Γραμμές Τέχνης: Ευτυχισμένες μέρες του Σάμιουελ Μπέκετ-Πέμπτη και Παρασκευή

21.03.2023 / 7:27
Happy D-3

 «Ένας ύμνος στην αισιοδοξία»

Το αριστούργημα του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου, με τη Νατάσα Παπαμιχαήλ και το Γιάννη Οικονομίδη (Johnny O) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, μετά από sold out παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στην Πάτρα για 2 μόνο παραστάσεις, στο θέατρο ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΕΧΝΗΣ, Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, ώρα: 21:30.

Η Γουίνι, θαμμένη στα συντρίμμια της ζωής της, μέσα σε ένα απέραντο σύμπαν, προσπαθεί και να διάγει την ημέρα της. Μιλάει ακατάπαυστα. Ο Γουίλι σέρνεται τριγύρω και δίνει νόημα στη φωνή της Γουίνι, γιατί υπάρχει κάποιος που την ακούει. Δεν μιλάει μόνη στην ερημιά…!Τη Γουίνι δεν μπορούμε να την αντικρίσουμε με οίκτο ή συγκατάβαση ή απόσταση. Είναι ένα απ’ τα πιο συμπαθητικά πρόσωπα που ‘χει πλάσει το θέατρο. Μας αγγίζει με μια βαθιά, αμήχανη συμπάθεια, γιατί απλά συμπάσχει με τους βαθύτερους φόβους κι ανησυχίες μας.

Το έργο είναι ένα ποίημα, αφιερωμένο στην αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης, στην ανάγκη να μοιραζόμαστε και να υπάρχουμε μέσω των άλλων, στη συνεχή φθορά των πάντων μέσα στον ατελείωτο χρόνο, στις καθημερινές συνήθειες και στα πράγματα που γλυκαίνουν τον χρόνο. Στον αγώνα της επιβίωσης μέσα σε οποιοδήποτε εγκλωβισμό, σωματικό, ψυχικό, πνευματικό, με πείσμα κι υπομονή και διεκδικώντας πάντα μια ακόμη ευτυχισμένη μέρα…

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:

Ο Σάμιουελ Μπέκετ είναι ίσως ο πιο αισιόδοξος συγγραφέας που έχω συνδιαλλαγεί μαζί του. Είναι τόσο βαθιά ανθρώπινος, με τεράστια αγάπη σε αυτό το θείο δώρο, που αποκαλούμε ζωή! Οι ήρωες του, πάντα σε δύσκολες ή εξαιρετικές συνθήκες, δεν τα παρατούν ποτέ. Αγωνίζονται πάντα για μια ακόμη ευτυχισμένη μέρα.  Ο Μπέκετ, σε αυτό το φιλοσοφικό αριστούργημα, μας λέει ότι το μοίρασμα σε μια οποιαδήποτε σχέση, ανάμεσα στους ανθρώπους, μπορεί να είναι μεν σχετικό, ποιοτικά και ποσοτικά αλλά είναι απολύτως αναγκαίο! Ευτυχισμένες στιγμές υπάρχουν μόνο όταν τις μοιραζόμαστε. Κι αν η ζωή μας είναι ένα άθροισμα ατελείωτων στιγμών, αξίζει ο αγώνας για μια ακόμη ευτυχισμένη στιγμή, που θα ονοματίσει ευτυχισμένη και την ημέρα… Δημήτρης Κανέλλος!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Σάμιουελ Μπέκετ

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κανέλλος

Σκηνικά – Κοστούμια: Βαγγέλης Ζιλέλης

Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης

Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – επιμέλεια: Νικηφόρος Χρυσολωράς

Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Καραμάνη

Τραγούδι: “Μα είσαι εδώ και μ' αγαπάς”

Ενορχήστρωση – Παραγωγή: Νικηφόρος Χρυσολωράς

Ερμηνεία: Μαρία Πλευρίτη

Στίχοι: Βαγγέλης Ζιλέλης

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:

Νατάσα Παπαμιχαήλ

Γιάννης Οικονομίδης (Johnny O)

Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 στις 21:30

Διάρκεια: 100 λεπτά χωρίς διάλειμμα

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Κανονικό 15€, Μειωμένο 12€.

Προπώληση: Από 12€ ΜΟΝΟ στο Viva.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα