Γλυπτά Παρθενώνα: “Σημείο τριβής ήταν o δανεισμός- Τώρα δεν μιλάμε γι’ αυτό”

07.01.2023 / 14:10
cc7bb6c908844027b25537077206876e-1

Ενθουσιασμένη από τις “εποικοδομητικές συζητήσεις” αλλά και αισιόδοξη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δηλώνει η πρόεδρος της βρετανικής Επιτροπής για την επανένωση Μάρλεν Γκόντγουιν.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Αντώνη Κρητικό, η πρόεδρος της βρετανικής Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ανέφερε αρχικά ότι: “Tο πρώτο πράγμα που πρέπει να πω είναι ότι κατενθουσιασμένοι μάθαμε πως στο τέλος του 2022, όταν ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Βρετανία και μίλησε στο LSE, ενημέρωσε ότι γίνονται συζητήσεις (για την επιστροφή) εδώ και μερικούς μήνες, ή ακόμα και τον τελευταίο χρόνο”.

Eρωτηθείς για το ότι τις τελευταίες μέρες, όλο και περισσότερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν άρθρα, σχετικά με την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα και το κλίμα που επικρατεί, η Μάρλεν Γκόντγουιν υποστήριξε: “Τα καλά νέα είναι ότι οι συζητήσεις προοδεύουν και αυτό είναι καταπληκτικό.

Το σημείο τριβής ήταν πάντα αυτή η ιδέα του “δανεισμού”, που κάπως έτσι αναγνωριζόταν η κυριότητα των Βρετανών επί των γλυπτών. Όμως πια καταλαβαίνουμε πως τώρα δεν μιλάμε για αυτό. Γίνεται προσπάθεια να αλλάξει αυτή η συγκεκριμένη λέξη (δάνειο) και να βρεθεί ένας τρόπος να γίνει αυτή η κίνηση επιστροφής πραγματικότητα.

Γλυπτά Παρθενώνα: “Σημείο τριβής ήταν o δανεισμός- Τώρα δεν μιλάμε γι αυτό”

Εκτιμώ πώς όταν φτάσουν στις τελικές συζητήσεις, θα βρουν τον τρόπο να το κάνουν να είναι σωστό όχι μόνο για την Βρετανία, αλλά κυρίως για την Ελλάδα, για την οποία η επανένωση σημαίνει τόσα πολλά”.

“Σύμμαχος” ο πιο γνήσιος υποστηρικτής του Brexit

“Σύμμαχος” της Ελλάδας στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι και ο Ντέιβιντ Φροστ, πρώην επικεφαλής της βρετανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις του Brexit και κορυφαίος εκπρόσωπος της πιο συντηρητικής πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος των Τόρις.

Με άρθρο του στην Daily Telegraph ο Βρετανός διπλωμάτης και πολιτικός, που έχει χαρακτηριστεί “ο πιο γνήσιος υποστηρικτής του Brexit”, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επαναπατριστούν τα Γλυπτά.

Όπως γράφει, θεωρεί πως τα νομικά επιχειρήματα της βρετανικής πλευράς υπέρ της διατήρησης των Γλυπτών είναι καλά, παρά την “ελαφρώς θολή” φύση των πράξεων του Έλγιν. Όμως, δεν ήταν ποτέ πεπεισμένος ως προς τα “ηθικά, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά επιχειρήματα”.

Τονίζει πως συμμερίζεται την άποψη ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα συνιστούν μια “ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ιδιαίτερη λύση”.

Αφού κάνει λόγο για δημιουργήματα που προορίζονταν για ένα συγκεκριμένο μνημείο και για ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, σημειώνει: “Όσο δεν εκτίθενται ως ενιαία, υπολείπονται του συνόλου των μερών που τα απαρτίζουν”.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα