Η ΕΕ για την Τουρκία: Καταδικάζει τις εχθρικές ενέργειες, αλλά είναι διαιρεμένη στις κυρώσεις

04.12.2020 / 21:24
γκο 5

Σε δύο βάρκες δείχνει να πατά η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Ναι μεν καταδίκασε σήμερα τη συνέχιση των «μονομερών ενεργειών» και της «εχθρικής ρητορικής» από πλευράς Άγκυρας, αλλά παραμένει διαιρεμένη όσον αφορά το πώς θα τιμωρήσει αυτές τις συμπεριφορές κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου.

«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο. Από τότε τα πράγματα δεν ήταν πολύ θετικά. Είδαμε πως υπήρξαν μονομερείς ενέργειες και εχθρική ρητορική. Θα συζητήσουμε κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε εφόσον διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει θετική εξέλιξη», ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Πιστεύω ότι το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει», προειδοποίησε. Όμως, ο κ. Μισέλ δεν είπε τη λέξη «κυρώσεις», διότι κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, αντιτίθενται σε αυτές, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπουργός και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι κυρώσεις είναι ένα ζήτημα που εναπόκειται στα κράτη-μέλη. Ας δούμε τι μπορουμε να κάνουμε στο επόμενο Συμβούλιο της Ε.Ε. Δεν μπορώ να προκαταλάβω το αποτέλεσμα της συζήτησης, αυτό που κάνω είναι να την προετοιμάζω και να προτείνω εναλλακτικές επιλογές», διευκρίνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, από τη Ρώμη, όπου συμμετείχε σε μια συνάντηση.

Η Ε.Ε. είχε απευθύνει τον Οκτώβριο πρόταση ανοίγματος προς την Άγκυρα, η οποία συνοδευόταν από απειλή κυρώσεων, αν η Τουρκία δεν σταματούσε τις ενέργειές της που είχε ήδη καταδικάσει η Ένωση. Τότε είχε ληφθεί η απόφαση να εξετασθεί η κατάσταση στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα