Ήρα Κατσούδα: Πιο… ΜΙΝΙΜΑΛ γέλιο δεν γίνεται!

23.09.2023 / 10:30
IMG-6833

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ

Μια ηθοποιός με αστείρευτη και αυταπόδεικτη κλίση στην κωμωδία, με ατάκες και σκέψεις που «καίνε», με συνεχείς παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα έρχεται στην πόλη της! Η stand up comedy παράσταση της Ήρας Κατσούδα, που αγαπήθηκε από κοινό, κριτικούς αλλά κυρίως από την ίδια και αφού μετράει ήδη μια sold out σεζόν, συνεχίζει ακάθεκτη για 2η  χρονιά και έρχεται στην Πάτρα για μια μοναδική παράσταση στο θέατρο Πάνθεον το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου. Είναι η ευκαιρία μας, μιας και η παράσταση έρχεται για τελευταία φορά στην Πάτρα και μας δίνεται απλόχερα η αφορμή να γελάσουμε αβίαστα και φυσικά με τις ανεπιτήδευτες σκέψεις της Ήρας…

Για μια ακόμη φορά στην Πάτρα. Πως αισθάνεστε;

Είμαι από την Πάτρα, έχω μεγαλώσει στην Πάτρα, οι γονείς μου μένουν εδώ, είναι πάντα πολύ ιδιαίτερο να παίζεις στην πόλη από όπου κατάγεσαι!

ΜΙΝΙΜΑΛ. Μιλήστε μας για την παράσταση…

2η χρονιά για την παράστασή μου αυτή! Πέρυσι έκανα πρεμιέρα στην Πάτρα, είναι η τυχερή μου πόλη! Μετά την «έφερα» και στην Αθήνα. Είναι μια παράσταση που έχει πολλή μεγάλη ανταπόκριση και έχει ακόμη πολλά να δώσει! Είναι η πιο προσωπική μου δουλειά μέχρι τώρα, είναι η αγαπημένη από τις δικές μου, έχει δουλευτεί. Το stand up comedy είναι κάτι ζωντανό, είναι όμως και ένα είδος στο οποίο πρέπει να γίνει ζύμωση με τις παραστάσεις! Εμπεριέχει πολλές θεματικές ενότητες, στο stand up comedy δεν μπορείς να ασχοληθείς με ένα μόνο θέμα, είναι βαρετό για τον κόσμο. Κοινωνικά θέματα, από τα πιο «χαζά» ως τα πιο σοβαρά.

Πόσο δύσκολο είναι να είστε μόνη σας επί σκηνής;

Μου είναι πολύ ευχάριστο! Την ώρα που βρίσκομαι επί σκηνής είναι το πιο εύκολο κομμάτι! Εκεί ξεκινά η διασκέδαση για τον κωμικό. Το δύσκολο κομμάτι είναι η συγγραφή των κειμένων, το να τα «δοκιμάσεις» και οι περιοδείες. Πάνω στη σκηνή ότι και να έχεις σου περνάει. Ότι παθολογικό και να έχεις όταν βγαίνεις στη σκηνή σου περνάνε όλα!

Πως κατάλαβες ότι έχεις κλίση προς το stand up comedy και όχι στο κλασικό θέατρο;

Ενώ σπούδαζα οικονομικά ήμουν παράλληλα και σε μια σχολή θεάτρου στη Θεσσαλονίκη. Τότε δεν ήταν τόσο εύκολο ή διαδεδομένο να έχεις πρόσβαση σε τέτοιο υλικό. Τώρα μπορείς να βρεις πληθώρα τέτοιων παραστάσεων και όχι μόνο, ακόμη και στο youtube. Το πρώτο stand up comedy που είδα ήταν το «Delirious» του Έντι Μέρφι σε dvd που είχα ενοικιάσει. Είχα εντυπωσιαστεί απίστευτα που υπήρχε ένας άνθρωπος επί σκηνής μόνος του χωρίς σκηνικά, χωρίς κείμενο και συντελεστές. Με είχε ιντριγκάρει πάρα πολύ. Άρχισα να ασχολούμαι δειλά-δειλά και άκομψα με το stand up comedy, άκομψα γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω ακόμη τι γίνεται! Κάπως έτσι ξεκίνησα την ενασχόληση μου με την κωμωδία.

Στην Ελλάδα υπάρχει χώρος για το stand up comedy;

Πλέον ο κόσμος είναι εξοικειωμένος. Είναι ένα είδος αγαπητό, προσιτό και λαϊκό. Στο εξωτερικό είναι ένα είδος λαϊκής διασκέδασης. Πώς εμείς εδώ πάμε στην ταβέρνα αυτοί θα πάνε να δουν stand up comedy! Στην Ελλάδα έχουμε πολύ ωραία κείμενα, ωραίες παραστάσεις, πολύ καλούς κωμικούς, ο κόσμος πλέον έχει αγαπημένους κωμικούς ηθοποιούς ! Αυτό σημαίνει ότι το κοινό έχει εντρυφήσει στο συγκεκριμένο είδος!

Σε αυτό βοήθησαν και τα social media;

Το stand up comedy έχει μπει πολύ ενεργά και στην τηλεόραση και στις πλατφόρμες. Ο κόσμος το μαθαίνει πιο άμεσα και πιο πρακτικά, έχει πρόσβαση σε αυτό. Μπορείς να ανοίξεις τον υπολογιστή σου και να δεις μια παράσταση, κάτι που για εμάς είναι πολύ βοηθητικό.

Ποια είναι η θέση που έχουν οι γυναίκες στο συγκεκριμένο είδος;

Υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες επαγγελματίες αλλά και άλλες που δοκιμάζουν και πετυχαίνουν. Απλά βρισκόμαστε σε ένα χώρο ανδροκρατούμενο, αριθμητικά υπερέχουν οι άνδρες όχι όμως και ποιοτικά. Αυτό συμβαίνει στην κωμωδία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έχω καταλήξει στο γεγονός ότι όλο το πατριαρχικό στερεότυπο που είχαμε στις ζωές μας πολλά χρόνια έχει αφήσει τα κατάλοιπά του. Όταν μεγαλώνεις σε μια κοινωνία που οι γυναίκες δεν τσαλακώνονται, πρέπει να είναι οι όμορφες, ο άντρας πρέπει να πει το αστείο και οι γυναίκες απλώς να χαζογελάνε, αυτό έχει περάσει. Ίσως ένας λόγος για τον οποίο δεν δοκίμαζαν γυναίκες αυτό  το είδος, είναι γιατί είχαν επηρεαστεί από αυτού του είδους τις στερεοτυπικές αντιλήψεις. Πλέον σιγά-σιγά ευτυχώς σαν κοινωνία ξεκινάμε και το αποτινάσσουμε από πάνω μας όλο αυτό και αντιμετωπιζόμαστε και οι γυναίκες σαν άνθρωποι! Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ακόμη περισσότερες γυναίκες στο χώρο.

Από πού αντλείτε έμπνευση;

Από οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ένα καλό κείμενο. Το θέμα είναι να είσαι εκεί να το παρατηρήσεις και να δεις την κωμική του πτυχή. Το πιο τραγικό το πιο θλιβερό περιστατικό. Οτιδήποτε μπορεί να γίνει κωμωδία. Κωμωδία είναι κάτι που πήγε λάθος! Από κάτι δύσκολο, ακόμη κι από μια τραγωδία! Από εκεί μπορείς να αντλήσεις και να γράψεις. Έχει όμως να κάνει και με την αισθητική του καθενός. Είναι τρόπος σκέψης.

Τι θέλετε να πείτε μέσα από αυτή την παράσταση στους θεατές;

Θέλω να περάσουν καλά. Είναι ένα πολύ τίμιο είδος που ο κόσμος έρχεται για να γελάσει. Τώρα αν την ώρα που γελάς μπορείς να πάρεις και κάτι άλλο αυτό είναι κάτι έξτρα. Ερχόμαστε να περάσουμε καλά, να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και να διανύσουμε μια σούπερ βραδιά.

Ήρα Κατσούδα: Πιο… ΜΙΝΙΜΑΛ γέλιο δεν γίνεται! 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα