Quantcast

Η Ευρώπη εκπέμπει SOS: «Ολοι οι δείκτες του κορωνοϊού κινούνται προς την κακή κατεύθυνση!»

12.11.2020 / 9:35
000_8UM4NQ

Η κατάσταση στο μέτωπο της επιδημίας στην Ευρώπη είναι «πολύ πολύ ανησυχητική» και «όλοι οι δείκτες κινούνται προς την κακή κατεύθυνση», δήλωσε η Αντρεα Αμόν διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), καλώντας του Ευρωπαίους να τηρήσουν σχολαστικά τους ισχύοντες περιορισμούς, «όσο δύσκολο κι αν είναι», καθώς οι θάνατοι στην ΕΕ ξεπέρασαν τις 300.000.

Η Ιταλία έγινε η τρίτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που πέρασε τα 1 εκατομμύριο κρούσματα COVID-19, αφού ανέφερε 32.961 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες. Η Τοσκάνη, η Ούμπρια, η Λιγουρία και το Αμπρούτσο έχουν αναβαθμιστεί σε “πορτοκαλί ζώνες” μετά από πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων. Από την Τετάρτη, τα μπαρ και τα εστιατόρια των εν λόγω περιοχών θα είναι κλειστά και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινούνται εκτός της περιφέρειάς τους. Ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικών, Αντόνιο Μιζιάνι, τονίζει δε ότι «αν καταστεί αναγκαίο, η κυβέρνηση θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας». Μηχανισμός που μπορεί να προσφέρει στην Ιταλία περί τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας πρόκειται να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το υπόλοιπο του έτους, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Μαρία Κολίκοβα. Οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα μεταβαίνουν στην Ισπανία από χώρες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» θα πρέπει να υποβάλουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους από τις 23 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Στη Γαλλία, οι περισσότερες κλίνες είναι επίσης κατειλημμένες, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Στη χώρα, ειδικότερα, μέχρι αυτή την ώρα, το 92,5% των κρεβατιών στις ΜΕΘ φιλοξενεί κάποιον ασθενή. Φοιτητές νοσηλευτικής και ασκούμενοι γιατροί έχουν όλοι συνταχθεί, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για το καλό της δημόσιας υγείας.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε μερικό lockdown από το πρωί της Τετάρτης. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. έως τις 5 π.μ. ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.

Ασθενείς από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία μεταφέρονται σε διαθέσιμες μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γερμανία, παρόλο που και οι Γερμανοί γιατροί εκφράζουν τους φόβους τους κι εκεί για την οριακή κατάσταση.

Στη Γερμανία οι αρχές ήλπιζαν ότι νέα μέτρα θα οδηγούσαν σε μείωση των κρουσμάτων COVID-19, ωστόσο υπήρξε μια ακόμα αύξηση την Τετάρτη. Τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch δείχνουν 18.487 νέες μολύνσεις ενώ καταγράφηκαν 261 θάνατοι που σχετίζονται με το COVID-19, ο υψηλότερος αριθμός στη Γερμανία από τις 21 Μαΐου.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η κατάσταση που επικρατεί στην ΕΕ την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία BioNTech και την αμερικανική Pfizer για 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που παρασκευάζουν, εάν και εφόσον αυτό εγκριθεί. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Παράλληλα στη Ρωσία, παρόλο που υποτίθεται ότι κυκλοφορεί εμβόλιο με επιτυχία 92% (!), τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Οι αρχές ανακοίνωσαν περιοριστικά μέτρα διάρκειας δύο εβδομάδων για τη Μόσχα αποφεύγοντας το ολικό κλείσιμο της οικονομίας. Η προσέλευση σε χώρους θεαμάτων περιορίζονται στο 25% και όλα τα μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα αναστέλλονται. Τα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή την Παρασκευή και θα διαρκέσουν έως τα μέσα Ιανουαρίου.

πηγη

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα