Κορωνοϊός – Αποκάλυψη: Η πανδημία δεν ξεκίνησε από εργαστήριο αλλά από την αγορά ζωντανών ζώων της Γουχάν – Ποιοι μολύνθηκαν πρώτοι

28.07.2022 / 13:24
giouxan

Δύο νέες μελέτες επανεξετάζουν το ξέσπασμα της πανδημίας στην κινεζική πόλη Γουχάν.

Μία από τις μελέτες, όπως αναφέρει το BBC, δείχνει ότι τα πρώτα γνωστά κρούσματα κρούσματα κορονοϊού συγκεντρώνονταν γύρω από την αγορά θαλασσινών και άγριων ζώων Huanan της Γουχάν.

Η άλλη χρησιμοποιεί γενετικές πληροφορίες για να εντοπίσει το χρονοδιάγραμμα της επιδημίας. Υποδηλώνει ότι υπήρχαν δύο παραλλαγές που πέρασαν στον άνθρωπο τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου 2019.

Οι ερευνητές λένε ότι τα στοιχεία αυτά συνθέτουν την εικόνα ότι η πανδημία βρισκόταν σε ζωντανά ζώα που πωλήθηκαν στην αγορά Huanan στα τέλη του 2019. Λένε επίσης ότι μεταδόθηκε σε ανθρώπους που εργάζονταν ή ψώνιζαν εκεί σε δύο ξεχωριστά “περιστατικά διάχυσης”, όπου ένας άνθρωπος προσβλήθηκε από τον ιό από ένα ζώο.

Ένας από τους εμπλεκόμενους ερευνητές, ο ιολόγος καθηγητής Ντέιβιντ Ρόμπερτσον από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε στο BBC News, ότι ελπίζει ότι οι μελέτες θα “διορθώσουν τον ψευδή ισχυρισμό ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο”.

Επίκεντρο της πανδημίας

Δύο χρόνια επιστημονικών προσπαθειών για την κατανόηση του ιού που προκαλεί τον Covid-19 έχουν δώσει στους ερευνητές μια πιο τεκμηριωμένη κατανόηση του προβλήματος.

Αυτό τους επέτρεψε να αντιμετωπίσουν ένα βασικό αίνιγμα στα πρώτα δεδομένα των ασθενών: Ότι από τους εκατοντάδες ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν με τον ιό στη Γουχάν, μόνο περίπου 50 είχαν άμεση, ανιχνεύσιμη σύνδεση με την αγορά.

“Ήταν πραγματικά αινιγματικό το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα δεν μπορούσαν να συνδεθούν με την συγκεκριμένη αγορά”, δήλωσε ο καθηγητής Robertson. “Αλλά γνωρίζοντας αυτά που γνωρίζουμε τώρα για τον ιό, είναι ακριβώς αυτό που θα περιμέναμε – επειδή πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν μόνο πολύ ελαφρά, οπότε θα ήταν έξω στην κοινότητα μεταδίδοντας τον ιό σε άλλους και τα σοβαρά κρούσματα θα ήταν δύσκολο να συνδεθούν μεταξύ τους”.

Αυτή η έρευνα χαρτογράφησης των κρουσμάτων του Covid-19 διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πρώτων ασθενών – χωρίς καμία γνωστή σχέση με την αγορά, δηλαδή δεν εργάζονταν ούτε ψώνιζαν εκεί – αποδείχθηκε ότι ζούσαν κοντά σε αυτήν.

Πρώτοι μολύνθηκαν οι πωλητές

Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι η αγορά ήταν το επίκεντρο της πανδημίας, δήλωσε ο καθηγητής Michael Worobey, βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, με τους πωλητές να μολύνονται πρώτοι και να πυροδοτούν μια “αλυσίδα μολύνσεων μεταξύ των μελών της κοινότητας στη γύρω περιοχή”.

Στην αγορά Huanan πωλούνταν ζωντανά ζώα, συμπεριλαμβανομένων ειδών που είναι πλέον γνωστό ότι είναι ευαίσθητα στον Covid-19.

“Τα περισσότερα θετικά δείγματα συγκεντρώθηκαν γύρω από τη νοτιοδυτική πλευρά της αγοράς”, εξήγησε ο καθηγητής Robertson. “Και αυτή είναι η τοποθεσία όπου αναφέρουμε ότι πωλούνται είδη, όπως τα σκυλιά ρακούν.

“Έτσι, έχουμε επιβεβαίωση ότι ζώα που γνωρίζουμε πλέον ότι είναι ευαίσθητα στον ιό Sars-Cov-2, τον ιό που προκαλεί το Covid-19, πουλήθηκαν εκεί στα τέλη του 2019”.

Η θεωρία της διαρροής από εργαστήριο

Τα τελευταία δύο χρόνια, η αναζήτηση της προέλευσης της θανατηφόρας πανδημίας μετατράπηκε από επιστημονική έρευνα σε τοξική πολιτική διαμάχη.

Ένα από τα θέματα ενός σφοδρού διεθνούς παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών – κυρίως μεταξύ πολιτικών στις ΗΠΑ και την Κίνα – ήταν μια θεωρία ότι ο ιός θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει από ένα εργαστήριο της Γουχάν, και πιο συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Αλλά αυτή η υπόθεση, δήλωσε ο καθηγητής Στιούαρτ Νιλ από το Kings College, “δεν μπορεί να εξηγήσει τα δεδομένα”. “Είμαστε πλέον όσο πιο σίγουροι μπορούμε να είμαστε, με βάση τα αποσπασματικά στοιχεία που έχουμε, ότι επρόκειτο για ένα συμβάν διαρροής που συνέβη στην αγορά”.

Οι πολυσύχναστες αγορές ζωντανών ζώων, συμφωνούν πολλοί επιστήμονες, αποτελούν ιδανική εστία μετάδοσης νέων ασθενειών που “διαχέονται” από τα ζώα. Και κατά τους 18 μήνες μέχρι την έναρξη της πανδημίας, μια ξεχωριστή μελέτη έδειξε ότι σχεδόν 50.000 ζώα – από 38 διαφορετικά είδη – πωλήθηκαν στις αγορές της Γουχάν.

Ο καθηγητής Neil δήλωσε ότι η πανδημία ήταν πολύ πιθανό να ήταν συνέπεια μιας “σκληρής και ανθυγιεινής πρακτικής για την οποία είχαν προειδοποιηθεί οι κινεζικές αρχές”.

Ο μεγάλος κίνδυνος του να αποσπάται η προσοχή μας αναζητώντας κάποιον σε ένα εργαστήριο που να ευθύνεται για όλα αυτά, πρόσθεσε, “είναι ότι διατρέχουμε τον κίνδυνο να αφήσουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο επειδή έχουμε επικεντρωθεί στο λάθος πρόβλημα”.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα