Η ανάρτηση του Πατρινού εκδότη Ανδρέα Τσιλήρα για το κίνημα “ανοικτά βιβλιοπωλεία”

09.11.2020 / 20:57
gko 7

Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση για την κίνηση “ανοικτά βιβλιοπωλεία” έκανε ο εκδότης του εκδοτικού οίκου, “Το δόντι” Ανδρέας Τσιλήρας. Στην ανάρτηση του αναφέρει τα εξής:

“Συγγνώμη για την ανάρτηση – σεντόνι, αλλά με αφορμή το κίνημα στήριξης στα «ανοιχτά βιβλιοπωλεία», πρέπει να βάλουμε τα πράγματα και σε οικονομική, οπότε αναγκαστικά ψυχρή, βάση. Μερικές πρόχειρες σκέψεις:

1. Ένα μικρό ή μεσαίο βιβλιοπωλείο που κλείνει υποχρεωτικά στην καραντίνα, έχει να «ωφεληθεί» από: α) τη δυνατότητα να βγάλει σε αναστολή τουλάχιστον 1-2 υπαλλήλους του (δηλ. όφελος τουλάχιστον 800-1600) ευρώ, β) τη μείωση για ένα τουλάχιστον μήνα κατά 40% του ενοικίου του (ας πούμε τουλάχιστον 200-300 ευρώ) και γ) 2000 ευρώ ελάχιστη επιστρεπτέα προκαταβολή. Συνολικό όφελος: τουλάχιστον 3000-3900 ευρώ.

Αν μείνει εκ του νόμου ανοιχτό, με τη δικαιολογία ότι η ψυχή του κόσμου γιατρεύεται όταν πηγαίνει στα βιβλιοπωλεία (άλλο αν δεν θα μπορεί να μπει μέσα ο κόσμος, απλώς θα αγοράζει στην είσοδο αυτό που θα έχει παραγγείλει και θα φεύγει), θα πρέπει να ξεχάσει αυτά τα χρήματα. Ή, αν δεχτούμε ότι κάποια από τα μέτρα ενίσχυσης θα ισχύσουν, θα πρέπει να ξεχάσει έστω τα μισά. Απώλεια λοιπόν: 2000 ευρώ.

Πάμε τώρα στη λειτουργία του: Ένα βιβλιοπωλείο έχει περιθώριο κέρδους για κάθε βιβλίο που πουλάει (καινούριο, όχι μεταχειρισμένο) κατά μέσο όρο 2-6 ευρώ.

Για να βγάλει λοιπόν μέσα στις τρεις εβδομάδες της καραντίνας (συνολικά 20 εργάσιμες μέρες) τουλάχιστον 2000 ευρώ, θα πρέπει να πουλήσει 340-1000 βιβλία. Δηλαδή θα πρέπει να πουλά 17-50 βιβλία την ημέρα.

Στα σοβαρά, συμφέρει κανένα από τα μεσαία ή μικρά βιβλιοπωλεία να μείνει ανοιχτό; Άλλωστε οι τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές πωλήσεις επιτρέπονται και πολλά βιβλιοπωλεία στέλνουν τα βιβλία στο σπίτι των πελατών τους.

Γιατί θα πρέπει να είναι ανοιχτά «όπως τα φαρμακεία»; Εκτός αν τα μέτρα στήριξης ισχύσουν αυτούσια και για όσες επιχειρήσεις μένουν ανοιχτές, πράγμα αμφίβολο με όσα γνωριζουμε για τις πολιτιστικες ευαισθησίες της κυβέρνησης.

2. Οι φωτογραφίες με τις ουρές την Παρασκευή έξω από βιβλιοπωλεία στην Αθήνα είναι μόνο από ένα βιβλιοπωλείο, την «Πολιτεία». Αν επιτραπεί η κίνηση στα βιβλιοπωλεία, πάλι εκεί θα είναι οι ουρές.

Το 90% των πελατών θα ψωνίσει και στην καραντίνα από την «Πολιτεία» και τις 3 μεγάλες αλυσίδες. Άντε να πάρουν και 1-2 βιβλία από τη γειτονιά τους για λόγους συνείδησης.

3. Επειδή κάνουμε συγκρίσεις με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, ας θυμηθούμε ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των σταθερών αναγνωστών (δηλ. αυτών που διαβάζουν τουλάχιστον 10 βιβλία τον χρόνο) δεν ξεπερνά το 8%, ενώ έξω είναι σαφώς μεγαλύτερο. Άρα οποιαδήποτε σύγκριση είναι άτοπη.

Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι οι καραντίνες θα αυξήσουν τους βιβλιόφιλους, όπως αύξησαν τους συνδρομητές του Netflix.

4. Ένα μόνο πρόβλημα είναι υπαρκτό. Οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις αποστολές των βιβλίων από τις εταιρείες ταχυμεταφορών, που αντικειμενικά αλλά και λόγω δικών τους προβλημάτων, θα «γονατίσουν» αυτές τις μέρες.

Σε έναν μεγάλο βαθμό αυτό λύνεται, αν οι πελάτες απευθυνθούν στα βιβλιοπωλεία της πόλης τους που θα τους στείλουν την παραγγελία με δικά τους μέσα και συνήθως δωρεάν.

Βέβαια οι πιο προνοητικοί και αυτοί που όντως ήθελαν να έχουν βιβλία στην καραντίνα, το έλυσαν κι αυτό: Αγόρασαν τα βιβλία τους έγκαιρα, αφού άλλωστε ξέραμε ότι έρχεται λόκνταουν”.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα