Φούντωσε ο ηλεκτρονικός τζόγος την περίοδο της πανδημίας

05.06.2022 / 12:00
TZOGOS

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, τα συνολικά έσοδα το 2021, έφθασαν τα 22,4 δισ. ευρώ .

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

eleni.paraskevopoulou@gmail.com

Από το κινητό, το tablet, το laptop, τον υπολογιστή, από το σπίτι ή το χώρο της δουλειάς, από όποιο σημείο και αν βρίσκονται τζογάρουν. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, των περιορισμών και απαγορεύσεων φαίνεται πώς τα ηλεκτρονικά παίγνια μπήκαν για τα καλά στη ζωή αρκετών και μέρα με τη μέρα κερδίζουν όλο και περισσότερους. Η ευκολία που υπάρχει, όποια στιγμή της ημέρας επιθυμεί ο παίκτης, από όποιο σημείο και αν βρίσκεται να… τζογάρει, δυστυχώς έχει ως αποτέλεσμα ο ηλεκτρονικός τζόγος να κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Δημοφιλής και επικίνδυνος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον ετήσιο απολογισμό της αγοράς παιγνίων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, ανεξάρτητη διοικητική αρχή, στα 22,4 δισ. ευρώ έφτασαν τα συνολικά έσοδα από τυχερά παιχνίδια το 2021.

«Με βάση λοιπόν τα στοιχεία, το έτος 2021, ο συνολικός κύκλος εργασιών (TGR) της αγοράς τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα ανήλθε σε 22.496,02 εκατομμυρίων ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 35,44% σε σύγκριση με το 2020. Αντίστοιχα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα (GGR) ανήλθαν σε 1.857,16 εκατομμύρια ευρώ, αύξηση 14,53% έναντι του 2020. Τα παίγνια που διεξάγονται διαδικτυακά καταλαμβάνουν μερίδιο 77,55% του συνολικού ΤGR ενώ αυτά που διεξάγονται επίγεια καταλαμβάνουν μερίδιο 22,45%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον παραπάνω συνολικό κύκλο εργασιών και τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα των ετών 2021 και 2020, που αφορούν τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται μέσω του διαδικτύου, δεν υπολογίζεται κύκλος εργασιών (TGR) ύψους 61,00 εκ. ευρώ και ακαθάριστα έσοδα (GGR) ύψους 200,35 χιλ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2021 έως και 4.8.2021, καθώς και κύκλος εργασιών (TGR) ύψους 21,07 εκ. ευρώ και ακαθάριστα έσοδα (GGR) ύψους 933,51 χιλ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2020 έως και 31.12.2020, που προήλθαν από τρεις (3) εταιρείες που λειτουργούσαν κατά τις ανωτέρω χρονικές περιόδους υπό τις μεταβατικές διατάξεις και στις οποίες, παρά το γεγονός ότι υπέβαλαν σχετική αίτηση στην Ε.Ε.Ε.Π., δεν τους χορηγήθηκαν οριστικές άδειες διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου».

Εθισμός που δύσκολα ξεφεύγεις

Ο τζόγος είναι εξάρτηση. Τα προβλήματα που θα επιφέρει στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή είναι τεράστια και η διακοπή του τζόγου αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, όπως φυσικά η διακοπή οποιασδήποτε «συνήθειας» έχει καταστεί… εθισμός.

Ο ηλεκτρονικός τζόγος όμως έχει ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Δεν είναι όπως η περίπτωση του παραδοσιακού τζόγου, αφού υπάρχει διαθεσιμότητα σε όλη την διάρκεια της ημέρας, αρκεί μόνο το κινητό τηλέφωνο το οποίο όλοι μας έχουμε επάνω μας 24ώρες το 24ωρο. Τα online παιχνίδια φαίνεται να είναι πιο εθιστικά και πάρα πολύ δύσκολο για κάποιον που έχει εθιστεί να τα σταματήσει. Εκτιμάται μάλιστα πως έχει δημιουργηθεί, με «σταθμό» την πανδημία του κορωνοϊού και τις απαγορεύσεις εξόδου από το σπίτι,  μια «νέα γενιά» τζογαδόρων που αποτελείται από έφηβους και νέους ενήλικες, κατά κύριο λόγο άνδρες.

Αποκαλυπτική μαρτυρία στον «Ν»

Πώς λειτουργεί όμως το όλο σύστημα, πόσο εθιστικό είναι, πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να δει τα χρήματα του να χάνονται; Αποκαλυπτική είναι η παρακάτω μαρτυρία στον «Ν»: «Μπορείς ανά πάσα στιγμή να ανοίξεις έναν λογαριασμό. Σου ζητάνε ταυτότητα, να είσαι ενήλικας, έναν αριθμό λογαριασμού, ένα email, στοιχεία που να επιβεβαιώσουν ουσιαστικά το ποιός είσαι. Ανοίγεις το λογαριασμό, καταθέτεις ένα ποσό. Αυτοί ως μπόνους εγγραφής σου διπλασιάζουν το ποσό που όμως δεν μπορείς να το πάρεις – έχει προϋποθέσεις – άρα δεν μπορείς να τραβήξεις τα χρήματα και πρέπει να τζογάρεις το εν λόγω ποσό. Για να μπορέσει να τραβήξεις τα χρήματα στην ουσία, θα πρέπει να παίξεις το ποσό τρεις και τέσσερις φορές, να κερδίσεις για να τα πάρεις, γεγονός μάλλον απίθανο. Με την καραντίνα, κλείσανε οι χώροι που μπορούσες να παίξεις και όλοι κινήθηκαν προς τον ηλεκτρονικό τζόγο. Άνοιξαν χιλιάδες λογαριασμοί. Σου δίνει δυνατότητες στοιχηματικές για ότι μπορείς να φανταστείς από γεγονότα αθλητικά και όχι μόνο.  Σου δίνει την δυνατότητα να παίξεις και τον λεγόμενο «τζόγο καζίνου», φρουτάκια, ρουλέτα, μπλάκ τζάκ. Με την πανδημία ο κόσμος κλείστηκε μέσα στο σπίτι και έπαιζε. Είναι μια πολύ εθιστική διαδικασία που δύσκολα κάποιος  μπορεί να ξεφύγει.

Για παράδειγμα είναι ένα ελικοπτεράκι που ανεβαίνει και ανεβαίνει και ο πολλαπλασιαστής. Βάζεις ένα ευρώ για παράδειγμα, το πατάς όποτε θες και βγαίνεις, αυτό όμως ανά πάσα στιγμή πέφτει. Όταν πέσει χάνεις τα λεφτά σου. Δηλαδή κάποιος παίκτης βάζει 50 ευρώ, ανέβει και αυτό στα 50 ευρώ και 10 λεπτά αργότερα πέφτει. Μέσα σε τρία δευτερόλεπτα έχασες τα λεφτά σου, έχασες 50 ευρώ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεκολλήσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν πάρα πολλά χρήματα και καταστράφηκαν. Σου δίνεται η δυνατότητα να δεις πόσα χρήματα έχεις παίξει. Για παράδειγμα, κάποιος διαπίστωσε πώς μέσα σε ένα χρόνο είχε «μπει μέσα» 3.000 ευρώ. Έχασε 3.000 ευρώ και τα κλείδωσε όλα. Αλλά είναι πολύ δύσκολο. Οι περισσότεροι συνεχίζουν για να πάρουν τα χαμένα πίσω αλλά και γιατί είναι αδύνατον να σταματήσουν. Αυτό είναι ο εθισμός. Η τεχνολογία αλλά και το γεγονός πώς όλοι και κυρίως η νεολαία, πλέον έχει τα πάντα στο κινητό, στο χέρι μας δηλαδή, σου δίνει και την δυνατότητα, να τζογάρεις από παντού, ανά πάσα στιγμή, αναζητώντας το εύκολο χρήμα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα