Εξαρθρώθηκε παράνομο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών διεθνούς εμβέλειας στην Αθήνα

21.07.2022 / 21:21
THESS-4

Στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών με διεθνή εμβέλεια προχώρησε η διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας στην Ελλάδα, καθώς η μεταφορά των αλλοδαπών γινόταν συστηματικά στη χώρα μας, σε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια τους προωθούσαν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η παράνομη διακίνηση των μεταναστών γινόταν έναντι χρηματικού ποσού και η αστυνομία, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, προχώρησε στην εξάρθρωση κυκλώματος με 12 συλλήψεις, 9 μελών της οργάνωσης και 3 παράτυπων μεταναστών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας και παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα 19 άτομα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, ενεργώντας με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, προχωρούσαν συστηματικά στην παράνομη μεταφορά αλλοδαπών από το εξωτερικό στη χώρα μας

Για την προσωρινή διαμονή τους, εξασφάλιζαν την παροχή σπιτιού σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών και στην συνέχεια μεριμνούσαν, τόσο για τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, όσο και για τη διευκόλυνση μεταφοράς τους από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, κ.λπ.) μέσω του αεροδρομίου.

Πώς κάλυπταν τα έσοδά τους

Επιπλέον, εκμεταλλευόμενοι νόμιμες επιχειρήσεις μεταφοράς χρημάτων, στις οποίες δούλευαν 2 μέλη της οργάνωσης, μπορούσαν να καλύψουν τα έσοδά τους. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις λειτουργούσαν ως άτυπο σύστημα μεταφοράς χρημάτων (μέθοδος «HAWALA») εξυπηρετώντας τους σκοπούς της οργάνωσης για την διακίνηση των χρηματικών ποσών. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, ώστε να καλύπτονται πιο εύκολα.

Η μέθοδος διακίνησης

Όπως αναφέρει η αστυνομία, η οργάνωση για την επίτευξη της εγκληματικής της δραστηριότητας ακολουθούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi):

«Έκδοση εισιτηρίων σε διαφορετικά στοιχεία επιβατών από τα πραγματικά, καθιστώντας εξαιρετικά δυσχερή την ταυτοποίησή τους, μεταφορά των υπό διακίνηση αλλοδαπών στο αεροδρόμιο με ταξί και αστικά λεωφορεία, ώστε να εκμεταλλεύονται το συνωστισμό, τα μέλη της οργάνωσης άλλαζαν ρούχα μέσα στο αεροδρόμιο για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους και να παραπλανήσουν τις διωκτικές Αρχές, και σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο επιβίβασης δεν επιτρέπονταν η διέλευση των αλλοδαπών, τα μέλη της οργάνωσης απομακρύνονταν και οι επικοινωνίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης, αλλά και με τους διακινούμενους, πραγματοποιούνταν αποκλειστικά μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και ηχητικών μηνυμάτων».

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους, επιχειρήσεις και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ταξιδιωτικά έγγραφα (άδειες διαμονής, κάρτες ασύλου, άδειες οδήγησης και χρεωστικές κάρτες τραπεζικών ιδρυμάτων), 88.475 ευρώ και 3.215 λίρες Τουρκίας, φωτογραφίες ατόμων, αυτοκίνητο, κάρτες επιβίβασης, συσκευές κινητών τηλεφώνων και φορητές μονάδες αποθήκευσης (USB).

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα