ΗΠΑ: Παρέμβαση Μπάιντεν για αποτροπή κινδύνου κήρυξης στάσης πληρωμών

02.05.2023 / 7:14
Biden27103311

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει την 9η Μαΐου στον Λευκό Οίκο από τους ηγέτες του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Κέβιν Μακάρθι, να ενεργήσουν άμεσα και χωρίς όρους για να αυξηθεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους και να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να κηρύξει στάση πληρωμών.

Ο κ. Μπάιντεν κάλεσε τα τέσσερα κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου να συναντηθούν μαζί του στην προεδρία την ερχόμενη Τρίτη, μερικές ώρες μετά την προειδοποίηση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν πως η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών «από την 1η Ιουνίου».

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη οικονομία του κόσμου όπου το κοινοβούλιο καλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αυξάνει το όριο δανεισμού της κυβέρνησης. Το πολυσυζητημένο «όριο» των 31,4 τρισεκατομμυρίων καλύφθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και οι ΗΠΑ αποφεύγουν μέχρι εδώ την κήρυξη στάσης πληρωμών χάρη σε προσωρινά μέτρα. Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν για να συναινέσουν στην αύξησή του δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μια δεκαετία, που ο πρόεδρος αρνείται να συζητήσει καν.

Άμεσος ο κίνδυνος χρεοκοπίας
Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη με μικρή πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει σαρωτικές περικοπές δαπανών για την επόμενη δεκαετία. Καθώς το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κερδίσει την έγκριση της Γερουσίας, ο Μακάρθι ελπίζει να οδηγήσει τον Μπάιντεν σε διαπραγματεύσεις για τη μείωση των δαπανών, παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου επιμένουν σε μια χωρίς όρους αύξηση του ορίου χρέους.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεμείνει από τρόπους να πληρώσει τους λογαριασμούς του μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει, και οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήδη αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σημάδια. Πριν 12 χρόνια, μια αντίστοιχη αντιπαράθεση το 2011 οδήγησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυβέρνησης, η οποία ώθησε το κόστος δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα και έπληξε τις επενδύσεις.

Τι ζητά ο Μακάρθι
Ο Μακάρθι, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι ανησυχεί για το ανώτατο όριο του χρέους, αλλά ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα είναι να διαπραγματευτεί ο Μπάιντεν.

«Θα πρέπει να έρθουμε μαζί για να λύσουμε [το ζήτημα]», είπε. «Ανυπομονώ να αλλάξει γνώμη ο πρόεδρος και να διαπραγματευτεί μαζί μας».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα