«Κανένας δεν θα μείνει χωρίς εμβόλιο»-Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς στο «Νεολόγο»

17.01.2021 / 9:50
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
5145539

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Σημαντικές διευκρινίσεις για το σύστημα που άνοιξε, ώστε να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, οι πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, δίνει μιλώντας στο «Νεολόγο» και στον Max fm,  ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Πρώτα απ’ όλα, κατέστησε σαφές το ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστούν όλοι όσοι θέλουν, σημειώνοντας πως «κανένας δεν θα μείνει χωρίς εμβόλιο».

Τα ραντεβού για τα άτομα άνω των 85 μπορούν να κλειστούν από τρίτο πρόσωπο, με μια υπεύθυνη δήλωση που θα αναγράφει τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό της ταυτότητας. «Ο συμπολίτης που είναι μεγάλος δεν χρειάζεται να σηκωθεί να πάει στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στα ΚΕΠ και στα φαρμακεία θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας και όχι τηλεφωνικό ραντεβού.

Ειδικότερα για όσους δεν μπορούν λόγω της κατάστασης της υγείας τους να μετακινηθούν, αν για παράδειγμα είναι κατάκοιτοι, εξήγησε ότι, θα υπάρξουν ειδικές ανακοινώσεις και προγραμματισμός από το Υγείας, σε δεύτερη φάση.  

Οι  πολίτες άνω των 85 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση λαμβάνουν το sms με την ώρα και τον τόπο του ραντεβού τους. Στην περίπτωση και μόνο που συμφωνούν, θα πρέπει μέσα σε 72 ώρες να απαντήσουν πως το επιβεβαιώνουν. Διαφορετικά το ραντεβού χάνεται. Επιπροσθέτως, στην περίπτωση που κάποιος θέλει να αλλάξει την ώρα και τον τόπο του ραντεβού, δεν ισχύει το όριο των 72 ωρών και το ραντεβού μπορεί να αλλαχθεί μέσω του ΚΕΠ, του φαρμακείου ή της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό.

Επίσης, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η πλατφόρμα θα παραμείνει ενεργή για τους άνω των 85, ακόμη κι όταν έχει περάσει η σειρά τους και εμβολιάζονται άλλες ηλικιακές ομάδες.

Ο κ. Γεωργαντάς επίστησε την προσοχή στον Τ.Κ. που δηλώνεται – βάσει του οποίου γίνεται ο προσδιορισμός του εμβολιαστικού κέντρου του ενδιαφερόμενου – καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω λάθους έχει οριστεί κέντρο πιο μακριά από το κοντινότερο.

Τέλος, για τα μικρά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν κινητές μονάδες, ενώ είπε πως όλα τα Κέντρα Υγείας έχουν γίνει εμβολιαστικά κέντρα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα