Καινοτομεί και εξελίσσεται το Ιατρείο Οράσεως

24.09.2023 / 19:00
ΦΩΤΟ-ΓΙΑ-ΝΕΟΛΟΓΟ

 ΤΗΣ Καλυψούς Κανελλοπούλου

Ένα από όσα μπορεί η Πάτρα να υπερηφανεύεται ως πόλη, είναι αναμφισβήτητα το Πανεπιστημιακό της Νοσοκομείο, με όλες τις σύγχρονες αποτελεσματικές παροχές που προσφέρει εδώ και χρόνια σε συμπολίτες μας. Με πολλές καινοτομίες στο ενεργητικό του, αλλά και διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες, επιδεικνύει σπουδαίο έργο, εξασφαλίζοντας το ανώτερο αγαθό για τους συνανθρώπους μας. Ένα από τα «διαμάντια» του είναι και το Ιατρείο Οράσεως που λειτουργεί από την ίδρυση του Πανεπιστημίου και έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο σε πληθώρα οφθαλμολογικών υπηρεσιών. Αποκορύφωμα αυτών, οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς που διεξάγονται πλέον εκεί.

Με τα «μάτια» των Πατρινών

Όπως εξηγεί στον «Νεολόγο» των Πατρών ο καθηγητής και διευθυντής της Κλινικής, Βασίλειος Κοζομπόλης, το Ιατρείο Οράσεως του Πανεπιστημίου, επισκέπτονται επί καθημερινής βάσεως περί τα 40 άτομα. 40 συνάνθρωποί μας λαμβάνουν οφθαλμολογικές παροχές, ελέγχοντας την όρασή τους και τις πιθανές παθήσεις που ενδεχομένως έχουν.

Εκεί μπορούν να εξεταστούν από κάποιον από τους 18 έμπειρους οφθαλμιάτρους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος, κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, εκτίμηση της οπτικής οξύτητας, έλεγχο και μέτρηση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Στον οφθαλμολογικό έλεγχο συμπεριλαμβάνεται και η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης για αποκλεισμό του γλαυκώματος και η εξέταση του εσωτερικού του οφθαλμού για διάγνωση παθήσεων όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η πλειοψηφία των οφθαλμιάτρων συνιστά να πραγματοποιείται ο οφθαλμολογικός έλεγχος μια φορά τον χρόνο ή μία φορά στα δύο χρόνια. Τη συχνότητα αυτή επηρεάζουν παράγοντες όπως η ηλικία και φυσικά το ιστορικό του κάθε ασθενούς. Όσον αφορά τα παιδιά, πρέπει να πραγματοποιούν τον πρώτο έλεγχο όταν είναι 6 μηνών, τον επόμενο στα 3 έτη και μετά στην αρχή της σχολικής τους ζωής.

Ο εξοπλισμός και οι ελλείψεις

Παρόλο που οι ελλείψεις του Νοσοκομείου σε προσωπικό και εργατικό δυναμικό είναι αρκετές, ειδικά μετά από τα χρόνια της πανδημίας της Covid- 19 και της κατάστασης σε καθεστώς αναστολής εργασίας των υγειονομικών υπαλλήλων, στο Ιατρείο Οράσεως τα δεδομένα είναι καλά. Σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή της Κλινικής, Βασίλειο Κοζομπόλη, δεν υφίστανται πολλές ελλείψεις, ώστε να καθιστούν το Ιατρείο λιγότερο λειτουργικό ή αποτελεσματικό. Σίγουρα θα χρειαζόταν μια ανανέωση του υπάρχοντος εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού των διαθέσιμων μέσων, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό του καταφέρνει να ανταπεξέρχεται στις υψηλές ανάγκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δεδομένων των περιστάσεων.

Οι μεταμοσχεύσεις που βοηθούν τους ασθενείς να τα δουν όλα με «άλλα μάτια»

Εδώ και έναν χρόνο, στο Ιατρείο Οράσεως του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς (κερατοπλαστική). Όπως αποκαλύπτει ο κ. Κοζομπόλης, έχουν τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιηθεί περί τις πέντε τέτοιες μεταμοσχεύσεις. Με τον τρόπο αυτό, έγινε σε πέντε συνανθρώπους μας, χειρουργική αντικατάσταση του πάσχοντος κερατοειδούς, με έναν υγιή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα