Η Αχαΐα ασθαίμοντας μπαίνει στον κόσμο του «Κάθε σπίτι δικό του ρεύμα»

28.05.2023 / 2:30
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ-ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Τρέχει να προλάβει το τρένο

Χαμόγελα για την θετική εικόνα στις οροφές επιχειρήσεων με μεγάλη έκταση

Η Πάτρα και η υπόλοιπη Αχαΐα αναδεικνύονται προς το παρών σε φτωχό συγγενή ως προς την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές των κτιρίων.

Σύμφωνα με την έρευνα του «Νεολόγου» των Πατρών ο αριθμός των ήδη συμβασιοποιημένων  αιτημάτων προς τη ΔΕΗ ανέρχεται σε μόλις 220 με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να αγγίζει τα 3,84 μεγαβάτ.

Οι περιπτώσεις που έχει υπογραφή σύμβαση με τη ΔΕΗ αλλά δεν  έχει γίνει ακόμα ένταξη στο σύστημα παραγωγής ξεπερνούν τις 120, με την εκτιμώμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτά να υπολογίζεται πως θα φτάνει τα 4.46 μεγαβάτ.

Παράλληλα τα αιτήματα ιδιωτών για τα οποία εκκρεμεί η υπογραφή συμβάσεων μετα βία φτάνουν τα 8 με την απόδοση εάν και όταν γίνει η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών να φτάνει τα 2.25 μεγαβάτ.

«Όαση» οι επιχειρήσεις

Το πεδίο όπου παρατηρείται ωστόσο έντονη κινητικότητα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκων στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή είναι αυτό το επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούν σε όλη την επιφάνεια της οροφής του κτιρίου όπου στεγάζονται φωτοβολταϊκά, εξασφαλίζοντας η μία μετά την άλλη αυτονομία στην κατανάλωση και σχεδόν μηδενική μηνιαία δαπάνη για την πληρωμή του ρεύματος που καταναλώνουν.

Ήδη στο χώρο των αλυσίδων διατροφής (φωτο) και του θεάματος (φωτό) ακόμα και στο κέντρο της Πάτρας αρχίζουν να δημιουργούνται ακόμα και οικοδομικά τετράγωνα στα οποία γίνεται παραγωγή – κατανάλωση και σε ορισμένες περιπτώσεις αποθήκευση ρεύματος.

Η εκτίμηση στελεχών της ΔΕΗ αλλά και παραγόντων της αγοράς είναι πως από τα τέλη Μάιου και μετά αναμένεται οι κινήσεις για ν’ αποκτήσουν κτίρια που βρίσκονται εντός των ορίων του νομού ενεργειακή αυτονομία θα πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Το κέρδος

Όσοι έχουν τοποθετήσει φωτοβολταϊκά για την κάλυψη αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους έχουν κατανάλωση από τη δική τους παραγωγή ενώ αν περισσέψει ενέργεια αυτή διοχετεύεται στο δίκτυο.

Η εκκαθάριση με την ΔΕΗ γίνεται κάθε 3 χρόνια μεσα από τον υπολογισμό της ενέργειας που βάζει ο κάθε ένας ιδιώτης στο δίκτυο και του ρεύματος που πήρε αυτός σε περιόδους που η ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσε δεν μπορούσε να καλυφθεί από το δικό του δίκτυο. Το πρόσημο σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαίτερα στην περίπτωση των επιχειρήσεων είναι πάντα υπέρ αυτών καθώς στην περιοχή επικρατεί ηλιοφάνεια

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα