Γιάννης Μαντέκας – Γιώργος Κιτσάντας: Οι πατρινοί πρώην βολεϊμπολίστες μιλούν στον “Κόσμο”

23.01.2022 / 22:11
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
KITSANTAS - MANTEKAS

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΚΟΠΗ Χ. ΚΟΓΚΟ

[email protected]

Δυο Πατρινοί αθλητές οι οποίοι τα τελευταία χρόνια  δραστηριοποιούνται με επιτυχία στο χώρο της γυμναστικής στην  Αθήνα, με όπλο την σκληρή δουλειά, έχουν κερδίσει το σεβασμό κάνοντας σταθερά ανοδικά βήματα.

Ο λόγος για τους πρώην πλέον βολεϊμπολίστες Γιώργο Κιτσαντά και Γιάννη Μαντέκα (παίζει φέτος στην Β΄ Εθνική αλλά κυρίως για χόμπι) οι οποίοι άφησαν στη άκρη το βόλεϊ και πλέον έχουν κάνει τα δικά τους βήματα στην γυμναστική, με τον πρώτο να έχει ανοίξει το δικό του γυμναστήριο.

Γιάννης Μαντέκας και  Γιώργος Κιτσαντάς μιλούν στον «Κ» και εξηγούν πως πήραν την απόφαση να μετακομίσουν στην Αθήνα, να ασχοληθούν με την γυμναστική και το personal training, τις δυσκολίες που συνάντησαν αλλά και τις σκέψεις για να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Πόσα χρόνια βρίσκεστε στην Αθήνα και ασχολείστε με τη γυμναστική;

Γ.Μ.: Στην Αθήνα βρίσκομαι από το 2014, με μια μικρή παύση το 2015 και το 2018, όπου μετακόμισα στο εξωτερικό (Μπαχρέιν, Ελβετία), για αθλητικούς λόγους καθώς μέχρι πριν λίγο καιρό ασχολιούμουν με το βόλεϊ σε επαγγελματικό επίπεδο. Ταυτόχρονα με το βόλεϊ, ασχολούμαι με τη γυμναστική από το 2016. Είμαι απόφοιτος ιδιωτικών σχολών για  personal και group training. Τελείωσα το μεταπτυχιακό μου με τίτλο «Άσκηση και ποιότητα ζωής» του Τεφαα Κομοτηνής, και τώρα διανύω το 4ο έτος του Τεφαα Αθηνών, έχοντας ειδικότητα «Πετοσφαίριση» και «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή». Μέχρι τώρα δούλεψα σε γυμναστήρια στην Αθήνα σε ομαδικά προγράμματα γυμναστικής και σε προσωπική προπόνηση.

Γ.Κ.:  Πλέον βρίσκομαι στην Αθήνα 10 χρόνια. Έφυγα από την Πάτρα το 2012 και από την πρώτη στιγμή που ήρθα ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον χώρο του fitness.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να αφήσετε την Πάτρα και να μετακομίσετε στην Αθήνα;

Γ.Μ.: Από την Πάτρα έφυγα το 2011 καθώς πήρα μεταγραφή σε ομάδα εκτός της πόλης μου. Ο ερχομός στην Αθήνα ήταν συγκυριακός, καθώς εξαιτίας του βόλεϊ, ποτέ δεν ήξερες ποιά θα ήταν η επόμενη πόλη σου. Ωστόσο η Αθήνα είναι μια  πόλη στην Ελλάδα, που τα παρέχει όλα. Γνώσεις θεωρητικές και πρακτικές, ευκαιρίες, εξέλιξη και εμπειρία. Οπότε είναι λογικό, τα περισσότερα χρόνια εκτός Πατρών τα πέρασα εδώ, αποκομίζοντας όσα περισσότερα πράγματα μπορώ, ούτως ώστε να εξελιχθώ πάνω στο κομμάτι της δουλειάς μου.

Γ.Κ.: Μετά την απόφαση μου να σταματήσω να ασχολούμαι επαγγελματικά με τον αθλητισμό έπρεπε να βρω το επόμενο μου επαγγελματικό προσανατολισμό. Η αγάπη μου για την γυμναστική με ώθησε να ξεκινήσω να σπουδάζω το αντικείμενο του  personal training αλλά και να μάθω να προπονώ κόσμο σε ομαδικά προγράμματα γυμναστηρίων. Δυστυχώς εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα στην Πάτρα  με αποτέλεσμα η μετακόμιση μου στην πρωτεύουσα να είναι μονόδρομος.

Τα τελευταία χρόνια έχετε κάνει ειδίκευση στο personal training. Είναι ο σύγχρονος τρόπος γυμναστικής;

Γ.Μ.:  Οι έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς πάνω στο κομμάτι της γυμναστικής, φέρνουν το personal training στην πρώτη τριάδα των προτιμήσεων των ασκούμενων. Με τη σειρά μου επιβεβαιώνω πως ναι, είναι ένας από τους σύγχρονους τρόπους γυμναστικής. Είναι ένας τρόπος να ασκηθείς σωστά  και με ασφάλεια, υπό την επίβλεψη κάποιου επαγγελματία της άσκησης, για να εκπληρώσεις αποτελεσματικά τους στόχους που έχεις θέσει για τον εαυτό σου.  Ειδικά την τελευταία διετία, των καθολικών απαγορεύσεων κυκλοφορίας και του κλεισίματος των γυμναστηρίων και των αθλητικών χώρων, ο κόσμος ένιωσε άμεσα τη στέρηση της άσκησης,  ταλαιπωρήθηκε πολύ από την καθιστική ζωή και από όλες τις συνέπειες, σωματικές και ψυχολογικές του covid-19 και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα με την άρση των περιοριστικών μέτρων ο κόσμος να κάνει ακριβώς αυτό. Να βγει έξω και να αναζητήσει τρόπους άσκησης, όπως η προσωπική προπόνηση για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Γ.Κ.: Το personal training δηλαδή η εξατομικευμένη προπόνηση έχει ως στόχο την βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης ενός ατόμου. Απευθύνεται σε όλους και είναι ο πιο γρήγορος και ασφαλής τρόπος για να πετύχει κάποιος τους προσωπικούς του στόχους. Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά το τέλος της καραντίνας όλο και περισσότεροι ασκούμενοι επιλέγουν να γυμναστούν υπό την επίβλεψη ενός προσωπικού γυμναστή.

Ο αθλητισμός δεν έχει «φύγει» από μέσα σας. Πρόσφατα είχατε συμμετάσχει σε αγώνες τριάθλου που έγιναν στο Λιμένι. Πώς και έτσι;

Γ.Κ.: «Από μικρά παιδιά η αγάπη μας για τον αθλητισμό μας οδήγησε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με το βόλεϊ. Αυτό το μικρόβιο δεν φεύγει εύκολα από μέσα σου, έτσι αποφασίσαμε να προετοιμαστούμε για κάτι που δεν είχαμε ξανακάνει και αποτελούσε πρόκληση και για τους δύο.

Γ.Μ.:  Ο αθλητισμός θεωρώ πως δε θα φύγει ποτέ από μέσα μας. Από μικροί είμαστε στα γήπεδα και στα στάδια, και θεωρώ πως είναι υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας να του δίνουμε το δώρο της γυμναστικής κάθε μέρα. Ο αγώνας στο Λιμένι είναι ένας αγώνας 5000 μέτρων ανοιχτής θάλασσας. Ήταν ένας πολύ απαιτητικός αγώνας, πρωτόγνωρος για εμένα, αλλά ήταν και η αρχή για τους επόμενους αγώνες και στόχους που έχω θέσει.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;

Γ.Μ.: «Με το Γιώργο, συναθλητή, συμμαθητή αλλά κυρίως φίλο αδερφικό, έχουμε θέσει κάποιους στόχους πάνω σε αγώνες που θέλουμε να λάβουμε μέρος. Πέραν τούτου, είμαστε υπό συζητήσεις για να συνεργαστούμε σε επαγγελματικό επίπεδο, πάνω στο κομμάτι της γυμναστικής.

Γ.Κ.: Οι επόμενοι μας στόχοι είναι τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Στόχος μας είναι να πάρουμε μέρος σε αγώνες τριάθλου αλλά και να συνεργαστούμε επαγγελματικά στον χώρο του fitness με σκοπό να μεταδώσουμε και στους υπόλοιπους ανθρώπους την αγάπη μας για την άσκηση.

Υπάρχει κάποια στιγμή στο πίσω μέρος του μυαλού η επιστροφή στην Πάτρα;

Γ..Κ.: Καλύτερο από το να κάνεις αυτό που αγαπάς είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς στο σπίτι σου, στην γενέτειρά σου, στους φίλους σου και την οικογένειά σου. Οπότε θα έλεγα πως ναι η επαγγελματική μας δραστηριοποίηση στην Πάτρα και στο χώρο του fitness είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στα μελλοντικά μας σχέδια.

Γ.Μ.: «Πράγματι είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Δε ξέρω πώς θα τα φέρει το μέλλον, αλλά εγώ θα πω μακάρι το μέλλον να με οδηγήσει πίσω. Η Πάτρα μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα και έχει όλες τις υποδομές για τον οποιοδήποτε να βιώσει ένα πολύ καλό επίπεδο ζωής.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα