Ισόβια στον Ρώσο στρατιώτη που σκότωσε Ουκρανό άμαχο-Η πρώτη δίκη στην Ουκρανία για εγκλήματα πολέμου

23.05.2022 / 14:40
vadim-sisimarin-rosos-stratiotis-23-5-22

Δικαστήριο στην Ουκρανία επέβαλε ισόβια στον Ρώσο στρατιώτη Βαντίμ Σισιμαρίν, για τη δολοφονία ενός πολίτη, στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, ο αιχμάλωτος Ρώσος στρατιώτης λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Ολεξάντρ Σελίποφ, 62 ετών, στο βορειοανατολικό χωριό Τσουπαχίφκα, στις 28 Φεβρουαρίου. Ο Σισιμαρίν, παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε τον Σελίποφ, αλλά είπε ότι ενήργησε κατόπιν διαταγής και ζήτησε συγχώρεση από τη χήρα του. Πολλαπλά άλλα φερόμενα εγκλήματα πολέμου ερευνώνται από την Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι τα στρατεύματά της στόχευσαν αμάχους κατά τη διάρκεια της εισβολής, ενώ η Ουκρανία λέει ότι μπορεί να έχουν διαπραχθεί περισσότερα από 11.000 εγκλήματα. Αυτή η δίκη στην ουκρανική πρωτεύουσα, θεωρείται ως η ευκαιρία της Ουκρανίας να αποδείξει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ένας Ρώσος στρατιώτης σκότωσε έναν άμαχο χωρίς να σεβαστεί τους κανόνες του πολέμου.

Ο Σισιμαρίν παρακολούθησε σιωπηλός τη δίκη του στην Ουκρανία

Ο Σισιμαρίν, φορώντας ένα μπλε και γκρι φούτερ με κουκούλα, παρακολούθησε σιωπηλά τη διαδικασία από ένα ενισχυμένο γυάλινο κουτί στην αίθουσα του δικαστηρίου και δεν έδειξε καμία συγκίνηση καθώς διαβάστηκε η ετυμηγορία, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πριν από την ετυμηγορία, ο συνήγορος υπεράσπισης του Σισιμαρίν -που διορίστηκε από το κράτος- δήλωσε στο BBC News ότι κανένας Ρώσος αξιωματούχος δεν είχε έρθει σε επαφή μαζί του. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν είχε «καμία πληροφορία» για την υπόθεση αυτή.

Ο Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε εν ψυχρώ τον άμαχο Σελίποφ

Την ώρα της δολοφονίας ο Σισιμαρίν, 21 ετών, και άλλοι στρατιώτες ταξίδευαν με ένα αυτοκίνητο που είχαν κατασχέσει αφού η φάλαγγά τους δέχθηκε επίθεση και αποκόπηκαν από τη μονάδα τους. Όταν εντόπισαν τον Σελίποφ μιλούσε στο τηλέφωνό του, είπε ο Σισιμαρίν στο δικαστήριο. Λέει ότι του είπαν να τον πυροβολήσει με τουφέκι εφόδου.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του δήλωσε στο δικαστήριο την Παρασκευή ότι ο Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε μόνο, αφού αρνήθηκε δύο φορές να εκτελέσει τη διαταγή να πυροβολήσει και ότι μόνο μία από τις τρεις έως τέσσερις σφαίρες πέτυχε τον στόχο. Ο δικηγόρος του Σισιμαρίν είπε ότι ο 21χρονος στρατιώτης πυροβόλησε μετά από φόβο για την ασφάλειά του και αμφισβήτησε αν ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να σκοτώσει.

Η γυναίκα του 67χρονου δεν μπορεί να συγχωρέσει τον 21χρονο στρατιώτη

Σε μια δραματική στιγμή κατά τη διάρκεια της δίκης, η χήρα του θύματος Κατερίνα Σελίποβα ήρθε αντιμέτωπη με τον Σισιμαρίν. «Πείτε μου σας παρακαλώ, γιατί ήρθατε εδώ (οι Ρώσοι); Για να μας προστατεύσετε;», ρώτησε, αναφέροντας τη δικαιολογία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία. «Να μας προστατέψετε από ποιον; Μήπως με προστατεύσατε από τον άντρα μου, τον οποίο σκοτώσατε;»

Ο στρατιώτης δεν είχε απάντηση σε αυτό. Ζητώντας συγχώρεση από τη χήρα νωρίτερα, είπε: «Αλλά καταλαβαίνω ότι δεν θα μπορέσετε να με συγχωρήσετε». Η Σελίποβα αργότερα δήλωσε στο BBC: «Τον λυπάμαι πολύ, αλλά για ένα τέτοιο έγκλημα, δεν μπορώ να τον συγχωρήσω».

Πηγή:  www.iefimerida.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα