«Κόφτης» στη μετακίνηση εργαζομένων – Τι αλλάζει από Δευτέρα

12.02.2021 / 9:06
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
elegxoi_astinomia

«Κόφτες» στη μετακίνηση εργαζομένων που είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή εργασίας επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με στόχο να περιορίσει την αυξημένη κινητικότητα στους δρόμους. Από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου μπαίνει σε λειτουργία νέο έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο σύστημα «Εργάνη» με «κόφτη» για τους εργαζόμενους σε αναστολή και τηλεργασία.

Αλλαγές δεν αποκλείονται και στην βεβαίωση Τύπου Α στο forma.gov.gr. Στόχος είναι να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν με βεβαιώσεις για εργασία μισθωτοί σε τηλεργασία ή σε αναστολή. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που μετακινούνται με τη βεβαίωση του συστήματος «Εργάνη» θα πρέπει να επανεκδώσουν από τη Δευτέρα τη νέα βεβαίωση με βάση τη νέα φόρμα που θα μπει σε εφαρμογή.

Εναλλακτικά θα μπορούν να μετακινούνται και με τη βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr. Βεβαιώσεις που έχουν δοθεί σε τηλεργαζόμενους και μισθωτούς σε αναστολή παύουν να ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο και εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, «είναι κρίσιμο να καταγραφεί σε ποιους χώρους και κλάδους εργασίας έχουμε την μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού, ώστε να υπάρχουν και τα αντίστοιχα υγειονομικά πρωτόκολλα.


Πώς γίνεται η μετακίνηση ελεύθερων επαγγελματιών
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται:

υπεύθυνη δήλωση από την Εργάνη ή βεβαίωση τύπου Α
αλλά και εκτύπωση από taxis φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Την ίδια στιγμή όμως οι δικηγόροι έχουν αρχίσει ήδη να αντιδρούν. Στόχος είναι η διαλειτουργικότητα των συστημάτων να δίνει πρόσβαση στους ελεγκτές στα στοιχεία τηλεργασίας και αναστολών σε πραγματικό χρόνο. Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει από την Δευτέρα και μέχρι την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν προαναγγελθεί οι αναστολές των εργαζομένων στις κλειστές επιχειρήσεις. Προαναγγελία ισχύει και για την τηλεργασία του 50% των μισθωτών που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση με απειλή προστίμου 3.000€.

Σαφάρι ελέγχων
Την Δευτέρα θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το «σαφάρι» ελέγχων που θα επικεντρωθεί σε κλάδους με ιστορικό παραβατικότητας όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.ά. Όπως έχει αποκαλύψει το ethnos.gr, στο lockdown του Νοεμβρίου υπήρχαν μαϊμού χειρόγραφες βεβαιώσεις κυκλοφορίας εργαζομένων με ψεύτικες σφραγίδες ανύπαρκτων επιχειρήσεων, ενώ μισθωτοί δηλωμένοι σε τηλεργασία και αναστολή αναγκάζονταν να πάνε κανονικά στη δουλειά τους.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα