Η ΕΕ προσπαθεί να ανακόψει την κυκλοφορία του μεταλλαγμένου ιού – Σύσκεψη για κοινή δράση

21.12.2020 / 8:39
aerodromio

Η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν πτήσεις και δρομολόγια τρένων από τη Βρετανία, λόγω του εντοπισμού εκεί μιας μετάλλαξης του ιού, η οποία ωστόσο πλέον έχει δηλώσει την εμφάνισή της και σε άλλα σημεία του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου χάρτη. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι διαβουλεύσεις είναι ήδη πυρετώδεις για την αξιολόγηση της νέας κρίσης. Το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των χωρών – μελών, ενώ για σήμερα το μεσημέρι έχει συγκληθεί εκτάκτως από τη γερμανική προεδρία η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ (IPCR), προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για συντονισμένη δράση.

Η μετάλλαξη, που παρατηρήθηκε κυρίως σε Λονδίνο και ΝΑ Αγγλία και θεωρείται έως και 70% πιο μεταδοτική, όμως λιγότερο θανατηφόρα, οδήγησε τη βρετανική κυβέρνηση σε αποφάσεις για σκληρό lockdown μόλις μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, δημιουργώντας σκηνές απίστευτου συνωστισμού, τόσο σε εμπορικούς δρόμους για ψώνια της τελευταίας στιγμής, όσο και σε σταθμούς τρένων από εκείνους που ήταν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τα σχέδια τους για τις γιορτές.

Η Βρετανία έχει ενημερώσει τον ΠΟΥ που ήδη συλλέγει στοιχεία, και συστήνει ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Την ίδια μέρα και η Νότια Αφρική είχε προχωρήσει σε ανάλογη ενημέρωση ανακοινώνοντας ότι γενετιστές είχαν εντοπίσει μια παραλλαγή του SARS-CoV-2, που επί του παρόντος αποκαλείται 501.V2. Κατά την εκτίμησή τους, το τρέχον, δεύτερο κύμα που βιώνει η χώρα οφείλεται σε αυτή τη νέα παραλλαγή. Το εν λόγω στέλεχος ωστόσο δεν είναι γνωστό εάν είναι ακριβώς το ίδια με αυτό που έχει αναφέρει η Βρετανία.

Μέχρι στιγμής ο μεταλλαγμένος ιός που έχει εντοπιστεί στη Βρετανία αποδεικνύεται ότι έχει το προβάδισμα καθώς έχει ήδη καταγραφεί και στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία.

Μετά τις βρετανικές ανακοινώσεις οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να παίρνουν τα μέτρα τους.

Την αρχή έκανε η ολλανδική κυβέρνηση η οποία ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

Το Βέλγιο εκτός από τις πτήσεις, ανέστειλε και τα δρομολόγια των τρένων για τουλάχιστον 24 ώρες, μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οπότε αναμένονται νέες ανακοινώσεις.

Η Γαλλία διέκοψε από τα μεσάνυχτα όλες τις μετακινήσεις ατόμων, «περιλαμβανομένων όσων συνδέονται με μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της χερσαίας, της αεροπορικής και της θαλάσσιας οδού, από το Ηνωμένο Βασίλειο» για τουλάχιστον 48 ώρες.

Η Ιρλανδία ανέστειλε τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα τουλάχιστον 48 ωρών από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ενώ οι θαλάσσιες συνδέσεις παραμένουν σε λειτουργία.

Η Γερμανία διέκοψες όλες τις πολιτικές πτήσεις από τη Βρετανία και επιτρέπει μόνο τις εμπορικές.

Η Ιταλία ανακοίνωσε απαγόρευση στις αφίξεις από Βρετανία μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Η Βουλγαρία προχώρησε σε αναστολή πτήσεων από και προς τη χώρα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Η Ελβετία επίσης ανέστειλε τις πτήσεις από Βρετανία.

Και η Αυστρία σχεδιάζει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα στους επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε πως από τις 6 το πρωί αυξάνει την καραντίνα για τις αφίξεις από την Αγγλία στις επτά μέρες και η Κύπρος στις 10 ή 14, ανάλογα με τη διεξαγωγή μοριακού τεστ.

Τέλος, και η Τουρκία ανακοίνωσε πως δεν δέχεται πτήσεις από Αγγλία.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα