Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο «Νεολόγο»: «Τριπλασίασαν τις εκκρεμείς συντάξεις»

26.11.2022 / 10:15
1200

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

 «Για εικονική πραγματικότητα» σε σχέση με τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, κάνει λόγο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Νεολόγο των Πατρών».

Η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτής Β1’ Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, απαντά και για τις αυξήσεις στις συντάξεις, υποστηρίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2017.

Επίσης, «η πολιτική αλλαγή μέσω του σχηματισμού μίας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών, κατά την κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, καταγράφεται ρεκόρ έκδοσης εκκρεμών συντάξεων. Σας ικανοποιεί το γεγονός; Τι άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν;

Πρόκειται για εικονική πραγματικότητα με επιπτώσεις στους συνταξιούχους. Την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ τριπλασιάστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις. Ο κ. Χατζηδάκης αντί να επιλύσει τις αιτίες των καθυστερήσεων, που αφορούν την υποστελέχωση του ΕΦΚΑ και την εμπλοκή στην εγκατάσταση του αναγκαίου σύγχρονου λογισμικού, απαξίωσε τον ΕΦΚΑ, λοιδόρησε του υπαλλήλους του και επιχείρησε με πλήρη αποτυχία να εμπλέξει ιδιώτες στην απονομή των συντάξεων. Η πραγματικότητα είναι ότι για να παρουσιάσει μία τάση μείωσης στις κύριες συντάξεις επιστράτευσε δημιουργική λογιστική στον υπολογισμό τους αφαιρώντας κατηγορίες εκκρεμών συντάξεων, όπως τις διεθνείς συντάξεις που αναλογούν σε 25.000, και επέβαλε ένα σύστημα fast track στην απονομή των κύριων συντάξεων με ευθύνη των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα οι μισές να απονέμονται είτε με λάθη είτε με μειωμένο ποσό σύνταξης. Επιπλέον, παραμένουν 120.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, 55.000 εφάπαξ και 70.000 από παράλληλες συντάξεις!

Ποιες οι ενστάσεις σας για το «μίνι ασφαλιστικό»;

Το σχέδιο νόμου στην ουσία είναι μια σύνθεση από αποσπασματικές ρυθμίσεις ήσσονος σημασίας, αφορούν ένα στενό κύκλο ενδιαφερομένων με έντονη προεκλογική στόχευση. Πολλές από αυτές θα μπορούσαν να είχαν θεσπιστεί από την κυβέρνηση μέσα σε αυτά τα 3,5 χρόνια. Αντίθετα, δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, εργαζομένων, μικρομεσαίων και συνταξιούχων.

Είναι οξύμωρο να μιλά για εξορθολογισμό του Ασφαλιστικού Συστήματος και στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η κυβέρνηση Μητσοτάκη που κατήργησε τη 13η σύνταξη, που είχε θεσπίσει και δώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και στέρησε από 1.200.000 συνταξιούχους, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους, τα αναδρομικά που δικαιούνταν. Επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ με τον περίφημο νόμο που πέρασε πριν από μερικούς μήνες, νόμο αντισυνταγματικό, που «άνοιξε» τις θέσεις των γενικών διευθυντών και των δ/ντων του ΕΦΚΑ σε μετακλητούς ιδιώτες με προκλητικούς μισθούς 8.000 ευρώ και 4.000 ευρώ. Προώθησε και επέβαλε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης μέσα από την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και τη δημιουργία του ΤΕΚΑ.

Αυτές οι αντικοινωνικές πολιτικές εφαρμόστηκαν σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από το μεγάλο κύμα ακρίβειας, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. Μία κρίση που ουσιαστικά ανατροφοδοτείται από τις ίδιες τις επιλογές της κυβέρνησης με αποτέλεσμα ο μισθός και η σύνταξη να μη φτάνουν πλέον πέραν του 15μερου. Να απαιτούνται δύο μισθοί και δύο συντάξεις για να καλύψουν το κόστος της ενέργειας. Τα νοικοκυριά με εισόδημα στα 750 ευρώ, είτε συνταξιούχοι είτε εργαζόμενοι, έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Είναι μια κυβέρνηση που αρνείται να λάβει εκείνα τα ουσιαστικά μέτρα που θα στήριζαν την κοινωνία σε αυτήν την περίοδο της μεγάλης δοκιμασίας.

Σχετικά με την ενίσχυση των 250 ευρώ των χαμηλοσυνταξιούχων και ευάλωτων ομάδων ενόψει των εορτών, είναι πολύ μικρό το ποσό και αναντίστοιχο με τις δραματικές κοινωνικές ανάγκες, πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που θα λάμβαναν οι χαμηλοσυνταξιούχοι με τη 13η σύνταξη, δηλαδή μια πλήρη σύνταξη.

Ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους μειώνει τον αριθμό των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων. Ένας βασικός λόγος είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τις αρχές του 2022, που το έχουμε θέσει μετ’ επιτάσεως και η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει. Το ίδιο ισχύει για τους μακροχρόνια άνεργους. Στην ουσία θα λάβουν την ενίσχυση μόνο 100.000 από τους 500.000 μακροχρόνια ανέργους, καθώς οι μακροχρόνια άνεργοι πέραν των 24 μηνών δεν πρόκειται να ενισχυθούν σε αυτή την τόσο δύσκολη και κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Επιπλέον θεωρούμε ότι είναι ανεπαρκής η αύξηση των δόσεων ρύθμισης οφειλών στον ΕΦΚΑ από 12 σε 24 δόσεις. Σήμερα απαιτείται ρύθμιση 120 δόσεων με μείωση μέρους της οφειλής, όπως είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε απαράδεκτη την αύξηση κατά επτά έτη των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο δημόσιο, κάτι που ούτε οι θεσμοί δεν είχαν απαιτήσει. Εξίσου απαράδεκτες οι διατάξεις που καταλύουν την αυτονομία διοίκησης του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, που αποσκοπεί στην εκποίηση της περιουσίας του εις βάρος των μετόχων μερισματούχων, δηλαδή των χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων που είναι και οι μόνοι που συνεισφέρουν στα έσοδα του.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση –και επικοινωνιακά- στην αύξηση των συντάξεων από το νέο έτος. Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μερίδιο ευθύνης για το αποτέλεσμα αυτό; Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών;

Οι αυξήσεις που θα δοθούν το νέο έτος οφείλονται στο νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2017! Αυτή είναι η αλήθεια. Η κυβέρνηση προσπαθεί να το καπηλευθεί ως τάχα δική της επιλογή! Η πολιτική αλλαγή! Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και ο σχηματισμός μίας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα!

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα