Καύσωνας: Ανησυχία για τη μεγάλη διάρκεια και τις υψηλές θερμοκρασίες

28.07.2021 / 17:18
kausonas

Υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλη διάρκεια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καύσωνα που «χτυπάει» τη χώρα.


Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο συγκεκριμένος καύσωνας αναμένεται να είναι ένας από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 30 χρόνων. Οι πολύ θερμές αέριες μάζες, όπως φαίνεται και στο βίντεο, θα απλωθούν σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο ανεβάζοντας τη θερμοκρασία ακόμη στους 43 βαθμούς ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Η περίοδος εξάλλου από την ερχόμενη Παρασκευή μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη θα αποτελέσει την «καρδιά» του καύσωνα.

Το στοιχείο που χαρακτηρίζουν ως πιο ανησυχητικό οι μετεωρολόγοι δεν είναι άλλο από τη διάρκεια του επερχόμενου κύματος ζέστης, καθώς θα κρατήσει περίπου 7 με 10 μέρες. Αυτό είναι που τον κάνει, άλλωστε και πιο επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να συνιστά ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους μας.

Πώς εξηγείται μετεωρολογικά


Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Λαγουβάρδο, οι παρατεταμένοι καύσωνες έχουν μετεωρολογική εξήγηση καθώς, όπως τονίζει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «υπάρχει μια εμμονή πολύ υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που αποφέρουν την αύξηση της θερμοκρασίας».

«Δεν αρκεί να έχουμε μεταφορά θερμών μαζών από την Αφρική, αυτή είναι η πρώτη εξήγηση που προφανώς ισχύει, αυτό που ζεσταίνει περισσότερο είναι καθοδικά ρεύματα μέσα στην ατμόσφαιρα, τα οποία δημιουργούνται από συστήματα υψηλών πιέσεων τα οποία ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία στα χαμηλότερα στρώματα. Δηλαδή, έχεις μια θερμή μάζα στην περιοχή μας, στην ευρύτερη περιοχή που λειτουργεί σαν καθίζηση αερίων μαζών που έχουν σαν αποτέλεσμα να συνδυάζονται και να ζεσταίνονται περισσότερο.


Οι θερμές αέριες μάζες με υψηλές πιέσεις που ευνοούν τις καθοδικές κινήσεις και τη θέρμανση των αερίων μαζών έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας», υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα