«Φως» για τα αδέσποτα της Πάτρας- Υπογράφεται μέχρι το τέλος του χρόνου η σύμβαση με τον ιδιοκτήτη στο Δρέπανο

05.11.2020 / 17:10
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
three-3249952_1920 (1)

Του Φάνη Βγενόπουλου

Μετά από μεγάλες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις η Πάτρα, αποκτά επιτέλους Κέντρο Περίθαλψης αδέσποτων ζώων. Ο χώρος που θα στεγαστεί η δομή, βρέθηκε στην περιοχή του Δρεπάνου και τώρα ο Δήμος Πατρέων «τρέχει» τις διαδικασίες για μίσθωσή του, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως δήλωσε στις «7Μ», ο γενικός γραμματέας του Δήμου Πατρέων, Νίκος Τσιμογιάννης, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο, ολοκληρώνεται η διαδικασία και τη μίσθωση του χώρου στο Δρέπανο και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Μετά τη μίσθωση του ακινήτου, ο Δήμος Πατρέων θα υποβάλει φάκελο στη διεύθυνση κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αδειοδότηση της δομής. Στον φάκελο θα περιλαμβάνονται οι προμήθειες εξοπλισμού (π.χ. τραπεζιών εξετάσεως κ.ά.), τα αναλώσιμα, η συνεργασία με κτηνίατρο μέσω διαδικασίας που επιτρέπει ο νομοθέτης καθώς η παρουσία επιστημονικού υπεύθυνου, που είναι προϋπόθεση για να λάβει την άδεια.

Ειδικό όχημα περισυλλογής

Παράλληλα, έχει παραγγελθεί ειδικό όχημα περισυλλογής για τα αδέσποτα. Στη νέα δομή θα παρέχεται κτηνιατρική περίθαλψη για τα τραυματισμένα ζώα, με στόχο να περάσει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός αδέσποτων για στείρωση, σήμανση και εμβολιασμό. Τα ζώα θα φωτογραφίζονται και τα στοιχεία τους θα αναρτώνται σε ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει ο Δήμος για πιθανή υιοθέτηση από πολίτες.

Στη δομή που θα δημιουργηθεί οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να δηλώνουν ότι βρήκαν ένα αδέσποτο που χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Ενώνουν δυνάμεις- Ο τρόπος συνεργασίας

Παράλληλα, ο Δήμος Πατρέων «τρέχει» το πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, μέσω των οποίων γίνεται περισυλλογή των αδέσποτων , τα οποία υποβάλλονται από κτηνιάτρους, σε στειρώσεις εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις, εξετάσεις αίματος, σήμανση, ενώ αντιμετωπίζονται και κάποια περιστατικά πολυτραυματιών.

Μάλιστα, ο Δήμος προχωρά σε συμβάσεις συνεργασίας, μετά από διαγωνισμό, με ιδιώτες κτηνιάτρους για το σκοπό αυτό.

Ωστόσο, σε έκτακτα περιστατικά αδέσποτων ζώων που χρήζουν άμεσης βοήθειας και σε περίπτωση που δεν υπάρχει σε ισχύ σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο, ο Δήμος Πατρέων πληρώνει ιδιώτες κτηνιάτρους για να περιθάλψουν τα ζώα.

Όπως εξηγεί στις «7Μ» ο κ. Τσιμογιάννης, για τα έκτακτα περιστατικά υπάρχει συνεννόηση του Δήμου με τα φιλοζωικά σωματεία.

«Εάν εντοπιστεί ένα ζώο βαριά τραυματισμένο ή έντονα επιθετικό, οι φιλόζωοι ενημερώνουν το Δήμο και σε συνεργασία με τα σωματεία, μεριμνούμε ώστε, το ζώο να λάβει την απαιτούμενη περίθαλψη από ιδιώτες κτηνιάτρους, τους οποίους πληρώνουμε από έκτακτα κονδύλια του Δήμου», εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πατρέων, υπογραμμίζοντας πως: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το ζώο να πεθάνει, έχουμε ευθύνη και ως άνθρωποι και ως δημοτική Αρχή».

Πλέον, η συνεργασία του Δήμου Πατρέων με φιλοζωϊκά σωματεία και συλλόγους της περιοχής, είναι καθημερινή και υπάρχει ενημέρωση για κάθε περιστατικό που προκύπτει.  

Στο πλαίσιο αυτό, από τον Δήμο παρέχεται δωρεάν τροφή που μοιράζεται στους εθελοντές που φροντίζουν τη σίτιση των αδέσποτων, ενώ έχουν τοποθετηθεί 30 ταΐστρες στο κέντρο της πόλης και την περιφέρεια, όπου βρίσκουν τροφή τα αδέσποτα ζώα.

Παράλληλα,  προχωράει και το θέμα των υιοθεσιών, καθώς αρκετά αδέσποτα πλέον υιοθετούνται μέσω του Δήμου Πατρέων με την πολύτιμη συνεργασία των εθελοντών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα