα του ασθενούς.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο ιός δεν μπορεί να αποκτήσει σταδιακά αντίσταση στο νέο φάρμακο, το οποίο χορηγείται σε συνδυασμό με ένα άλλο, το ritonavir, ένα παλαιότερο αντι-ιικό που ενισχύει τη δράση των αναστολέων πρωτεάσης (αλλά μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές παρενέργειες και “παρεμβολές” με άλλα φάρμακα).

Το χάπι της Merck ενεργοποιεί έναν βιολογικό μηχανισμό που έχει ως στόχο να προκαλέσει σφάλματα στον γενετικό κώδικα του κορονοϊού. Επειδή επιφέρει τυχαίες γενετικές μεταλλάξεις στον ιό, είναι δύσκολο και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την εταιρεία, ο ιός να γίνει ανθεκτικός απέναντι στο φάρμακο.

Τί γνωρίζουμε για τις παρενέργειες

Η Pfizer ανέφερε ότι περίπου το 20% των ασθενών στις κλινικές δοκιμές – ο ένας στους πέντε – είχαν κάποιες παρενέργειες, κυρίως ήπιες. Σοβαρές παρενέργειες αναφέρθηκαν για το 1,7% των ασθενών που πήραν το χάπι (έναντι 6,6% όσων πήραν το εικονικό φάρμακο ή πλασίμπο!).

Η Merck ανέφερε ότι το 12% των ασθενών που πήραν το χάπι είχαν παρενέργειες. Η Merck διαβεβαίωσε ότι παρόμοιες μελέτες του νέου φαρμάκου της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται στους ανθρώπους, δείχνουν πως το χάπι της δεν προκαλεί γεννητικές ανωμαλίες ούτε καρκίνο.

Τί γίνεται με την προμήθεια των χαπιών;

Οι δύο εταιρείες ανέφεραν ότι κάνουν προσπάθειες να επεκτείνουν την παγκόσμια διαθεσιμότητα των χαπιών τους. Η Pfizer δήλωσε ότι αναμένει να παράγει περισσότερες από 180.000 σειρές θεραπείας έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον 50 εκατομμύρια το 2022. Η Merck αναμένει να παράγει 10 εκατομμύρια σειρές θεραπείας έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον 20 εκατομμύρια το 2022.

Πόσο κοστίζουν;

Στις ΗΠΑ τόσο τα εμβόλια όσο και οι θεραπείες Covid-19 παρέχονται δωρεάν από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ οι άλλες χώρες διαπραγματεύονται τις τιμές με τις δύο εταιρείες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά στην τιμή των 600 με 700 ευρώ το κάθε πακέτο, ίσως και παραπάνω. Απλησίαστα δηλαδή για τον μέσο πολίτη, τουλάχιστον στην αρχική φάση της κυκλοφορίας τους και καμία σχέση με τα εμβόλια που ως γνωστόν προμηθεύονται στον κόσμο δωρεάν.

Αργύρης Τζουβελέκης (Αν. καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ)

«Παραμένει το εμβόλιο ο πιο ισχυρός τρόπος προστασίας»  

«Τα φάρμακα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο της νοσηλείας στα άτομα που ήδη έχουν ασθενήσει, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν δείξει έως τώρα. Ταυτόχρονα η χορήγηση τους, θα μπορούσαμε να πούμε με απλά λόγια ότι  βάζει έναν φραγμό στον πολλαπλασιασμό της ίωσης.

Όμως δεν θα πρέπει να έχουμε την αντίληψη ότι η κυκλοφορία τους στην αγορά θα αλλάξει κάτι στα δεδομένα που έχουμε για την προστασία του κόσμου από τον ιό και την αποφυγή της βαριάς νόσησης που δεν θα πάψει να στηρίζεται στο εμβόλιο που όλοι γνωρίζουμε κατά του κορονοϊού.

Θα ήταν τουλάχιστον παράλογο από κάποιον που έχει αναστολές και διστάζει να κάνει το εμβόλιο να επιλέγει προκειμένου να το αποφύγει την χορήγηση αυτών των φαρμάκων. Μη ξεχνάμε ότι τα φάρμακα αυτά είναι σε πειραματικό στάδιο, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν.

Έχουν δοκιμαστεί βεβαίως σε 2.500 – 3.000 ή και παραπάνω ανθρώπους, όμως όπως καταλαβαίνεται το επίπεδο στατιστικά και μόνο θα είναι διαφορετικό όταν βγουν στην αγορά και χρειαστεί να δοκιμαστούν από εκατομμύρια κόσμου.

Με λίγα λόγια η ασφάλεια του εμβολίου, με το οποίο όλους αυτούς τους μήνες έχει εμβολιαστεί τόσο κόσμος, είναι απείρως μεγαλύτερη και δεν μπορεί να συγκριθεί και με τα δύο αντιιικά φάρμακα που είναι να βγουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο στην κυκλοφορία».

ΚΑΠ.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα