Κορκίδης: Η αγορά περιμένει τα μέτρα για τον περιορισμό της ακρίβειας

24.02.2024 / 8:50
korkidis.jpg-1

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σημειώνει ότι «η ακρίβεια παραμένει και το 2024 το Νο 1 πρόβλημα για την κυβέρνηση και τους πολίτες».

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Πειραιώς αναφέρει πως υψηλές παραμένουν οι τιμές στα τρόφιμα παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού και τη ταχεία μείωση του κόστους ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ, τα τρόφιμα εξακολουθούν και στις αρχές του 2024 να είναι αυτά που οδηγούν τις ανατιμήσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς στην Ευρωζώνη ήταν αυτά με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης με 5,7%, από 6,1%.

Στην Ελλάδα, η επιβράδυνση μισής ποσοστιαίας μονάδας σίγουρα δεν επαρκεί για να διορθώσει την εκτίναξη των τιμών της τελευταίας διετίας που προστίθεται σε μια σειρά μεγάλων ανατιμήσεων, χωρίς να διαφαίνεται στον άμεσο ορίζοντα προοπτική αποκλιμάκωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ-27, η Ελλάδα έχει από τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στα τρόφιμα, με 8,3%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 2024 διαμορφώθηκε στο 3,1% από 3,4% που ήταν τον Δεκέμβριο, ενώ έναν χρόνο πριν ήταν στο 10%, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Στην Ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο επιβραδύνθηκε στο 2,8% από 2,9% που ήταν τον Δεκέμβριο. Χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό εμφάνισαν οι Δανία και Ιταλία με 0,9% και ακολούθησαν η Λετονία, η Λιθουανία και η Φινλανδία με 1,1%. Τις υψηλότερες μεταβολές είχαν οι τιμές στη Ρουμανία με 7,3%, στην Εσθονία με 5% και στην Κροατία με 4,8%.

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 3,2%, στα επίπεδα των δύο μεγάλων οικονομιών της Γερμανίας και Γαλλίας που κινήθηκαν με ρυθμό 3,2% και 3,4% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο υποχώρησε σε 15 κράτη-μέλη της ΕΕ, ενισχύθηκε σε 11 κράτη-μέλη και παρέμεινε σταθερός σε ένα. Τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη επίπτωση στον πληθωρισμό της ΕΕ είχαν οι υπηρεσίες με +1,73 μονάδες βάσης, ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό με +1,13 μονάδες βάσης, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με +0,53% και η ενέργεια με -0,62%.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης τόνισε πως ο Εναρμονισμένος ΔΤΚ παρουσίασε στη χώρα μας αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση, με τον σχετικό δείκτη τροφίμων να επιμένει ξανά τον Ιανουάριο στις υψηλές ανατιμήσεις με 8,3%, παρά τη δίμηνη προσωρινή πτώση του ρυθμού αύξησης από 7,6% σε 7,1%.

Κορκίδης: Η ακρίβεια παραμένει και το 2024 το Νο 1 πρόβλημα
Το ότι οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και να αυξάνονται μήνα με τον μήνα επιβαρύνουν δυσανάλογα το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Πάντως, η επιβράδυνση του γενικού δείκτη επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά αποκλιμάκωσης μετά από μια σύντομη ανάπαυλα τον Δεκέμβριο, όπου είχε παρατηρηθεί επιτάχυνση σε ρυθμό 3,7% από 2,9% προηγουμένως, τάση η οποία ήταν πανευρωπαϊκή και εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς, κατά την ευρωπαϊκή σύσταση, αποσύρθηκαν σταδιακά τα ενεργειακά μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων που συγκρατούσαν εν μέρει τις τιμές.

Επίσης, επεσήμανε πως είμαστε εν αναμονή των μέτρων για τον περιορισμό της ακριβείας που θα ισχύσουν από την 1η Μαρτίου, όπως πλαφόν στο βρεφικό γάλα, καθαρές τομές από τα χωράφι στο ράφι και μείωση των παροχών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% από τους προμηθευτές, με το όφελος να μεταφέρεται στους καταναλωτές. Μένει λοιπόν να δούμε εάν αποδώσουν αυτά τα μέτρα ή εάν πρέπει να παρθούν και άλλα που θα οδηγήσουν στην πιο γρήγορη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα