Κλειδώνει το… καλάθι της ΔΕΘ

29.08.2022 / 7:58
kyriakos-mhtsotakhs-nd

Μία σημαντική εβδομάδα σε ό,τι αφορά την τελική διαμόρφωση του πακέτου μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, αλλά και τις εξελίξεις στην υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης της τηλεφωνικής γραμμής του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκινά στην απόηχο της κατακόρυφης ανόδου των τόνων της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιείται το επόμενο βήμα της θεσμικής διερεύνησης με τη συζήτηση για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι προσανατολισμένο και στο κορυφαίο ζήτημα που, όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, απασχολεί την ελληνική κοινωνία και σχετίζεται με την ενεργειακή ακρίβεια και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Η τρέχουσα αναμένεται να είναι εβδομάδα συσκέψεων και στο Μέγαρο Μαξίμου για τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, που, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, θα συνεχιστούν για όσο καιρό χρειαστεί.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ένα στίγμα για τον προγραμματισμό το αμέσως επόμενο διάστημα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πιθανότατα αύριο, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να έχει και τις προπαρασκευαστικές, εν όψει ΔΕΘ, επαφές με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

Παρακολουθήσεις

Όσον αφορά το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποδεχθεί τη σύσταση Εξεταστικής, θεωρώντας πάντως αναγκαίο να εξετάσει, εκτός από τη συγκεκριμένη πολύ σοβαρή υπόθεση-, για την οποία η ίδια η κυβέρνηση δεν θέλει να μείνει καμία σκιά, και μία ευρύτερη χρονική περίοδο, από το 2012, προκειμένου να αναζητηθούν ταυτόχρονα και τυχόν παθογένειες και να καταστεί δυνατόν να προωθηθούν βελτιωτικές ρυθμίσεις στη λειτουργία της ΕΥΠ, οι οποίες θα ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, χωρίς όμως να υπονομεύουν την αποστολή της.

Παρά το γεγονός ότι η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποσαφηνισμένη σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα επέκτασης της υπό εξέταση χρονικής περιόδου, το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές πως η Ν.Δ. θα τιμήσει την απόφασή της να δίνεται στην κοινοβουλευτική μειοψηφία η δυνατότητα να συστήνει Εξεταστική Επιτροπή. Αυτός είναι ο λόγος που δεν τέθηκε στο τραπέζι ζήτημα κατάθεσης αιτήματος για δεύτερη Εξεταστική. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. θα ζητήσει σήμερα να γίνει αποδεκτή η διεύρυνση της υπό εξέταση χρονικής περιόδου, τη στιγμή μάλιστα που έχουν υπάρξει και καταγγελίες που σχετίζονται με προηγούμενες περιόδους και με βάση την ανταπόκριση που θα υπάρξει θα καθορίσει και την τελική της στάση, με ανοιχτό, σύμφωνα με πληροφορίες, και το ενδεχόμενο να δηλώσει «παρών».

Για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής απαιτούνται 120 ψήφοι, που δεδομένης και της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν με τη συνδρομή και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πιθανό είναι να συμπεριληφθεί στη διερεύνηση και η υπόθεση των τηλεφωνικών συνακροάσεων που είχε καταγγείλει το 2016 το ΚΚΕ, δεδομένου ότι και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και συγκεκριμένες υποθέσεις για τις οποίες έχουν υπάρξει συγκεκριμένες καταγγελίες.

ΠΑΣΟΚ για «Politico»

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, συζητήσεις προκάλεσε αναφορά του «Politico» στην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, η οποία φέρεται να προσπαθεί μαζί με το ΕΛΚ να μην έρθει στη χώρα μας στις 30 Αυγούστου η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η κ. Καϊλή διευκρίνισε πως «δεν έγινε εκτενής αναφορά σε όσα ειπώθηκαν, μόνο σε μέρος αυτών με αφαιρετικό τρόπο», τόνισε πως «οι τεχνικές αδυναμίες για τον εντοπισμό της προέλευσης του Pegasus ή του Predator δεν αναιρούν την πολιτική διερεύνησή τους, αντιθέτως την εντείνουν, καθώς η σύμπτωση του timing εκθέτει την κυβέρνηση» και διευκρίνισε ότι στο ερώτημα αν στις 30 Αυγούστου δεν συζητηθεί -απόφαση προέδρου επιτροπής- είπε ότι «μπορεί να συζητηθεί άμεσα τον Σεπτέμβρη, έχοντας πιθανόν και περισσότερο διαφωτιστικά στοιχεία από τη συζήτηση στην ελληνική Βουλή».

Σε δεύτερο χρόνο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε κατά τη συζήτηση της προηγούμενης Παρασκευής πως το κόμμα του θεωρεί ότι η συγκεκριμένη Εξεταστική πρέπει να εξετάσει μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση Ανδρουλάκη-Κουκάκη και από κει και πέρα, εάν το κρίνει αναγκαίο η κυβερνητική πλειοψηφία, να υπάρξει διαφορετική Εξεταστική για την περίοδο 2015-2019.

Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα συνεχιστούν και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου επίσης θέση της Ν.Δ. είναι ότι, πέραν των προσώπων που έχει ζητηθεί από την αντιπολίτευση, πρέπει να κληθούν σε ακρόαση και προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ, από την περίοδο μετά το 2012.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές και στη Βουλή πως η Ν.Δ. θα συνεχίσει να κινείται σε θεσμικό επίπεδο, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει η ανάγκη της διαφάνειας, στο όνομα της διαφάνειας, όμως δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας, όπως έγινε στην πρόσφατη ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ένα ακόμη μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου στον απόηχο αυτής της υπόθεσης είναι πάντως ότι δεν θα επιτρέψει στη δημόσια ζωή να μείνει αιχμάλωτη σε μία εσωστρεφή επικαιρότητα και σε μία μακρά τοξική προεκλογική περίοδο, για την οποία και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα