Γιατί έχετε καούρα στο στομάχι

10.03.2023 / 9:46
stomaxi_20-4-2020

Η καούρα, αυτή η αίσθηση καψίματος στο στήθος, ακριβώς πίσω από το στέρνο, μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής κατάστασης που χρήζει διερεύνησης.Τα περιστασιακά επεισόδια συνήθως αντιμετωπίζονται με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όταν όμως η ενόχληση επανέρχεται συχνά, δηλαδή πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, δεν πρέπει να αφεθεί αδιάγνωστη η αιτία που την προκαλεί.

Τα σημάδια που πρέπει να σας κινητοποιήσουν περιλαμβάνουν την επιμονή της καούρας παρά τη χρήση φαρμάκων, τη δυσκαταποσία, την επαναλαμβανόμενη ναυτία ή τάση εμέτου, αλλά και την απώλεια βάρους ή την έλλειψη όρεξης.

Δείτε κάποιες από τις πιθανές αιτίες της καούρας:

Παχυσαρκία

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πολυφαγία, η ταχυφαγία, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά και ανθρακούχων ποτών, είναι συνήθειες που μπορούν να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση, την αιτία της καούρας.Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων αυξάνει τις πιθανότητες του συμπτώματος, εξαιτίας της δημιουργίας πίεσης στην κοιλιακή χώρα, όπως συμβαίνει και στις έγκυες γυναίκες λόγω του επιπλέον βάρους τους.Η απώλεια κιλών είναι ο μοναδικός τρόπος αποφυγής της καούρας που προκαλείται από τον συγκεκριμένο λόγο.

Εγκυμοσύνη

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης φαίνεται να αποδυναμώνουν και να χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αλλά κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, η πίεση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του σφιγκτήρα.

Διαφραγματοκήλη

Όταν κάποιος πάσχει από διαφραγματοκήλη, η οποία μπορεί να είναι συγγενής, τραυματική ή άγνωστης αιτιολογίας, διαμέσου του οισοφαγικού τρήματος (οπής) προπίπτει όργανο στο θώρακα, με συχνότερο το στομάχι. Αυτό προκαλεί συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μεταξύ αυτών και καούρα.Είναι πιθανό να πάσχετε από διαφραγματοκήλη χωρίς να το ξέρετε, καθώς οι αναγωγές των γαστρικών υγρών μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα που έχετε.

Αδύναμος Σφιγκτήρας

Περίπου το 25% των ατόμων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πάθηση που αποτελεί πρόβλημα όταν τα περιστατικά καούρας είναι επίμονα και επαναλαμβανόμενα, έχουν αδύναμο κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Η κατάσταση αυτή παρατηρείται συχνότερα σε ηλικιωμένους και παχύσαρκους ανθρώπους.

Αργή πέψη

Τα άτομα που πάσχουν από γαστροπάρεση, δηλαδή από καθυστερημένη γαστρική κένωση, κατά την οποία η τροφή παραμένει στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το κανονικό, υποφέρουν τακτικά από καούρες.Η νόσος παρατηρείται συχνότερα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, εξαιτίας της καταστροφής -από τα χρόνια υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα- του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο ελέγχει τις συστολές για την προώθηση της τροφής στο στομάχι.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα