Ισλανδία: Σταδιακή άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό έως τα μέσα Μαρτίου

28.01.2022 / 19:04
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
A woman wearing a protective face mask stands with to her luggage as passengers from Germany and Switzerland arrive at the Heraklion airport, during the country's official tourism season opening, on the island of Crete, Greece, May 15, 2021. REUTERS/Stefanos Rapanis

Μετά την Αγγλία και η  Ισλανδία σχεδιάζει την άρση όλων των περιορισμών που έχει υιοθετήσει λόγω της Covid-19 έως τα μέσα Μαρτίου.

“Υπάρχουν πραγματικές αλλαγές στην μάχη που δίνουμε κατά της επιδημίας και επειδή ο ίδιος ο ιός έχει αλλάξει και χάρη στην καλή εμβολιαστική κάλυψη”, δήλωσε η πρωθυπουργός Κατρίν Τζακομπσντότιρ σε συνέντευξη Τύπου.

Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η χωρητικότητα στις δημόσιες συγκεντρώσεις θα αυξηθεί από 10 σε 50 άτομα και τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα, που είναι κλειστά εδώ και δύο εβδομάδες, θα μπορούν να ξανανοίξουν και να λειτουργούν έως τα μεσάνυχτα, όπως τα εστιατόρια.

Οι πισίνες, οι αθλητικές αίθουσες και τα χιονοδρομικά κέντρα θα μπορούν επίσης να καλύψουν έως και το 75% της μέγιστης χωρητικότητάς τους (σε σύγκριση με το 50% παλαιότερα) και ο κανόνας της κοινωνικής απόστασης θα μειωθεί στο ένα μέτρο αντί για δύο.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το δεύτερο στάδιο.

Κατά την ημερομηνία αυτή, η χωρητικότητα στις δημόσιες συγκεντρώσεις θα αυξηθεί στα 200 άτομα, ενώ οι πισίνες, οι αθλητικές αίθουσες και τα χιονοδρομικά κέντρα θα μπορούν να λειτουργήσουν ξανά κανονικά. Ταυτόχρονα, οι κανόνες καραντίνας και απομόνωσης θα καταργηθούν.

Προϋπόθεση ότι δεν θα ανακαλυφθούν νέα στελέχη του ιού

Κατά την άρση των μέτρων, ο αριθμός των εγχώριων λοιμώξεων αναμένεται να αυξηθεί προσωρινά, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού όσων νοσούν σοβαρά, αλλά και να διαταράξει τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων”, προειδοποίησε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Οι ισλανδικές Αρχές σκοπεύουν στη συνέχεια να άρουν όλους τους εσωτερικούς περιορισμούς έως τις 14 Μαρτίου, με την προϋπόθεση ότι θα δεν ανακαλυφθούν νέα στελέχη του ιού και δεν υπάρξει αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων που θέτει υπό πίεση το σύστημα υγείας.

Από την έναρξη της πανδημίας, η Ισλανδία, όπου σχεδόν το 80% των κατοίκων ηλικίας άνω των πέντε ετών είναι εμβολιασμένο και το 52% των κατοίκων άνω των 16 ετών έχει ήδη κάνει τρίτη δόση, έχει καταγράψει 64.486 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 46 θανάτους που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Το νησί, που μετρά σχεδόν 1.300 νέες ημερήσιες μολύνσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε ήδη την Τρίτη μια σημαντική χαλάρωση των κανόνων του για την καραντίνα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα