Για ποιο λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα βάζει με τον Έλον Μασκ

24.03.2023 / 9:17
AP23053003934315-768x480

Την αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκάλεσε η τελευταία αναφορά του Έλον Μασκ, τον οποίο και κατηγόρησε σήμερα χωρίς να τον κατονομάσει, για διασπορά «ψευδών ειδήσεων».Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέβη σε αυτήν την δήλωση αφού ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ, με ανάρτησή του στο Twitter, κάλεσε τις χώρες «να μην εκχωρήσουν την εξουσία τους» στον Οργανισμό με αφορμή το προσχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση των πανδημιών.

«Η δήλωση σύμφωνα με την οποία η συμφωνία θα εκχωρήσει εξουσίες στον ΠΟΥ είναι απλούστατα λανθασμένη. Είναι fake news» δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο Μασκ, ο λογαριασμός του οποίου στο Twitter έχει περισσότερους από 132 εκατομμύρια ακολούθους, σχολίαζε το βίντεο που είχε αναρτήσει ο ακροδεξιός Αυστραλός γερουσιαστής Μάλκολμ Ρόμπερτς, στο οποίο επέκρινε τον ΠΟΥ.

Διαβεβαιώσεις του ΠΟΥ 

«Οι χώρες δεν εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα στον ΠΟΥ. Η Συμφωνία για τις Πανδημίες δεν θα το αλλάξει αυτό. Η συμφωνία θα βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις πανδημίες. Θα μας βοηθήσει να προστατεύουμε καλύτερα τους ανθρώπους, είτε ζουν σε πλούσιες είτε σε φτωχές χώρες», απάντησε με τη σειρά του ο Γκεμπρεγέσους. «Εάν κάποιος πολιτικός ή επιχειρηματίας ή οποιοσδήποτε έχει μπερδευτεί για το τι είναι και τι δεν είναι η συμφωνία για τις πανδημίες, θα χαρούμε πολύ να τη συζητήσουμε και να την εξηγήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Γκρεμπρεγέσους διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «οι χώρες και μόνον αυτές θα αποφασίσουν τις θα λέει η συμφωνία» και «θα την θέσουν σε εφαρμογή σύμφωνα με τους δικούς τους νόμους».

Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάιο του 2024 και κάλεσε τις χώρες να «πάρουν μαθήματα από αυτήν την πανδημία» για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Η νέα συμφωνία κρίθηκε αναγκαία επειδή η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την Covid-19 και κάποιες χώρες, όπως και ο ίδιος ο ΠΟΥ, κατηγορούνται ότι καθυστέρησαν πολύ να αντιδράσουν και δεν έδειξαν αλληλεγγύη η μία στην άλλη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα