Γιατί αργούν τα αποτελέσματα για τα λύματα;

05.12.2020 / 22:30
ασρτικα λυμματα

Πότε θα έχουμε αποτελέσματα από αστικά λύματα που θα φανερώσουν αν τελικά υπάρχει επιδημιολογικό φορτίο στην Πάτρα;
Σύμφωνα με τα στελέχη του Εργαστηρίου Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η στιγμή αυτή δεν αργεί.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουμε αποτελέσματα από τα δείγματα των αστικών λυμάτων που παίρνονται από τον Βιολογικό Καθαρισμό της Πάτρας.

Πώς γίνεται η λήψη των δειγμάτων
Η λήψη των δειγμάτων γίνεται σε καθημερινή βάση και όπως μας εξηγούσε ο καθηγητής Αποστόλος Βανταράκης οι προσπάθειες του εργαστηρίου εστιάζονται στην δημιουργία ενός προγνωστικού μοντέλου που να συνδυάζει τον αριθμό των ιών που υπάρχουν στα λύματα με τον αριθμό των κρουσμάτων, έτσι ώστε να βγει μέσα από την εξίσωση μία σαφής εικόνα για το ιικό φορτίο στην ανοικτή κοινότητα.
Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη. Οι δυσκολίες του εργαστηρίου εντοπίζονται κυρίως στο ότι αυτή την περίοδο το ιικό φορτίο είναι σταθερό, κατά συνέπεια δεν υπάρχουν αυτές οι αυξομειώσεις που είναι απαραίτητες για να προκύψει ένα ασφαλές αποτέλεσμα.
Το προγνωστικό μοντέλο είναι διαφορετικό για την κάθε πόλη, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της και προκύπτει μέσα από πολλούς παράγοντες, πάντα στο πλαίσιο της επιστημονικής προσπάθειας για την αναζήτηση του ιδανικού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη την πόλη που είναι αρκετά μπροστά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες σε αυτή την επιστημονική διαδικασία που αποτελεί δημιουργία Ολλανδών επιστημόνων, η λήψη δειγμάτων έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο.

Τι φταίει για την καθυστέρηση

Όσο για τους λόγους της καθυστέρησης λήψης δειγμάτων στην Πάτρα; Σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη οφείλονται στην ΔΕΥΑ Πατρών.
«Έχουμε δώσει εδώ και δύο μήνες δεκάδες προτάσεις που αφορούν το όλο θέμα και δεν είχαμε πάρει όλο αυτό το διάστημα καμία απάντηση.
Να φανταστείτε ακόμα και σήμερα που μιλάμε δεν έχει υπογραφτεί επίσημα καμία σύμβαση. Παίρνουμε όμως δείγματα για να μην χαθεί άλλος χρόνος…».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ παραδέχεται ότι υπάρχει πράγματι μία καθυστέρηση που όμως δεν επηρεάζει το πρακτικό κομμάτι της διαδικασίας.
«Υπάρχει μία συμφωνία κυρίων. Τα δείγματα παίρνονται κανονικά και περιμένουμε σύντομα αποτελέσματα.
Η καθυστέρηση της υπογραφής της σύμβασης έχει να κάνει κυρίως με γραφειοκρατικά ζητήματα, καθώς η κάθε συμφωνία θα πρέπει να περάσει πρώτα από τις αντίστοιχες επιτροπές και από το διοικητικό συμβούλιο».
Το σκεπτικό των στελεχών του Εργαστηρίου Υγιεινής, αλλά και της ΔΕΥΑΠ, είναι τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να στηρίζονται σε ένα αρκετά ικανό αριθμό δειγμάτων από τον οποίο να προκύπτουν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα.
«Το να βγαίνουν στη δημοσιότητα αποτελέσματα με λίγα δείγματα , όπως γίνεται σε άλλες γειτονικές πόλεις, είναι μία πρακτική που δεν με βρίσκει σύμφωνο…» λέει ο κ. Βανταράκης.
Κ.Α.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα