Ημιμαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος»: Η Πάτρα αποκτά το δικό της πανελλήνιο αθλητικό θεσμό

24.09.2022 / 11:00
Εκκίνηση Ημιμαραθωνίου 2018

Με μια εντυπωσιακή ρελάνς στον αθλητισμό η δημοτική αρχή της Πάτρας επαναφέρει δυναμικά τον Ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος», που μας έκανε σχεδόν να ξεχάσουμε η «φαγούρα» της πανδημίας.Σε θέση επιφυλακής το ομολογουμένως πολύ καλά οργανωμένο και καλοκουρδισμένο τα τελευταία οχτώ χρόνια αθλητικό επιτελείο του Δήμου Πατρέων, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, καραδοκούσε πανέτοιμο για την υλοποίηση ενός ακόμη μεγάλου στόχου που η πανδημία άφησε στη μέση.

Η Πάτρα, η τρίτη πόλη της Ελλάδας με τη μεγάλη ιστορική αθλητική παράδοση πρέπει να αποχτήσει το δικό της μεγάλο και λαμπερό αθλητικό θεσμό, που θα την βάλει στον Εθνικό και γιατί όχι στον Ευρωπαϊκό χάρτη των πόλεων που διοργανώνουν μεγάλα και μοναδικά αθλητικά γεγονότα.«Η προοπτική της ανάπλασης του θαλασσίου μετώπου και της κατασκευής του γραμμικού πάρκου, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους, τις κλιματολογικές συνθήκες, την πλούσια δενδροφυτεία και πάνω από όλα το γεγονός ότι είμαστε η κατ’ εξοχήν ελληνική πόλη των μεγάλων δρομέων, βαδιστών και ειδικότερα των Μαραθωνοδρόμων, ευνοούν έναν δρομικό θεσμό που θα είναι μια μεγάλη γιορτή για το δρομικό κίνημα της χώρας, κάτι αντίστοιχο με το καρναβάλι μας και σε βάθος χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μοναδικό στην Ευρώπη» επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος.

Οι προετοιμασίες για τον φετινό Ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος» που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου ξεκίνησαν πολύ νωρίς κι εξελίσσονται εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων καθώς υπάρχει μια πανστρατιά που δουλεύει μεθοδικά σε όλα τα επίπεδα.Ένα από τα ξεχωριστά στοιχεία του Ημιμαραθωνίου είναι η πλαισίωση του με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως συναυλία, προβολή ντοκιμαντέρ κ.ά.

«Σχεδιάσαμε με τον Γιώργο Τάνταρο και τον Κώστα Μπούσια μια διαδρομή, που είναι πολύ ελκυστική γιατί διευκολύνει τη συμμετοχή των δρομέων υγείας και ταυτόχρονα προσφέρεται για μεγάλες επιδόσεις και ρεκόρ για τους αθλητές του αγωνιστικού αθλητισμού. Επιπρόσθετα είναι ευχάριστη γιατί έχει συνεχείς εναλλαγές εικόνων, θα είναι φαντασμαγορική καθώς η ώρα εκκίνησης συμπίπτει με το μοναδικό μας ηλιοβασίλεμα και διευκολύνει την προσέλευση θεατών γιατί είναι εντός του αστικού ιστού. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα είναι η ιδανική ημερομηνία διεξαγωγής για τους αθλητές που θα λάβουν μέρος στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας» μας είπε ο εκ των Τεχνικών Διευθυντών του Ημιμαραθωνίου Γιάννης Δαγκόγλου.

Ημιμαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος»: Η Πάτρα αποκτά το δικό της πανελλήνιο αθλητικό θεσμό 3

Η ιδέα διαμορφώθηκε το 2016 όταν έγινε για πρώτη φορά ο μαζικός αγώνας δρόμου πέντε χιλιομέτρων για να τιμηθεί ο Φάνης Τσιμιγκάτος, μετεξελίχθηκε σε Ημιμαραθώνιο το 2018 που είχε μεγάλη επιτυχία και φέτος, μετά από τα χρόνια της πανδημίας, επανέρχεται ως νυχτερινός αγώνας.Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές τα δρομικά γεγονότα εξωτερικού χώρου έχουν το μοναδικό πλεονέκτημα της μαζικής ενεργούς συμμετοχής και ειδικότερα όταν πέραν του αγώνα μεγάλης απόστασης συμπεριλαμβάνονται και αγώνες μεσαίων ή μικρών αποστάσεων όπως συμβαίνει στον Ημιμαραθώνιο Πάτρας που θα έχει και αγώνες 1.000 μ. για παιδιά και ΑΜεΑ και 5.000 μ. Αυτός είναι κι ένας πρόσθετος λόγος που η δημοτική αρχή επέλεξε να αναδείξει ως αθλητικό θεσμό της πόλης ένα δρομικό γεγονός.

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Οι παράλληλες εκδηλώσεις τπου Νυχτερινού Ημιμαραθαωνίου Πάτρας 2022» Φάνης Τσιμιγκάτος» θα πραγματοποιηθούν από τις 12 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου με επίκεντρο το Νότιο Πάρκο και το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και είναι το εξής:

• Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στο δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού της Ιχθυόσκαλας Παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο «524 χιλιόμετρα όνειρα» – Είσοδος ελεύθερη.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο παραμύθι της Μάγδας Κωστοπούλου- Μπέριου «Ένας Γίγαντας που τον έλεγαν Μ.Π.» εμπνευσμένου από τη ζωή της μεγάλης Πατρινής Μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου, ενώ τη δραματοποίηση του παραμυθιού και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο σκηνοθέτης Φώτης Λάζαρης της Θεατρικής Ομάδας Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας.

• Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ. στο δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού της Ιχθυόσκαλας προβολή του ντοκιμαντέρ «Ζάτοπεκ» του 53χρονου Τσέχου σκηνοθέτη Ντάβιντ Οντρίτσεκ. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για τον Εμίλ Ζάτοπεκ αλλά και για άγνωστες κυρίως πτυχές της αθλητικής και κοινωνικής ζωής του Φάνη Τσιμιγκάτου – Είσοδος ελεύθερη.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε πανελλήνια δεύτερη προβολή στην Ελλάδα με την συνεργασία του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας και του Συλλόγου Τέχνης και Πολιτισμού «Γυμνός Οφθαλμός». Τη συζήτηση μετά την προβολή θα συντονίσει ο κινηματογραφιστής Νικόλαος Ε. Καββαδίας και θα συμμετάσχουν οι μεγάλοι δρομείς μεγάλων αποστάσεων Σπύρος Ανδριόπουλος (Πρέσβης του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Πάτρας Φάνης Τσιμιγκάτος, κάτοχος πανελλήνιων ρεκόρ στα 10 χλμ. και στον μαραθώνιο , πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Διευθυντής του Α.Σ.Α.Ε.Δ, Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη του CISM ) και Νίκος Αργυρόπουλος (Πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης Μαραθωνίου), ο δημοσιογράφος και παλιός αθλητής μεσαίων αποστάσεων Τάκης Θεοδωρακόπουλος και εκπρόσωπος της οικογένειας Τσιμιγκάτου.

• Σάββατο 15 Οκτωβρίου: Αθλητικοί Αγώνες

– Στις 4 μ.μ. Αγώνας Δρόμου 1.000 μ. για μαθητές Δημοτικού Σχολείου (γεννηθέντες τα έτη 2010 – 2012) και ΑΜεΑ.

– Στις 4.30 μ.μ. Αγώνας Δρόμου 5.000 μ. για άτομα άνω των 12 ετών.

– Στις 6 μ.μ. Ημιμαραθώνιος 21.097 μ. για άτομα άνω των 18 ετών.

– Στις 9 μ.μ. Απονομές Επάθλων στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ιχθυόσκαλας.

• Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 9.30 μ.μ. Συναυλία στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ιχθυόσκαλας με τους Μαρία Ρούτση – Νίκο Μπαλή (Α΄ μέρος με τίτλο «People have the power» και το Πατρινό μουσικό σχήμα «Μινόρε Παράπονο» – Είσοδος ελεύθερη.

Η ανάπτυξη του Πατραϊκού στίβου

Στον Πατραϊκό Στίβο όσο κι αν φαίνεται περίεργο άρχισε να ανατέλλει μια νέα περίοδο ακμής στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και μετά (1940-49), όταν αποκαταστάθηκε η διοργάνωση των πανελληνίων πρωταθλημάτων και η Παναχαϊκή ανέδειξε νέους μεγάλους αθλητές.Μετά και τον εμφύλιο λάμπει το άστρο του θρυλικού Λουκά Αδαμόπουλου (1950-59) του πρώτου πατρινού που ξεχωρίζει διεθνώς, αγωνιζόμενος στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Ελσίνκι. Παράλληλα εμφανίζεται μια σπουδαία φουρνιά αθλητών της Παναχαϊκής Παπαγιαννόπουλος, Ζαχαράτος, Παπασπύρου, Παπαχριστόπουλος κ.ά. με προπονητή τον Βασίλη Λάβδα. Την ίδια περίοδο ο πατραϊκός στίβος μας έδωσε και την 1η Πατρινιά αθλήτρια Ειρήνη Πετράτου που διακρίνεται σε Πανελλήνιους αγώνες και κατακτάει μετάλλιο.Η ίδρυση της Ολυμπιάδας τη δεκαετία του 1960 σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον Πατραϊκό στίβο, στην οποία εμφανίζεται και ξεχωρίζει ένας από τους μεγαλύτερους δρομείς όλων των εποχών ο Χάρης Λίτσας που σαρώνει κυριολεκτικά τα μετάλλια.Την επόμενη δεκαετία 1970-79 ανατέλλει το αστέρι δύο μεγάλων Πατρινών μαραθωνοδρόμων του Φάνη Τσιμιγκάτου και του Νίκου Αργυρόπουλου που μέσα από την αθλητική άμιλλα και τη φιλία τους ο ένας βοηθούσε τον άλλον για να γίνονται καλύτεροι, να εντυπωσιάζουν το Πανελλήνιο με τα κατορθώματα τους και να γίνονται πρωτοσέλιδα του αθηναϊκού αθλητικού τύπου. Παράλληλα την ίδια περίοδο χάρη στον προπονητή Γιάννη Χρυσανθόπουλο της ΕΦΑ ανθίζει ο στίβος και στο γειτονικό Αίγιο αναδεικνύοντας μεγάλους αθλητές Γαρδικιώτη, Βαγενάς κ.ά.Η ανάπτυξη του Πατραϊκού στίβου συνεχίζεται ακάθεκτα κι εξαπλώνεται με τη δημιουργία τμημάτων στίβου από τους συλλόγους ΕΑΠ, Έσπερος και Πάτραι που ανέδειξε μια μεγάλη μορφή τον αδικοχαμένο Παπαγεωργίου.Την ίδια περίοδο (1980-89) το Εθνικό Στάδιο Πατρών (που βρισκόταν εκεί που είναι το Παμπελοποννησιακό Στάδιο σήμερα έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση στον Πατραϊκό στίβο κι εκείνη ακριβώς την περίοδο ξεπήδησαν τρεις τεράστιες μορφές του Ελληνικού Αθλητισμού η Μαρία Πολύζου, ο Σπύρος Ανδριόπουλος και ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος.Τη δεκαετία 1990 – 99 η Πάτρα και η Αχαΐα γενικότερα ακολουθούν κατά πόδας τη μεγάλη άνοδο του Ελληνικού στίβου. Την περίοδο αυτή η Αχαΐα έχει τη μαζικότερη συμμετοχή σε αγώνες και ο απολογισμός των συλλόγων της είναι 350 μετάλλια περίπου σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Το 1999 η Πάτρα αποκτά κλειστό στίβο στις αποθήκες Λαδόπουλου που δίνει νέα ώθηση στο άθλημα.Λίγο αργότερα με το λυκόφως της χιλιετίας η πόλη αποκτά το σύγχρονο Παμπελοποννησιακό Στάδιο και ανοικτό προπονητήριο στίβου στου Λαδόπουλου μετά το κλειστό, ενώ παράλληλα τα «Τοφάλεια» καθιερώνονται ως θεσμός με μεγάλη αίγλη.

Ημιμαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος»: Η Πάτρα αποκτά το δικό της πανελλήνιο αθλητικό θεσμό 4

ΛΟΥΚΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Θύμιζε ελάφι να τρέχει

Ο πρώτος μεγάλος Πατρινός δρομέας που συνάρπαζε με το απαράμιλλο στυλ του και θύμιζε ελάφι να τρέχει.Ήταν ο πρώτος μεγάλος δρομέας που πήρε μέρος σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κι έτσι έγινε ο πρώτος πατρινός αθλητής που πήρε ποτέ μέρος σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση (εξαιρουμένης ασφαλώς της Ολυμπιάδας του 1896). Μεγάλος πρωταθλητής στίβου της Πάτρας, που αγωνίστηκε σε μια εποχή που είναι τόσο μακρινή πια. Ως αθλητής και αργότερα προπονητής, υπήρξε κολόνα επί δεκαετίες του πατραϊκού Αθλητισμού με τεράστιες διακρίσεις εντός κι εκτός των συνόρων. Ο Λουκάς Αδαμόπουλος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1925 στην Πάτρα, ήταν γέννημα – θρέμμα Αγιαλεξιώτης. Αμέσως μετά την εφηβεία του κι αφού είχε τελειώσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον Απόλλωνα Πάτρας (1946). Με αφορμή έναν αγώνα προς τιμήν του σπουδαίου Μαραθωνοδρόμου Κυριακίδη μεταπήδησε στον στίβο.Ο αγώνας έγινε το 1946, στην απόσταση από τις Ιτιές έως το Δημαρχείο και ο Αδαμόπουλος, στον πρώτο του αγώνα, κατάφερε να τερματίσει πρώτος! Αυτό ήταν! Ένα νέο αστέρι στον στίβο ανέτειλε (προπονητής του ο Γιάννης Βλάχος και ο Ότο Σίμιτσεκ). Την επόμενη δεκαετία και μέχρι το 1957 που εγκατέλειψε την ενεργό δράση βίωσε σπουδαίες στιγμές. Πρωταθλητής Ελλάδας πάρα πολλά χρόνια στις μεσαίες αποστάσεις, Βαλκανιονίκης και πάνω από όλα έγινε ο πρώτος πατρινός που αγωνίστηκε σε μεγάλη διοργάνωση μετά από δεκαετίες, μετά δηλαδή το 1906 και την Μεσολυμπιάδα. Μέλος της Εθνικής μας ομάδας επιλέχθηκε στην αποστολή για το 4ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των ανδρών που έγινε το 1950 στις Βρυξέλλες (επόμενος πατρινός που τερμάτισε στη διοργάνωση, 36 χρόνια μετά, ο Σπύρος Ανδριόπουλος το 1986!). Ο Αδαμόπουλος ήταν 18ος στα 800μ. και επίσης 18ος στα 1.500μ. Πάντα έλεγε πως αγωνίστηκε στο κατάμεστο «Χέιζελ», είδε από κοντά τον διπλό θρίαμβο του Eμίλ Ζάτοπεκ (5.000μ. και 10.000μ.), ενώ του είχε κάνει εντύπωση το γεγονός πως έμενε μόνος του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου «λες και ήταν ο Βασιλιάς». Φυσικά οι επιδόσεις του Λουκά Αδαμόπουλου ήταν εντυπωσιακές. Κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 1.000μ. με 2′.35”.7 το 1949 και στα 1.500μ. με 4′.06”.9 το 1950. Το ρεκόρ στο «χιλιάρι» έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και η προηγούμενη επίδοση (2′.36”.7) του Γεωργόπουλου κρατούσε 20 χρόνια! Το 1967 ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, πρώτα στο Πάτραι και αμέσως μετά στην Παναχαϊκή μέχρι το 2002, αναδεικνύοντας τους καλύτερους αθλητές των δύο σωματείων. Του έμεινε ένα παράπονο, πως εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων δεν μπόρεσε να κάνει την καριέρα που εδικαιούτο. Ένας αθλητής που για πολλά χρόνια είχε το εξής πρόγραμμα: Ξύπνημα στις 6 π.μ., μετακίνηση με τα πόδια από την Αλεξιώτισσα στο Δασύλλιο (μαζί με τα βιβλία), δίωρη προπόνηση και αμέσως μετά Σχολείο. Δύο βαρέλια μετάλλια και Κύπελλα, κάποια στιγμή που είπε «άι σιχτίρ» πετάχτηκαν ή διανεμήθηκαν. Μαζί και το έπαθλο που του απένειμε για την προσφορά του ο πρώην πρωθυπουργός Νίκος Πλαστήρας!

INFO

H σελίδα της διοργάνωσης με όλα τα στοιχεία είναι εδώ: https://www.patrasnighthalfmarathon.gr

* Η διεξαγωγή του αγώνα, που πιστώνεται στη δημοτική Αρχή της Πάτρας, αναμένεται με ενδιαφέρον, ενώ όλα δείχνουν πως ο αγώνας του 2023, θα έχει διεθνή χαρακτήρα!

* Η σελίδα της διοργάνωσης στο facebook: https://www.facebook.com/patrasnightmarathon

* Στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι φόρμες εγγραφής, τόσο για τον ημιμαραθώνιο, όσο και για τον παράπλευρο αγώνα 5 χλμ.

Χρήσιμες πληροφορίες νυκτερινού ημιμαραθωνίου «Φάνης Τσιμιγκάτος»

Απόσταση: 21.097 μ.

Ημερομηνία διεξαγωγής : 15 Οκτωβρίου 2022 ώρα 18.00΄

Εκκίνηση : Νότιο Πάρκο (κολυμβητήριο ΝΟΠ)

Τερματισμός : Νότιο Πάρκο (κολυμβητήριο ΝΟΠ)

Περιγραφή Διαδρομής Δείτε εδώ: https://www.patrasnighthalfmarathon.gr/perigrafi-diadromon

Δικαίωμα συμμετοχής : Άνω των 18 ετών

Τροφοδοσία αθλητών: Θα υπάρχουν σταθμοί στην εκκίνηση, ανά 2,5 χιλ. και στον τερματισμό με νερό, ισοτονικό ποτό, μπανάνα ή αλμυρό snack

Ιατρική κάλυψη: Εκκίνηση, ανά 6-7 χιλ. ,τερματισμός και μηχανοκίνητη μονάδα

Ενθάρρυνση αθλητών: Εκκίνηση και ανά 6-7 χιλιόμετρα

Χημικές τουαλέτες: Εκκίνηση, ανά 5-6 χιλιόμετρα και τερματισμός.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα