Η υλοποίηση της Πατρών-Πύργου στην πρώτη γραμμή για το 2021

17.12.2020 / 7:40
patron_pirgou-3

«Προχωράμε προς το 2021 με σίγουρα βήματα. Τη χρονιά που τελειώνει περάσαμε πολλά. Τώρα έρχεται η ώρα που θα μπορούμε να χαμογελάμε ξανά. Και η Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, με έργα», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στο 22ο διεθνές συνέδριο Capital Link Invest in Greece.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι διπλός: Αφενός να φτάσουμε ως το τέλος της πανδημίας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Και αφετέρου να προετοιμαστούμε εντατικά για την ανάκαμψη της οικονομίας.Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι τα έργα υποδομών θα υπηρετούν το νέο παραγωγικό μοντέλο και τη νέα εθνική στρατηγική: Η Ελλάδα να εξελιχθεί σε κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, εξήγησε, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί ένα πλάνο που προβλέπει συγκεκριμένα βήματα: «Αναγάγουμε τον Πειραιά, τα λιμάνια του Βορρά και κυρίως της Θεσσαλονίκης, σε πύλες εισόδου και αναβαθμίζουμε την Ελλάδα στο χώρο των logistics. Αναπτύσσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο μπορεί να επεκτείνει το θαλάσσιο διάδρομο που ενώνει τις ασιατικές αγορές με τον Πειραιά, σε ένα χερσαίο διάδρομο μεταφοράς προϊόντων στην Κεντρική Ευρώπη. Παράλληλα, επενδύουμε και στη λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων».

Δύο άξονες για τις υποδομές το 2021

Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής ανέπτυξε τους δύο μεγάλους άξονες, γύρω από τους οποίους κινείται κυρίως ο σχεδιασμός στον τομέα των υποδομών για το 2021.

Ο πρώτος άξονας, είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα στο χώρο των έργων.Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ειδικότερα στην αναθεώρηση του Νόμου 4412. Ο νέος νόμος, θεσμοθετεί την ιδιωτική επίβλεψη σε έργα και μελέτες, και το κυριότερο, αντιμετωπίζει στη ρίζα του το μεγάλο πρόβλημα των έργων στην Ελλάδα: το πρόβλημα των παράλογα υψηλών εκπτώσεων. Χαρακτήρισε συνεπώς το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, μια εμβληματική μεταρρύθμιση του χώρου, που θα επιταχύνει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα η κυβέρνηση θεσπίζει ένα νέο εργαλείο, τις προτάσεις καινοτομίας, με τις οποίες αξιοποιούνται οι καλές ιδέες του ιδιωτικού τομέα, μεταφέρεται τεχνογνωσία από τον ιδιωτικό στο δημόσιο, μειώνεται το ρίσκο για το ελληνικό Δημόσιο. «Ενώνουμε δυνάμεις και τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εντυπωσιακά», σημείωσε.

Ο δεύτερος άξονας, είναι η υλοποίηση των έργων υποδομής. «Στόχος μας είναι να μπουν στην πρώτη γραμμή» τόνισε ο κ. Καραμανλής και αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο πλάνο έργων σε όλη τη χώρα, συνολικού ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, που μέσα στο 2021 αρχίζουν πλέον να προχωρούν με ταχύτητα.

Τα έργα αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες

Από τη μία πλευρά, τα μεγάλα έργα που, όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση βρήκε τελματωμένα αλλά κατάφερε να σώσει:

  • Η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας
  • Το Μετρό της Θεσσαλονίκης
  • Πάτρα-Πύργος
  • Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης
  • Ε-65
  • Άκτιο-Αμβρακία

Και από την άλλη, η νέα γενιά έργων. Όπως είναι το νέο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στάθηκε στα σιδηροδρομικά έργα, επισημαίνοντας ότι το σιδηροδρομικό μας δίκτυο υστερεί σημαντικά και επιπλέον, λόγω της γεωμορφίας της χώρας μας, τα σιδηροδρομικά έργα είναι δύσκολα και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά περίπλοκα. Όμως, η ύπαρξη ενός σοβαρού και αξιόπιστου σιδηροδρομικού δικτύου είναι αναγκαία για να κερδίσει η Ελλάδα τον διεθνή ρόλο που της αξίζει, «γι’ αυτό και είναι η ώρα πλέον η νέα γενιά των «μεγάλων έργων» να συμπεριλάβει και τα σιδηροδρομικά έργα.

capital.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα