Παρασκευή, 3.02.2023, 9:52 μμ

Κονγκό: Τριήμερο εθνικό πένθος για την σφαγή αμάχων

04.12.2022 / 9:11
KONGKO

Τριήμερο εθνικό πένθος άρχισε να τηρείται από χθες Σάββατο στη ΛΔ Κονγκό, μετά τη σφαγή αμάχων που κατήγγειλε η κυβέρνηση πως διαπράχθηκε στο ανατολικό τμήμα της χώρας από αντάρτες, κάνοντας λόγο για «πάνω από εκατό» νεκρούς.
Την Πέμπτη, οι ένοπλες δυνάμεις και οι αρχές της ΛΔ Κονγκό κατηγόρησαν αντάρτες της οργάνωσης M23 ότι «δολοφόνησαν άνανδρα» τουλάχιστον 50 άμαχους στο χωριό Κισίσε, στην περιοχή Ρουτσούρου, περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια από την Γκόμα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειο Κίβου.
Το M23 διέψευσε πως ευθύνεται για τη σφαγή. Ο απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ δύσκολο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο, ελλείψει πρόσβασης στην περιοχή, που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών.
Κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (σ.σ. Φέλιξ Τσισεκέντι) καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τη σφαγή εκατό και πλέον συμπατριωτών στο Κισίσε, θύματα της βαρβαρότητας» του M23, ανέφερε ο υπουργός Επικοινωνίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάτρικ Μουγιάγια.
«Στη μνήμη τους» ο πρόεδρος Τσισεκέντι «ανέθεσε στην κυβέρνηση να κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος που θα τηρηθεί από το Σάββατο 3η Δεκεμβρίου», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις κυβερνητικές εγκαταστάσεις το διάστημα αυτό.
Το εθνικό πένθος θα ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα με την οργάνωση «τηλεμαραθωνίου» για τη συγκέντρωση κεφαλαίων στο πλαίσιο της «ανθρωπιστικής αντίδρασης», για να προσφερθεί βοήθεια στα θύματα και στις οικογένειές τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα