Φωτιά στην Καλλιθέα: Όλο το χρονικό της πυρκαγιάς

23.07.2022 / 18:30
FOTIA 1

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

eleni.paraskevopoulou@gmail.com

«Μάχη» με τις φλόγες έδωσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να καταφέρουν να ελέγξουν και να κατασβέσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Καλλιθέας στην Πάτρα ενώ κρίθηκε απαραίτητο να δοθεί και εντολή εκκένωσης για κάποιες περιοχές. Πώς όμως ξεκίνησαν όλα;

 Το χρονικό

Η πυρκαγιά ξέσπασε, όπως όλα δείχνουν σε σημείο στο οποίο βρισκόταν πολίτης και εκτελούσε υπαίθριες εργασίες. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έπεσαν στη «μάχη» όμως λόγω των ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα. Μετά από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι άνδρες του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνέλαβαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου έναν άνδρα 73ετών ο οποίος φέρεται να ήταν ο υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση.

Όλες οι δυνάμεις στο… μέτωπο

Ο «αγώνας» που δόθηκε για να ελεγχθεί το μέτωπο και να «φρενάρει» η φωτιά αποτυπώνεται και στις δυνάμεις που έπεσαν στη «μάχη» από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αναλυτικά:

37 υδροφόρα πυροσβεστικά με 74 πυροσβέστες.

Πεζοπόρα : Πεζοπόρο Αχαΐας, 6η ΕΜΟΔΕ, 5η ΕΜΟΔΕ (52 πυροσβέστες).

Βυτία και μηχανήματα έργου περιφέρειας και δήμων.

Οκτώ εναέρια μέσα, συγκεκριμένα:  

2 ΑΦ CL-215

2 AΦ AIR TRCTOR

2 EΠ S-64 

1 ΕΠ Μ17

2 ΕΠ BELL

1 ΕΠ Β-117 (συντονιστικό ΠΣ)

Σύνολο προσωπικού 136 άτομα (126 και 10 Συντονιστής – τομεάρχες)

Σημαντική ήταν και παραμένει η  συμβολή των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας Δήμων και Περιφερειών οι οποίοι συνδράμουν  με τα δικά τους μέσα.

«Ανίκητες» οι καιρικές συνθήκες

Οι καιρικές συνθήκες και ειδικά όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, έχει αποδειχθεί πώς είναι μια από τις πιο δύσκολες μάχες που καλούνται να δώσουν οι πυροσβέστες. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Πεντέλη.

Τί κάνουμε μόλις αντιληφθούμε φωτιά

Όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και το ότι θα πρέπει πιστά να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμοδίων σε περίπτωση που έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.  Η συνεργασία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Ελληνικής Αστυνομίας είναι αγαστή και σε καθημερινή βάση. Ειδικά τις ημέρες που η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο συναγερμού για την εκδήλωση πυρκαγιών, ξεδιπλώνεται σχέδιο περιπολιών σε σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα από την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να  λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρχών ώστε να διευκολύνουν το έργο.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς  

  • Τηλεφωνήστε αμέσως στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε , καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά .
  • Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται .
  • Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς .
  • Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες .
  • Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Ο ρόλος του 112

Το 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.  Αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει εισερχόμενο και εξερχόμενο σκέλος. Ως προς το εισερχόμενο σκέλος, οι πολίτες μπορούν να καλέσουν δωρεάν το 112 σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Ως προς το εξερχόμενο σκέλος, μπορούν να λαμβάνουν προειδοποίηση μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας, για επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση που συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά, προκειμένου να λάβει οδηγίες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι η ειδοποίηση μέσω του 112 δεν αντικαθιστά, αλλά συμπληρώνει και λειτουργεί σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες μεθόδους και τεχνικές προειδοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες δεν πρέπει να περιμένουν με το παραμικρό, μήνυμα στα κινητά τους από το 112. Αλλά να ξέρουν πως αν τυχόν αυτό το μήνυμα ληφθεί, θα υπάρχει λόγος, εξαιρετικά σημαντικός, που αφορά σε άμεσο κίνδυνο της ζωής τους, και θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες.

Σε ότι αφορά τις δασικές πυρκαγιές όταν η φωτιά κινείται απειλητικά προς περιοχές ο αριθμός αυτός ενημερώνει άμεσα τους πολίτες με μήνυμα για απομάκρυνση από την περιοχή αλλά και το προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν.  Η αστυνομία από την πλευρά της ενεργεί στο σημείο ενημερώνοντας τους κατοίκους πόρτα – πόρτα και διασφαλίζοντας πώς όλοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και δεν κινδυνεύουν. Σαφώς η εντολή για να εγκαταλείψει κάποιος την περιουσία του, το σπίτι του είναι μια δύσκολη διαδικασία με τεράστιο ψυχολογικό φορτίο ωστόσο αυτές τις δύσκολες ώρες θα πρέπει όλοι να ακολουθούμε τις οδηγίες γιατί η ανθρώπινη ζωή πρέπει να προστατευθεί και είναι πάνω από όλα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα