Παρασκευή, 12.08.2022, 9:15 μμ

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Πώς θα επιλέξετε το σωστό κούφωμα για το σπίτι σας

11.12.2020 / 13:09
eksoikonomo-696x449

Καθώς το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ ξεκινά προσφέροντας σημαντικές επιδοτήσεις, μεταξύ άλλων και για την αντικατάσταση κουφωμάτων, είναι κρίσιμο για τους καταναλωτές να γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους και τα πλεονεκτήματα των διαθέσιμων λύσεων προτού κάνουν την επιλογή τους.

Σήμερα τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται για κατασκευή κουφωμάτων είναι τρία: το αλουμίνιο, το ξύλο και το συνθετικό (πλαστικό ή PVC). Ο συνδυασμός λειτουργικότητας, ενεργειακών επιδόσεων, ασφάλειας αλλά και της άμεσης προστασίας του περιβάλλοντος αναδεικνύει το αλουμίνιο ως τη βέλτιστη δυνατή επιλογή έναντι των άλλων υλικών.

Κόστος

Η εγκατάσταση ή αλλαγή κουφωμάτων αποτελεί μια απόφαση που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και συνδέεται με την εξοικονόμηση χρημάτων βραχυπρόθεσμα και κυρίως μακροπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα λοιπόν, τα συστήματα αλουμινίου με κύκλο ζωής που υπερβαίνει τα 40 έτη, χωρίς να απαιτούνται παρεμβάσεις ή προσθήκες και χωρίς να αλλάζουν οι ιδιότητές του, αναδεικνύονται ως η βέλτιστη οικονομικά επιλογή.

Αντίθετα, τα συνθετικά κουφώματα, μπορεί να εμφανίζουν μικρότερο κόστος αγοράς, ωστόσο έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, το υλικό τους διαβρώνεται δομικά αλλά και αισθητικά με αλλοιώσεις στο χρωματισμό. Σε ό,τι αφορά τα ξύλινα κουφώματα, εμφανίζουν υψηλό κόστος συντήρησης ενώ έχουν και περιορισμένη διάρκεια ζωής καθώς είναι κατασκευασμένα από οργανική ύλη.

Περιβάλλον

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του αλουμινίου αφορά στο γεγονός ότι είναι ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον. Το αλουμίνιο είναι ανανεώσιμο υλικό και μπορεί να ανακυκλωθεί στο 100% σε οποιαδήποτε μορφή και αν βρίσκεται, χωρίς κάποια ποιοτική υποβάθμιση ή αλλαγή στη δομή του σαν υλικό.

Το αλουμίνιο συλλέγεται και ανακυκλώνεται απαιτώντας μόνο το 5% της ενέργειας που χρειάστηκε για την πρωτογενή παραγωγή του. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του που το καθιστά ως ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον οικοδομικά υλικά.

Επιπρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον οικολογικό χαρακτήρα του αλουμινίου, είναι η χαμηλή τοξικότητα, σε αντίθεση με τα συνθετικά συστήματα που δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα σε όλο τον κύκλο ζωής τους καθώς ανακυκλώνονται σε ποσοστό 1%, ενώ η μοριακή δομή υλικού αλλάζει κάθε φορά που επαναχρησιμοποιείται.

Αντοχή και διάρκεια ζωής

Η αντοχή ενός κουφώματος, είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν στην επιλογή του κουφώματος.

Το αλουμίνιο, λόγω του ότι δεν παραμορφώνεται με τον χρόνο, διαθέτει καθ᾽ όλη τη διάρκεια της ζωής του σταθερές επιδόσεις. Παράλληλα, εξαιτίας της φύσης του απαιτεί μηδενικό κόστος συντήρησης. Η αντοχή του, του επιτρέπει να μπορεί να παραλάβει ιδιαιτέρως υψηλά φορτία υαλοπινάκων που καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό και τις ενεργειακές επιδόσεις του κουφώματος.

Στη χώρα μας και γενικότερα στις Μεσογειακές χώρες, όπου η ηλιοφάνεια και οι θερμοκρασίες κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, η χρήση συνθετικών κουφωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση της επιφάνειας του κουφώματος (κιτρίνισμα) αλλά κι αλλαγή στη δομή του (ρηγμάτωση) αλλά και στις διαστάσεις του (συρρίκνωση).

ΕΤΕΜ
Ασφάλεια

Το αλουμίνιο έχει κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως άκαυστο υλικό, ενώ όταν τεθεί σε περιβάλλον πολύ υψηλών θερμοκρασιών συμβάλλει στην γρήγορη απομάκρυνση υψηλών ποσών θερμότητας λόγω της αγωγιμότητάς του. Στον αντίποδα, τα συνθετικά και ξύλινα κουφώματα είναι αφενός εύφλεκτα αφετέρου παράγουν τοξικούς καπνούς και σωματίδια κατά την καύση τους.

Επίσης θετικές είναι οι επιδόσεις των συστημάτων αλουμινίου σε ό,τι αφορά την ασφάλεια έναντι προσπαθειών διάρρηξης, καθώς λόγω της φύσης του σαν υλικό έχει σαφώς μεγαλύτερες αντοχές.

ΕΤΕΜ
Απεριόριστες επιλογές

Το αλουμίνιο προσφέρει τη μεγαλύτερη σχεδιαστική γκάμα χωρίς περιορισμούς αναβαθμίζοντας την αισθητική του κτιρίου.

Παράλληλα εκτός από την αισθητική, αναβαθμίζεται και η λειτουργικότητα του σπιτιού καθώς τα συστήματα αλουμινίου μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη και επιθυμία. Αντίθετα, τα συνθετικά κουφώματα δεν έχουν την ίδια ποικιλία καθώς έχουν το χρωματισμό εξαρχής στη μορφή της πρώτης ύλης γεγονός που εξηγεί την περιορισμένη γκάμα χρωμάτων.

ΕΤΕΜ
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το αλουμίνιο προσφέρει σε μηχανικούς και αρχιτέκτονες μεγάλη ευελιξία σχεδιασμού και τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούν σε οποιαδήποτε ανοίγματα χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός σχήματος και λειτουργίας.

Συστήματα ΕΤΕΜ

Η πρώτη εταιρεία που παρήγαγε συστήματα αλουμινίου στην Ελλάδα είναι η ΕΤΕΜ, η οποία διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία 50 χρόνων. Τα συστήματα ΕΤΕΜ:

Υποβάλλονται σε απαιτητικούς ελέγχους και σε δοκιμές ώστε να πιστοποιηθούν για τις επιδόσεις τους, παρέχοντας άριστα αποτελέσματα θερμομόνωσης, ηχομόνωσης, υδατοστεγάνωσης και λειτουργικότητας.
Πιστοποιούνται για την αντιδιαρρηκτική προστασία που προσφέρουν σύμφωνα με διεθνή αναγνωρισμένα πρότυπα, παρέχοντας εξαιρετική ασφάλεια
Τέλος η ΕΤΕΜ εφαρμόζει πιστά τις καλύτερες δυνατές πρακτικές σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, με σημαντικές επενδύσεις και τη λήψη μέτρων για τη βελτιστοποίηση του κύκλου παραγωγής του υλικού, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στοχεύοντας στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της παραγωγής και την ελαχιστοποίηση κάθε πιθανότητας ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα