Κίνδυνος – θάνατος από ετοιμόρροπα κτίρια στην Πάτρα που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα από το 2008

18.10.2021 / 20:10
ETOIMOROPA

Του Χρήστου Ξάνθη

xanthis660@gmail.com

Η συνεχής έντονη, σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη τις τελευταίες ημέρες, έφερε ξανά στην επιφάνεια τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους κατοίκους, ορισμένες κατηγορίες κτιρίων, καθώς είναι γνωστό πως η Πάτρα βρίσκεται σε μια περιοχή της χώρας με έντονη σεισμική δραστηριότητα στον Πατραϊκό αλλά και τα Ιόνια Νησιά.

Κίνδυνος να προκληθεί κάποιο ατύχημα, ακόμα και με τραγικές συνέπειες, αποκαλύπτεται από την κατάσταση τέτοιων κτιρίων στην Πάτρα τα οποία έχουν «πληγωθεί» από τις σεισμικές δονήσεις που έχουν πλήξει, κατά καιρούς, την περιοχή. Ο «Ν» προχώρησε σε μια καταγραφή των επικίνδυνων κτιρίων στην πόλη και σας παρουσιάζει τα στοιχεία από τον Δήμο και το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων.

Η τελευταία ισχυρή σεισμική δόνηση που προκάλεσε προβλήματα και στην περιοχή μας είναι αδιαμφισβήτητα ο φονικός σεισμός του 2008 που συνέβη στις 8 Ιουνίου 2008 και ώρα 15:25 και προκάλεσε 2 θανάτους και περισσότερους από 220 τραυματισμούς ενώ άφησε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους άστεγους στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Ο σεισμός είχε μέγεθος 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 16χλμ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο. Παράλληλα, προκάλεσε και αρκετές φθορές σε κτίρια στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή.

Πόσα κρίθηκαν κατεδαφιστέα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Αποκατάσταση Σεισμοπλήκτων Αχαΐας λόγω του σεισμού του 2008 1900 ακίνηταυπέστησαν ολοκληρωτική ζημιά και κρίθηκαν κατεδαφιστέα καθώς αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους που περνούν από κάτω ή απέξω.

Εδώ όμως ξεκινά η «περιπέτεια» των κτιρίων αφού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι ιδιοκτήτες είναι πλήρως υπεύθυνοι για την κατεδάφιση τους και στην συνέχεια έχουν την δυνατότητα να τα ξαναχτίσουν αφού σε κάποιες περιπτώσεις οι ζημιές στα ακίνητα τους προκλήθηκε και από την παρουσία ευτελών υλικών για τα οποία δεν ευθύνονται.

Ωστόσο μέχρι σήμερα οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να κατεδαφίσουν τα ακίνητα τους καθώς οι περισσότεροι δεν δύναται οικονομικά για να το πράξουν με αποτέλεσμα τα κτίρια – φαντάσματα να μένουν όρθια και επικίνδυνα ανά πάσα στιγμή να πέσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΑΣ για τα 1100 κτίρια έχει εγκριθεί μια χρηματοδότηση από την υπηρεσία ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες και κάποια από αυτά έχουν προχωρήσει στην διαδικασία της κατεδάφισης ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Τι γίνεται όμως αν τύχει και συμβεί κάποιο ατύχημα και τραυματιστεί κάποιος πολίτης; Ο Δήμος μπορεί να κάνει κάτι;

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στον «Ν» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Αναστασίου ο Δήμος δεν έχει δικαιοδοσία να κατεδαφίσει το επικίνδυνο κτίριο και ο μόνος τρόπος για να εμπλακούν οι υπηρεσίες του είναι να έχει προηγηθεί καταγγελία πολίτη στην Αστυνομία, έπειτα η καταγγελία να μεταβιβαστεί στον Εισαγγελέα και εκείνος να αποφασίσει ότι ο Δήμος πλέον αναλαμβάνει το γκρέμισμα του κτιρίου ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία και σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Μάλιστα το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος περίπου 40 τέτοια αιτήματα απεστάλησαν στον Εισαγγελέα από τον Δήμο Πατρέων τα οποία συνοδεύονται από εκθέσεις επί κινδύνου και πλέον η 3μελής επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα βγάλει την απόφαση τα επικίνδυνα κτίρια να κατεδαφιστούν μέσα σε 3 ημέρες χωρίς να χρειάζεται να δημιουργηθεί ειδική μελέτη.

Αξίζει να σημειώσουμε πως παρόμοιες περιστατικά φτάνουν στα γραφεία του Δήμου και σε περιπτώσεις που σοβάδες πέφτουν από παλαιές πολυκατοικίες με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές ή τραυματισμοί. Και σε αυτές τις περιπτώσεις σύμφωνα με τον Δήμο μετά την καταγγελία στην Αστυνομία, αυτή προωθείται στον Εισαγγελέα και πλέον αποφασίζεται ποιος πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες επισκευές ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα.

Στον «αέρα» 800 ακίνητα

Την ίδια στιγμή ακόμη 800 ακίνητα ή δεν έχουν ενδιαφέρον οι ιδιοκτήτες να τα γκρεμίσουν ή ακόμη οι υποθέσεις τους βρίσκονται υπό εξέταση ενώ σύμφωνα με όσα δηλώνουν από το ΤΑΣ  υπάρχουν υποθέσεις σεισμόπληκτων κτιρίων που επλήγησαν από τον σεισμό της Πάτρας το 1993, δεν είχαν επισκευαστεί το 2008 και οι ιδιοκτήτες τους βγήκαν εκτός του τελευταίου νόμου που έδινε χρηματοδότηση για την κατεδάφιση ή την επισκευή τους και πλέον έχουν μείνει στο έλεος του Θεού για το μέλλον τους.

Σε ότι αφορά ωστόσο σε Δημόσια κτίρια εκεί η διαδικασία είναι πιο απλή και ο Δήμος προχωρά στην επισκευή τους ενώ όσα κρίνονται διατηρητέα θα πρέπει οι προσόψεις τους να παραμείνουν άθικτες ώστε να γίνει η απαραίτητη αναπαλαίωση τους ενώ παράλληλα ανακατασκευάζεται το υπόλοιπο οίκημα.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα