Γονικές παροχές: Η Εφορία θα ελέγχει το «πόθεν έσχες» των γονιών που δωρίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά στα παιδιά τους

27.09.2021 / 19:35
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ta 21

Φορόπαγίδες κρύβονται πίσω από τις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές, μετρητών και μετοχών μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ που ενεργοποιούνται από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου.

Οι γονείς που θα δωρίσουν χρήματα στα παιδιά τους μπορεί να απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου αλλά θα πρέπει να δικαιολογούν το «πόθεν έσχες». Θα πρέπει δηλαδή να είναι σε θέση να αποδείξουν στην Εφορία τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων τα οποία δίνουν στα παιδιά τους ενώ όσοι αποκτούν ακίνητη περιουσία από τους γονείς, τους συζύγους ή τους παππούδες τους θα πρέπει να διαθέτουν τα εισοδήματα για να καλύψουν το τεκμήριο διαβίωσης.

Οι φορολογούμενοι που  δεν θα καταφέρουν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» καθώς και όσοι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες (πρώτη ή και δευτερεύουσες) που τους έγραψαν οι γονείς, οι σύζυγοι ή οι παππούδες και γιαγιάδες τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου και με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και 44%.

Για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις και περιπέτειες με την Εφορία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σταθμίσουν τα δεδομένα πριν προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση γιατί μπορεί να απαλλαγούν από το φόρο αλλά να χρεωθούν με έξτρα επιβαρύνσεις. Η νέα διάταξη για τις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που πακέτου της ΔΕΘ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και ενεργοποιούνται από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα