Η 3η δόση μειώνει κατά 95% την πιθανότητα νόσησης αναφέρει το Πολυτεχνείο Κρήτης

24.11.2021 / 16:56
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
korwnoios-giatros-nosokomeio.jpg

Μείζονος σημασίας κρίνεται ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση του 35,4% του πληθυσμού, δηλαδή 3.788.906 ατόμων, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2022, προκειμένου να μην ακυρωθεί το όφελος από την επέκταση του ποσοστού των εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή, Γιώργο Ατσαλάκη, που παρουσιάζει το iefimerida.gr, οι «ανενεργοί» εμβολιασμοί, αν δεν επισπευστούν, απειλούν να τινάξουν στον «αέρα» την ανοσία.

Πολυτεχνείο Κρήτης: Τεράστιας σημασίας η τρίτη δόση
«Το 16,5% του πληθυσμού θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει την 3η δόση ή να την κάνει τον επόμενο μήνα, με προτεραιότητα στα ευάλωτα άτομα και στους ηλικιωμένους. Η σημασία να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός αυτών των ατόμων με την 3η δόση είναι τεράστια. Ο μη έγκαιρος εμβολιασμός τους με την 3η δόση θα ακυρώσει το σημαντικό όφελος της επέκτασης του ποσοστού των εμβολιασμένων. Δηλαδή, ενδέχεται να αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμένων που όλοι διακαώς επιθυμούμε, αλλά τα οφέλη να ακυρώνονται από τους ανενεργούς εμβολιασμούς», εξηγεί ο κ. Ατσαλάκης.

Η 3η δόση θεωρείται πολύ σημαντική για να κρατηθεί «ενεργό» το ήδη εμβολιασμένο ποσοστό του πληθυσμού, που έχει κλείσει ένα εξάμηνο από τότε που εμβολιάστηκε.

Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, την 20ή Νοεμβρίου, στο 2,5% του πληθυσμού έχουν παρέλθει 9 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Στο 2% έχουν παρέλθει 8 μήνες, στο 2,9% έχουν παρέλθει 7 μήνες και στο 9,1% έχουν παρέλθει 6 μήνες. Συνολικά, για το 16,5% του πληθυσμού έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους.

Τα αντίστοιχα ποσοστά την 31/12/2021 θα είναι: στο 2,9% του πληθυσμού θα έχουν παρέλθει 9 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Στο 5,9% θα έχουν παρέλθει 8 μήνες, στο 10,4% θα έχουν παρέλθει 7 μήνες και στο 16,2% θα έχουν παρέλθει 6 μήνες. Συνολικά, για το 35,4% του πληθυσμού θα έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους στο τέλος του έτους.

Αύξηση των εμβολιασμών στο 70% θα ήταν πάνω από 3 φορές πιο αποτελεσματική
Βάσει των υπολογισμών του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, μια στρατηγική επέκτασης των εμβολιασμών με στόχο το 70% θα είναι πάνω από 3 φορές (1,14:0,36=3,16) πιο αποτελεσματική στη μείωση της πανδημίας, έναντι της τρίτης δόσης στους ήδη εμβολιασμένους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα