Παρασκευή, 15.01.2021, 2:36 πμ

Κορονοϊός: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στη Δυτική Ελλάδα! Τι λένε Γ. Καρβέλης και Χ. Μπακόπουλος

11.01.2021 / 8:30
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
koronoios

Διαχειρίσιμη συνεχίζει να είναι η κατάσταση στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, σε σχέση με τα κρούσματα του κορωνοϊού, τα τεστ χαρτογράφησης των νομών και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Αυξάνονταν οι κλίνες για να μη χρειαστεί διαλογή

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τόσο τα τεστ, όσο και οι μολύνσεις, αυξήθηκαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας. Για κάποιες ημέρες η Αχαΐα βρέθηκε σε «κόκκινο» συναγερμό, σε αναλογία πληθυσμού – κρουσμάτων, όμως ποτέ η κατάσταση δεν ξέφυγε εκτός ορίων. Οι κλίνες COVID και ΜΕΘ COVID πιέστηκαν, όχι όμως σε βαθμό απειλητικό και σε σημείο διαλογής περιστατικών.

Η πίεση προήλθε, κατά κύριο λόγο, από τη διακομιδή ασθενών από τη Βόρεια Ελλάδα, εκεί που δοκιμάστηκε το ΕΣΥ και όχι από έξαρση τοπικών περιστατικών. Ακόμη και τότε όμως αυξάνονταν οι κλίνες, όποτε χρειαζόταν, και δεν απειλήθηκε ανθρώπινη ζωή. Θα έλεγε κάποιος πως, διαχρονικά, η συνθήκη σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, με τη βοήθεια που προσέφεραν στο ΠΓΝΠ που ήταν και νοσοκομείο αναφοράς για την 6Η ΥΠΕ και στον «Άγιο Ανδρέα», τα νοσοκομεία του Αγρινίου(κάποια στιγμή σχεδόν γέμισαν οι κλίνες covid) και του Μεσολογγίου, ήταν διαχειρίσιμη.

Γιάννης Καρβέλης: «Ισορροπημένη η κατάσταση λόγω καλής οργάνωσης»

«Τις ευχές μου για μια νέα  χρονιά δημιουργική, χαρούμενη, απαλλαγμένη από το ιικό φορτίο του νέου κορωνοϊού, δεσμεύσεις και lockdown» αναφέρει ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ. για το 2021, αφήνοντας πίσω μια ιδιαίτερη χρονιά, με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των άλλων, πρόσθεσε «το 2020 βρήκε τη Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ. όρθια στις επάλξεις, αφού κατάφερε να παλέψει ανάμεσα στις Συμπληγάδες: αφενός ένας νέος, αόρατος ιός-εχθρός και αφετέρου η ανάγκη για έγκαιρη διαχείριση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων του covid-19, αφού μας έτυχε το βάπτισμα του πυρός, με τα πρωτοεμφανιζόμενα κρούσματα από τους Αγίους Τόπους, τον Φεβρουάριο.

Η μάχη δόθηκε μέσα στις ΜΕΘ, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν ήδη έτοιμες στα νοσοκομεία αναφοράς της ευθύνης μας. Καταφέραμε όχι μόνο να ανοίξουμε νέες πτέρυγες, μέσα στην προηγούμενη χρονιά, τόσο στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία αναφοράς Ιωαννίνων και Ρίου, όσο και στα νομαρχιακά νοσοκομεία «Αγίου Ανδρέα» Πατρών, Αγρινίου, Πύργου, Καλαμάτας και Κορίνθου. Παράλληλα, με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού ενισχύθηκαν όλα τα νοσοκομεία μας και διευκολύνθηκε η αντιμετώπιση των περιστατικών. Ταυτόχρονα, οργανώθηκαν πολλά Κέντρα Υγείας, ως Κέντρα Υγείας αναφοράς για την καλύτερη προσέγγιση των συμπολιτών μας και την ελάφρυνση των νοσηλευτικών μονάδων στη διάγνωση και διαχείριση των κρουσμάτων που δεν χρειάζονταν νοσηλεία.

Σήμερα, είμαστε στη θέση να πούμε ότι έχουμε καταφέρει να διατηρούμε μια ισορροπημένη κατάσταση σε όλες τις νοσηλευτικές μας μονάδες που περιθάλπουν περιστατικά covid-19, όλους αυτούς τους μήνες. Αυτό οφείλεται στην καλή οργάνωση, στην ασφαλή διαχείριση των περιστατικών και, πάνω από όλα, στο άριστα καταρτισμένο και εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που διαθέτουν οι νοσηλευτικές μονάδες μας και φυσικά, στην αγάπη όλων μας  για τον πάσχοντα άνθρωπο. Να μην παραλείψω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους αυτούς τους υγειονομικούς μας που δουλεύουν αγόγγυστα δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για σώσουν συνανθρώπους. 

 Όπως, επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι νοσηλευτικές μας μονάδες αναφοράς είχαν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν και ασθενείς που προέρχονταν από νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας, καλύπτοντας έτσι κενά των άλλων υγειονομικών περιφερειών.

Σημαντικοί συνεργάτες σε όλη αυτή τη διαδικασία για την 6η Υ.ΠΕ.  στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται τα δύο εργαστήρια που διενεργούν μοριακούς ελέγχους. Πρόκειται για το εργαστήριο Μοριακού Ελέγχου του Π.Γ.Ν.Π. «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ» και το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών, που έχει και τη μερίδα του λέοντος στους  μοριακούς ελέγχους.

Παράλληλα, συγκροτήθηκαν οι ομάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ οι οποίες ήταν ένα «πολύτιμο εργαλείο» στα χέρια μας για την έγκαιρη και έγκυρη πρόληψη κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού. Με τη βοήθειά τους αναλάβαμε την πρωτοβουλία, ως Διοίκηση, να  οργανώσουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε στοχευμένες ομάδες πληθυσμού προκειμένου να εντοπιστούν άμεσα κυρίως οι ασυμπτωματικοί συμπολίτες μας. Τέτοιες ομάδες είναι τα Άτομα με Αναπηρία στα ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των ειδικών σχολείων, που η λειτουργία τους δεν ετέθη σε αναστολή, τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό και οι κρατούμενοι του σωφρονιστικού καταστήματος Πατρών και οι εργαζόμενοι σε επώνυμες βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων  της ευρύτερης περιοχής μας. Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα με rapid tests.

Όπως ξέρουμε όλοι, για την καίρια αντιμετώπιση της πανδημίας και την οργανωμένη προσπάθεια  μείωση των κρουσμάτων και εξάλειψης της νόσου,  η ιατρική και βιοτεχνολογική  κοινότητα, λίγο πριν την εκπνοή του 2020, μας έκαναν ένα σημαντικό  δώρο. Μιλάμε για το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού με τη συνδρομή του οποίου θα επιτευχθεί η μείωση της νοσηρότητας σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο, και μαζί και  η μείωση των διασωληνομένων συμπολιτών μας στις ΜΕΘ και των θανάτων από covid-19. Έχουμε, λοιπόν, ήδη οργανώσει 167, περίπου, εμβολιαστικά κέντρα σε όλες τις περιοχές ευθύνης μας προκειμένου να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός. Στόχος μας είναι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού μας, με προτεραιότητα στα υγειονομικά στελέχη μας και στη συνέχεια  στις ευάλωτες ομάδες, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Και έπειτα ο γενικός πληθυσμός. Το εμβόλιο αποτελεί το καλύτερο διαθέσιμο όπλο που έχουμε στα χέρια μας τη νέα χρονιά, για να περιορίσουμε τον αόρατο εχθρό covid -19. Θα παλεύουμε με το συγκεκριμένο όπλο, έχοντάς το  στη φαρέτρα μας, μαζί με τη συνέχιση τήρησης των μέτρων υγιεινής, μαζί με την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων μέχρι να καταφέρουμε να τον εξαλείψουμε.

Ευχή όλων μας το 2021 θα μας βρει όλους εμβολιασμένους και υγιείς,  να μας επιστρέψει την καθημερινότητα που μας στέρησε το 2020,  να μας επιτρέψει να πετάξουμε τις μάσκες, όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου,  να ξαναχαρούμε τα χαμόγελα, που αυτές έκρυψαν  και  να  χαρούμε τις αγκαλιές των δικών μας ανθρώπων κάθε ηλικίας». 

Χαράλαμπος Μπακόπουλος: «Θετική η εικόνα, ελέγχουμε τη διασπορά»

Σε δηλώσεις του, στο “Ν”, ο υπεύθυνος-συντονιστής του ΕΟΔΥ στη Δυτική Ελλάδα Χαράλαμπος Μπακόπουλος, ανέφερε: «Οι έλεγχοι μας είναι ενδελεχείς. Σε περιφερειακό βαθμό έχουν αυξηθεί. Έχουμε συνεχώς σαφή επιδημιολογική εικόνα και ελέγχουμε τη διασπορά. Τα θετικά δείγματα, σε αναλογικά με τα τεστ από τον ΕΟΔΥ, ήταν λίγα και δεν ξεπερνούσαν μέσα στους μήνες το 1% του συνόλου. Η εικόνα τοπικά είναι θετική. Πρέπει να πούμε ένα μπράβο στους πολίτες που εφάρμοσαν τα δύσκολα μέτρα για τη μη διασπορά του κορωνοϊου. Δεν θα πρέπει να σταματήσουν να το κάνουν, διότι ο συνδυασμός της εφαρμογής των μέτρων με το εμβόλιο θα βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης και στο πέρασμα στην κανονική μας ζωής. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους πως, το εμβόλιο της ελπίδας και της αισιοδοξίας είναι απολύτως ασφαλές. Θα μας βοηθήσει να μπούμε στην κανονικότητα.

Οφείλω τέλος να επισημάνω πως η συνεργασία μας με όλους τους φορείς και την 6η ΥΠΕ είναι πολύ καλή, γεγονός που επιδρά θετικά στη διαχείριση της δύσκολης καθημερινότητας και στην αντιμετώπισης της νόσου».

Αλέξανδρος Κογκόλης

από εφ. Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΝΕΟΛΟΓΟ